Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Újjáéled a gyógynövény- termesztés a térségben?

Hazánk még húsz évvel ezelőtt gyógynövény-nagyhatalomnak számított. A megye termőhelyei alkalmasak arra, hogy a vállalkozó gazdák ismét fellendítsék az ágazatot. Kiderült: többen foglalkoznának gyógynövénytermesztéssel.
Egy megyei kezdeményezéssel szeretnék feltámasztani a gyógynövénytermesztést a térségben. Ehhez az évtizedekkel ezelőtt még virágzó ágazathoz kapcsolódó lehetőségekről tartottak nemrégiben Felpécen szakmai fórumot.

Hol lehet érdeklődni?

A gyógynövény-termesztési kezdeményezéssel kapcsolatban érdeklődni lehet a 96/823-026- os telefonszámon és a naturzona@naturzona.hu e-mail címen.
Czirbus Zoltán, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke szerint a szektor megújulásához megfelelő szakmai tudásra, összefogásra és állami támogatásra van szükség. Enyingi Tibor, a programot szervező Sokoró Natúrzóna Nonprofit Kft. ügyvezetője az érdeklődő gazdáknak elmondta, hogy a térség termőhelyi viszonyai miatt a gyógynövénytermesztés biztonságos jövedelmet jelentene a vállalkozó gazdáknak. Hangsúlyozta: lehetőség lenne egy helyi feldolgozó létesítésére is, amellyel jelentősen bővülhetne a termeszthető gyógynövények köre. Nagy Cecília, az egyik feldolgozással kapcsolatos cég képviselője hangsúlyozta, hogy az illóolajgyártás szempontjából a térségből nagy területeken jelenleg főként a magok, illetve a gyökerek termesztése javasolt, mivel a feldolgozóüzem távolsága miatt ezek lennének könnyen kezelhetőek, kisebb területeken pedig elsősorban a gyógynövényszárítmányok előállítása lehet kifizetődő.

A rábapordányi Horváth Gézáné elmondta: gazdaságuk részeként bemutató gyógynövénykertet is szeretnének, amelynek a terve már kész, hamarosan a terület kialakítását is megkezdik. Fotó: Turbók Attila
A rábapordányi Horváth Gézáné elmondta: gazdaságuk részeként bemutató gyógynövénykertet is szeretnének, amelynek a terve már kész, hamarosan a terület kialakítását is megkezdik. Fotó: Turbók Attila


A fórumon részt vevő Kuglics Tamás felpéci polgármester úgy nyilatkozott, hogy akár a falu közmunkaprogramjának részeként is érdeklődéssel tekint a gyógynövény-termesztési lehetőségekre. A rábapordányi Horváth Gézáné nemrégiben végzett gyógynövény-termesztői tanfolyamot. Érdeklődésünkre elmondta: családi vállalkozásuk részeként bemutató gyógynövénykertet is szeretnének, amelynek a szakember által készített terve már kész, hamarosan a terület kialakítását is megkezdik.

– Látványt jelentene és hasznot hozna. A gyógynövények közül elsősorban a levendulára, kakukkfűre, rozmaringra, bazsalikomra, tárkonyra gondoltunk, de telepítünk zöldségeket és ehető virágokat is – említette Horváth Gézáné. – Úgy gondolom, hogy ez az ágazat a családi gazdaságoknak kitörési lehetőséget jelentene a gabonanövények mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hímzett ékszerekkel lépne a kifutóra

Saját öltözködésében is ötvözi a régi mintákat és a modern divatelemeket Németh Hajnal Auróra, ezért nevezett be a Gombold újra! pályázatra. Tovább olvasom