Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Újabb villongások, ezúttal Somorján mázoltak

Szlovákia - Folytatódnak a szlovák-magyar viszonyt nemzetiségi villongások. Ezúttal somorján Milan Rastislav ©tefánik emlékművét rongálták meg ismeretlen tettesek hétfőre virradó éjjel az evangélikus parókia előtt.

Milan Rastislav ©tefániknak 1968-ban emelt táblát a város és a Szlovák Liga annak emlékére, hogy a neves szlovák politikus 1889-ben egy évig a helyi evangélikus egyházi iskolában tanult magyarul - írta az Új Szó.

Bárdos Gábor alpolgármestertől megtudtuk, az értelmetlen rongálás miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, és a szobrot hétfőn délután megtisztították a ráöntött barna festéktől.

A somorjai városi rendőrség felvétele.
A somorjai városi rendőrség felvétele.
Nyugalmat hozó politikai lépéseket várnak

Somorja (Samorin) - Kefékkel és gőzborotvával tisztították tegnap a szlovákiai Somorja központjában az előző éjjel vörös festékkel leöntött Stefánik-szobrot. A helyiek szerint ezen  ügyeket a politika gerjeszti, a templomi istentiszteleten sem téma, hisz náluk békében megfér egymás mellett magyar és szlovák.

„Ezen a helyen egy evangélikus iskola állt, amelyben Stefánik tábornok, a szlovák nép nagy fia tanult 1889–90-ben" – ez a felirat olvasható magyarul és szlovákul azon az utcai szobron, melyet tegnap Somorja központjában három munkás kefékkel, rongyokkal és gőzborotvával takarított. Előző éjjel ugyanis ismeretlenek vörös festékkel öntötték le azt. Sármány Ervin, a kétharmadrészt magyarok lakta kisváros hivatalvezetője szerint eddig semmilyen feszültség nem volt érezhető Somorján a két nemzetiség között. Bár a helyi képviselő-testület mind a tizenkilenc tagja magyarnak vallja magát, a hivatalban szlovákok is dolgoznak. „Előny, ha valaki beszél magyarul, de nem etnikai alapon választjuk ki munkatársainkat" – mondta a hivatalvezető.

Ezt a városban élő Bogár Mária is megerősíti: nincs feszültség a somorjaiak között. „Ezeket az ügyeket a politika gerjeszti: elterelik a figyelmet a fontos dolgokról. Attól tartok, ha tovább szítják a feszültséget, a normális emberek közül is lesz, aki majd »veszi a lapot«. Somorján senkit nem érdekel, ki milyen nyelven beszél például az üzletekben: mi ehhez szoktunk hozzá, így élünk egymás mellett hosszú ideje. Akik Pozsonyból ideköltöznek, azok is meglepődnek, milyen nyugalom fogadja itt őket" – mondta Bogár Mária.

Janka Kanuchová evangélikus lelkésznő Kelet-Szlovákiából érkezett Somorjára. Arra a kérdésünkre, hogy miként lehetne a két nemzetiség közötti feszültebb viszonyt enyhíteni, így válaszolt: „Többet kellene az embereknek templomba járniuk." Úgy véli: a két nép közötti „kérdésekre" nyugalmat hozó politikai válaszok szükségesek, a honatyáknak kell a megoldást megtalálniuk. „Erre azonban egyik fél részéről sincs akarat" – mondta. Janka Kanuchová somorjai istentiszteleteire magyarok és szlovákok is járnak, a lelkésznő most tanul magyarul. „Ezt a kétnyelvű felekezet elvárja tőlem, mindkettőjükhöz saját anyanyelvükön szeretnék szólni. A szentbeszédet előre megírom, magyarra lefordíttatom, majd felolvasom. Az evangélikus egyházban a hívek választják a lelkészt, s hogy idekerültem, a magyar hívők döntése is volt. Türelemmel, toleranciával fogadtak, s időt adtak, hogy – valamennyire – megtanuljam a nyelvet. Ezt a somorjai feladatot emiatt is kihívásnak tekintem" – mondta. A lakhelye a festékkel leöntött szobor mellett van, ám ő semmit sem vett észre az „akcióból". „Istentisztelet alatt nincs szó a két nemzetiség közötti ügyekről, a hívek nem jöttek hozzám ilyen jellegű gonddal. Egyébként sem szeretném, ha a politika beférkőzne Isten házába" – mondta a lelkésznő.
Cséfalvay Attila

