Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Újjászületik a tanévkezdésre a Móra Ferenc Általános és Középiskola

Elkezdődött a a Móra Ferenc Általános és Középiskola komplex energetikai felújítása. A majd’ 250 milliós összköltségű beruházás kivitelezési munkái május 6-án indultak.

A projektindító rendezvényen Radnóti Ákos, a terület önkormányzati képviselője kifejtette, örömteli, hogy a beruházás révén oktatási intézmények újulhatnak meg, és ezzel emelhetik a tanulás és az oktató-nevelő munka körülményeinek színvonalát.

Az iskola dolgozói már régóta küzdöttek a közel negyvenéves épület állagának romlásából adódó problémákkal: a fűtési rendszer elavult, szabályozni nem lehetett, az ablakok melletti réseken befújt a szél, a falak nem tartották meg a meleget, a folyosók kimondottan hűvösek voltak télen, az utóbbi időben pedig gyakran beáztak a tetőn keresztül a termek.

Gyertyás János, a munkálatok projektvezetőjének elmondása szerint az iskola hőközpontját úgy alakítják át, hogy önállóan is lehessen szabályozni és mérni az iskolaenergia-fogyasztását, elválasztják a hőközponthoz tartozó két további intézménytől. Kicserélik a radiátorokat, több önállóan szabályozható fűtési kör létre hozásával lehetővé teszik, hogy csak azokat a részeket fűtsék, amelyeket éppen használnak. Az üzemeltetés az új, modern rendszernek köszönhetően a kézi vezérlés helyett számítógépen keresztül történik majd, így akár az interneten keresztül is lehet ellenőrizni annak helyes működését.

Galéria! Fotók: Cseh Róbert


A takarékos működés érdekében kicserélik a nyílászárókat, homlokzati hőszigetelést, valamint a födém víz- és hőszigetelését is elvégzik.
Ritter Antal projektmenedzser kifejtette, hogy kuriózumnak számít, az a háromrétegű nyílászárótípus, amellyel felszerelik az iskolát, így még gazdaságosabbá teszi az épületeket. A felújítás augusztusban készül el, így a diákok már a teljesen megújult épületekben kezdhetik meg a tanévet.

Az intézmény igazgatója bízik abban, hogy az iskola épületének ilyen nagyarányú felújítása lehetővé teszi majd a takarékos működést, például a fűtés körültekintő szabályozását, azaz a fűtés- és áramszámlák jelentős csökkenését.

Csengeri Mária köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a fejlesztést. A felújításnak nemcsak gazdasági haszna lesz, hiszen a munkálatok elkészültével esztétikusabbá is válik az intézmény, ami előnyös a diákoknak, a tanároknak, az önkormányzatnak, de még az adyvárosi lakóközösségnek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ivókút program Adyvárosban: két helyen már folyik a víz

Ivókút program kezdődött Adyvárosban: az Ifjúság körúton és a Kodály Zoltán úton is két modern kút… Tovább olvasom