Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Újjászületett a Bothmer-kúria

A hétvégén adták át a közelmúltban felújított Bothmer-kúriát. A beruházás közel 59 millió forintba került. Az épületben a polgármesteri hivatal és a posta mellett egy különleges helytörténeti gyűjtemény is helyet kapott.

Négy évvel ezelőtt döntött úgy a bőnyi képviselő-testület, hogy helyi védettség alá helyezik az 1800-as évek elején épült Bothmer-kúriát. Ahogy Muraközi László polgármester érdeklődésünkre elmondta: így nyílt lehetőségük arra, hogy a felújításához forrást pályázhassanak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnál. A nagyszabású, összes költségében közel 59 millió forintos rekonstrukcióhoz 33 és fél millió forintot nyertek.

– A hajdan szép napokat látott, nagyon rossz állapotú épület teljesen új tetőt és nyílászárókat, illetve a javított táskás, málló mészvakolat helyett új, könnyű, lélegző hőszigetelő vakolatot kapott. A mozgáskorlátozottak számára rámpát építettünk, kívül-belül akadálymentesítettük az épületet. A helyiségek átrendezésével olyan kiállítóteret alakítottunk ki, ahol a különleges, az egykori kisnemesi létet bemutató helytörténeti gyűjtemény, valamint egy csendőrrelikviákból összeállított tárlat kapott helyet – említette Muraközi László.

– Többek között bemutatjuk azokat az iratokat, dokumentumokat is, amelyeket a Bothmer család Németországba és Ausztriába került leszármazottaitól kaptunk annak jeléül, hogy fontosak számukra a bőnyi gyökerek.

Ezt korábban – ahogy arról lapunkban hírt is adtunk – már múltidéző látogatással is bizonyították a Bothmer utódok, akik néhány éve meghatottan járták végig dédnagyapjuk, a falu szájhagyományában „medvés báró"-ként emlegetett Bothmer Gusztáv kúriáját.

A kúria múltja. A Bothmer-kúria klasszicista stílusban, sajátos oszloprenddel az 1800-as évek elején épült. Száz évvel később „vadászlakszerűvé" alakították át. A mostani hiteles felújításához – a korabeli fényképek mellett – felhasználták azokat a térfoszlányokat (kályhahely, ajtókeret stb.) is, amelyeket a pályázati dokumentáció készítésekor találtak.

Olvasóink írták

  • 1. Zsudiji 2011. november 21. 12:17
    „Legalább egy kép nagyon jól jönne :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyvert rejtett egy gazdátlan válltáska az Arrabona pihenőhelyén

A Kisalföld tudomására jutott, hogy szombat délután az M1-es autópálya Győrhöz közeli Arrabona… Tovább olvasom