Olvasóink írták

 • 10. Hanuka 2008. november 12. 22:10
  „Jocika (judeomarxista) leszarom a te szlovák-lengyel üzleti körutadat! Neked ebből az egész helyzetből csak ez a fontos? Csak ezért hányod tele az oldalt? Ezért kéne szó nélkül tűrni, hogy magyarokat halálravernek? Ha szó nélkül tűrünk mindent na akkor fognak jól elverni ám, mert lehet! Érted már végre? A mostani verés is csak azért volt mert magyart lehet verni, mert a saját "magyar" kormánya is leszarja mi van a magyarokkal, sőt ő is sanyargatja, külföldre üldözi, veri a magyarokat. Vedd csak le a koronás címert az autódrólés tegyél ki helyette dávid-csillagot, abból biztos nem lesz gond, még az üzletednek is jót tesz, és inkább hozzád való!”
 • 9. joco 2008. november 12. 18:35
  „Hanuka(bibsiálarcosneonáci) 2008.11.12. 17:03 Tudod ha lehet arra reagálj amit irtam.
  Más neonáci csapat a balhétok után most elöször indulok -a rendszeres- slovák-lengyel üzleti-körutamra..Kocsimon koronáscimer.Hát nem is tudom mi lesz?”
 • 8. Hanuka 2008. november 12. 17:03
  „jocika!

  Na mi van elgurult a vérnyomáscsökkentő? Ja ez zavar annyira? Amiről beszélsz azt a judeomarxistából libsivé vált médiaharcosainknak köszönhetjük meg, mint az azóta hirhedté vált MTI-s tudósító, na nekik köszönd, ja meg magadnak mert itt is te hányod tele a baromságaiddal a fórumokat ahelyett hogy utánanéznél ki kicsoda meg kivel van. Ideje lenne olvasni ostoba, lusta paraszt, addig meg huzzál innen!”
 • 7. joco 2008. november 12. 16:22
  „Hanuka 2008.11.12. 15:55 te zsido álarcos nyilas: én nem "slotát" védtem.érted? nem hát. kicsiny bibsi nyilas probálj már meg csak egyszer érvekkel is cáfolni azt amit irtam én Rolatok irtam és nem a slovák elv-társadrol a slotárol.ÉrteD? nem hát probáld talán elöször is ezt cáfolni:"tudjátok, jelmezbálos felvonulásotokkal és utlezárásotokkal elértétek azt,hogyaz egész világ nem a dunaszerdahelyi magyar verésröl, hanem a ti neonáci/nyilas tevékenységeitekröl fogbeszélni." érted? nem hát”
 • 6. Hanuka 2008. november 12. 15:55
  „jocika!

  Máshol meg van szépen válaszolva! Te meg az ilyen gyáva patkányok basznak ki mindig mindenkivel!
  Egyébként, hogy művelődj amiről itt dumálsz pont a neonáciknak nincs baja a szlovákokkal ugyanis a neonácik sovinizmus ellenesek de nemcsak a magyar hanem a szlovák sovinizmus ellen is:

  http://kitartas.mozgalom.org/cikk.php?t=615
  http://kitartas.mozgalom.org/cikk.php?t=618

  Nekem vannak felvidéki magyar és szlovák barátaim is, és az utóbbiak utálják és elítélik slotát szerintem ő csak neked tetszik! Nem vagy-e kollaboráns?”
 • 5. joco 2008. november 12. 15:44
  „Hanuka 2008.11.12. 09:24 az a csöcselék :a nyilas "seregre" utalo ruházatban(jelmezben) és nyilaskeresztes karszalagra utalo maskarában jelent meg.Hát haver ha a nyilas utodok nem neonácik, hát jo?de kicsiny neonácim én nem csak ezt irtam.tudod azt is irtam te ..."jobbikos és egyéb szélsöjobbos csöcselék:- tudjátok, jelmezbálos felvonulásotokkal és utlezárásotokkal elértétek azt,hogyaz egész világ nem a dunaszerdahelyi magyar verésröl, hanem a ti neonáci/nyilas tevékenységeitekröl fogbeszélni.-már irtam-és legjobban az ot élő magyarokkal, a dolgozni átjáro anyaországi magyarokkal és az átutazokkal cseszttek ki.Én kb egy éve hetente járok "keresztül" slovákián lengyelbe, tehát ismerem a "vidéket" és az ott élöket, soha semmi problémám nem volt velük.Most lesz. ja és egy kérdés: miért mentetek el egy olyan slovákiai csapatnak drukkolni, ahol a csapat tagijainak 80-90%-a nem is magyar? miért mentetek a mecs elött turulszobrot avatni? és miért csináltatok nyilas jelmezes felvonulásokat? miért?" kicsiny hanukám erre miélrt nem válaszoltál.?”
 • 4. Hanuka 2008. november 12. 09:24
  „Kedves joco!

