Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Újkori sírokat tárnak fel a szálloda helyén

Már az ásatás első napjaiban tizenöt sírt feltártak a régészek és segítőik a Szent István útnál.
A Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központhoz kapcsolódóan Ibis szálloda kivitelezése kezdődik hamarosan Győrött, ahogy arról a Kisalföld május 17-i számának 6. oldalán beszámolt. Az építkezés tette szükségessé az előzetes régészeti feltárást, amit a beruházó finanszíroz.

Rózsafüzér, üveggombok

A Szent István út melletti részt a késő középkorban és a kora újkorban temetkezési helynek használták az itt élők, az ötvenes évek elején épültek a környéken társasházak. A közelben készülő Nádor aluljáró kivitelezését megelőző feltáráskor a régészek azt a következtetést vonták le, hogy a II. világháború után már nem helyezték el ide elhunytjaikat a lakosok. Így arra számítottak a szakemberek, hogy több XVI. és XVIII. századi sír előkerül. Már az ásatás első napjaiban tucatnyit fel is fedeztek és már az is látszik, hogy továbbiakat rejt a föld.

Egy csontozatából megállapíthatóan férfi testét mentében temették el, a kabát üveggombjai épen maradtak. Egy női test kezében rózsafüzért találtak, amelynek rézrészei zöldre színezték a karcsontokat. Még keresik a keresztet, ami a füzér végén lehetett. Érdekesség, hogy a női test lábánál egy gyermekkoponya is van, de nem tudni, hogy együtt helyezték oda anyjával, vagy egy későbbi sír került a régebbi fölé.

Viselet- és vallástörténet

A szakemberek a sírok tájolását, elhelyezkedését pontosan meghatározva, feltérképezve igyekeznek az egyes korszakok leleteit elkülöníteni egymástól. Úgy tűnik, a kelet–nyugati irányban fekvők a régebbi temetkezések helyei. Mivel eddig a korábbi időkből csak egy római kori cseréptöredék került elő, Bíró Szilvia ásatásvezető úgy véli, elsősorban Győr várostörténetét egészítheti ki fontos adalékokkal a feltárás, az embercsontok antropológiai vizsgálata alapján, viselet- és vallástörténeti szempontból. A csontokat, leleteket tisztítani, restaurálni kell; az anyag feldolgozása egy évig is eltarthat. Jelenleg még a helyszíni munka folyik – amiben Szőnyi Eszter és Tomka Péter régész is részt vesz –, és még mintegy egy hónapig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve keltek egybe a barokk esküvőn

Tíz éve keltek egybe, de még manapság is megszólítják ismeretlenek Gácsfalviékat esküvőjük miatt. Tovább olvasom