Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Újra elnapolják a szociális temetést?

Jelen állás szerint 2015. január 1-jétől bevezetik a szociális temetést. Ám állítólag szóba került az újabb egyéves halasztás.
  
Jövő év január elsejétől a temetkezésről szóló törvény értelmében az elhunytak hozzátartozói – anyagi helyzetüktől függetlenül – szociális temetést kérhetnek az önkormányzatoktól. Ezt eredetileg idén januártól lehetett volna igényelni, ám tavaly decemberben egy évvel elhalasztották a bevezetését. Alig több mint egy hónap múlva a kitolt határidő is lejár, ezért néztük meg, az előkészületekkel hogy állnak.

Az önkormányzatok meghozták a rendeleteket, vagyis a szociális parcellákat kijelölték a temetőkben. Az észak-dunántúli régióban a temetkezési szakma eleve úgy számol, hogy ha ilyen temetés lesz is, az inkább a városokban lesz jellemző, nem faluhelyen. De a részleteket nem tudják egyelőre. Mi lesz például a halottszállítással? Mikor érkeznek az urnák, a koporsók?

Olyan apróságnak tűnő, mégis alapvető kérdést sem tisztáztak még, hogy például a keresztfára mivel írhatják fel a halott nevét? Egy év kevés volt erre.

Hogy ha ilyen temetés lesz is, az inkább a városokban lesz jellemző, nem faluhelyen.

A szociális temetésekről szóló törvény szövege változatlan: az eltemettetőknek közre kell működniük a sír kiásásában. Fotó: H. B. E.
A szociális temetésekről szóló törvény szövege változatlan: az eltemettetőknek közre kell működniük a sír kiásásában. Fotó: H. B. E.


Megtudtuk azt is, hogy a büntetés-végrehajtás (bv.) üzemeiben – a budapesti, illetve a szegedi börtönben – készülhetnek a „temetkezési kellékek". Vagyis rabok gyártanák a koporsókat, az urnákat. A bv. illetékesei már felvették ugyan a kapcsolatot megyénként azokkal a temetkezési vállalkozásokkal, amelyeknek feladatuk lesz (lenne?) a koporsók, urnák tárolása és biztosítása, de a szerződéskötések állnak. A halottszállítás ügyében is az elvi megegyezésig jutottak csupán az illetékesek, a gyakorlati szintig nem.

Bárki, akit a kérdésben megszólítottunk, a halasztást tartja jó megoldásnak. Hallani is egy olyan tervről, amely ezt javasolná a kormánynak, de minden szintről azt a választ kaptuk, hogy döntés nem született, a most januári időpont tehát még áll. Aki pedig érintett benne, mind „felkészült a törvényben előírt feladat végrehajtására".

Az eredeti törvényi elképzelés sem változott: a költségeket az állam állja – biztosítva a sírhelyet, a koporsót vagy az urnát, valamint a holttest hűtését és szállíttatását. Cserébe az eltemettetőknek (vagy valakinek, akit felkértek) közre kell működniük az elhunyt mosdatásában, öltöztetésében, a sír kiásásában, behantolásában, illetve a koporsó vagy az urna mozgatásában a temetőn belül.

Koporsós temetéshez 2 méter hosszú, 1 méter széles és 1 méter mély sírgödröt kell kiásniuk az elhunyt hozzátartozóinak. Amennyiben ezt nem tudják teljesíteni, az önkormányzat közköltségen temetteti el az elhunytat, a temetési költségeket pedig hagyatéki teherként érvényesítheti. A szociális temetést a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnál lehet igényelni, az értesíti a temető üzemeltetőjét, és továbbítja a szükséges kellékek listáját az azokat gyártó büntetés-végrehajtási intézményeknek.

A sok kérdőjelre úgy tudjuk, a december 12-re összehívott országos értekezleten válasz születhet. A témát akkor folytatjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öccsét szúrta nyakon egy férfi Győrben

A győri rendőrök az aggresszív elkövetőt a helyszínen elfogták. Tovább olvasom