  Ne hangoztasd a butaságaidat össze-vissza! Ha a Nemzeti Őrseregre gondolsz az nem neonáci, hanem horthysta. Ha ennyire nem értesz a politikához akkor minek osztod róla az észt?

  Más: A kérdéses rendezvényen, mindenkit vertek, aki magyar volt, csallóközit, felvidékit, anyaországit egyaránt. Ezt pedig a baloldali, posztkommunista nemzetáruló mocsodék csürhe gyávasága és megosztó, kétkulacsos politikája miatt tehetik meg, ami itthon elítéli a nemzeti politizálást (ezzel a magyarságot is, nem tudom mért nem máshol politikusok, újságírók stb. ők hiszen már mehetnek, nincsenek határok), de üdvözli jan slotát!!!

  Nem tetszenek a magyarországi nemzeti mozgalmak? Vezéretek gyurcsány 1 hazug ferenc már megmondta nektek a frankót: "tessék el lehet menni"!”
 • 3. joco 2008. november 12. 05:29
  „jelmezbálos vonulgato neonáciaink ezt akartátok?Nektek itt az anyaországi"lanymelegben" jo, megcsináltátok a balhét, hazajöttetek, de ök -tudjátok a "nemzettestvéreink" -ott maradtak és isszák a levét annak amit ti "alkotattatok".”
 • 2. joco 2008. november 11. 09:08
  „Hát amint látszik"büszke" darutollas, nyilas egyenruhát dicsöitö neonáciaink csak a "névtelenség" alatt oly nagy merészek.amiota kiirták, hogy "bejelentkezés" kötelezö, egyik neonáci sem "reagált".Miért? de a lényeg: - jobbikos és egyéb szélsöjobbos csöcselék:- tudjátok, jelmezbálos felvonulásotokkal és utlezárásotokkal elértétek azt,hogyaz egész világ nem a dunaszerdahelyi magyar verésröl, hanem a ti neonáci/nyilas tevékenységeitekröl fogbeszélni.-már irtam-és legjobban az ot élő magyarokkal, a dolgozni átjáro anyaországi magyarokkal és az átutazokkal cseszttek ki.Én kb egy éve hetente járok "keresztül" slovákián lengyelbe, tehát ismerem a "vidéket" és az ott élöket, soha semmi problémám nem volt velük.Most lesz. ja és egy kérdés: miért mentetek el egy olyan slovákiai csapatnak drukkolni, ahol a csapat tagijainak 80-90%-a nem is magyar? miért mentetek a mecs elött turulszobrot avatni? és miért csináltatok nyilas jelmezes felvonulásokat? miért?”
 • 1. kubizo2 2008. november 11. 08:44
  „E két nép kb 800-900 évig így élt, amíg politikusok el nem kezdtek különböző országokról, határokról, uszításokról gondolkodni, jelenleg szintén ez zajlik modernizált változatban.Szlovákia valóban lehetne egy többnyelvű második Svájc idővel, erre kellene koncentrálnia, nem arra, hogy ki beszél magyarul az utcán, az idiótákat, pedig mind a két oldalon nevetségessé kell tenni.A történelmet, pedig tudományként kell oktatni itt is ott is, nem pedig aktuálpolitikai "töltényként".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb a benzin, mégsem olcsóbbak az élelmiszerek

Győr-Moson-Sopron megye - Hiába lesz szerdától 260 forint alatt benzin literenkénti ára, mindez… Tovább olvasom