Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Újabb sikeres szívműtét a győri Rotary segítségével

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben Dr. Szatmári András a Gyermekszív Központ igazgatójának vezetésével sikeresen megműtötték a kézdivásárhelyi 7 éves Kertész Andrást.

A komplex szívfejlődési rendellenességgel született gyermek műtéti költségeit részben a Rotary Club Győr támogatta a tavaly december elején a Győri Egyetemi Csarnokban szervezett könnyűzenei koncert bevételéből.

András szüleitől megtudtuk, hogy a 8 órás műtét jól sikerült, az orvosok jó esélyt látnak arra, hogy további műtéti beavatkozásra nem lesz szükség.


Egy nappal a műtét előtt: András szüleivel és a támogatók képviselői, balról Váczy Károly, a váci Rotary, jobbról Kosár Dezső, a győri Rotary Klub elnöke.
Egy nappal a műtét előtt: András szüleivel és a támogatók képviselői, balról Váczy Károly, a váci Rotary, jobbról Kosár Dezső, a győri Rotary Klub elnöke.


A magyarországi rotarysták a nemzetközi szervezet Gift of Life, azaz Adjunk életet ajándékba címet viselő jótékonysági programja keretében ebben az évben 10 határon túli gyermek számára vállalták, hogy segítik a magyarországi műtét megszervezését, ahhoz mind a saját, mind pedig a nemzetközi rotary alapítvány támogatásával járulnak hozzá. Magyarországon már több, mint két évtizede annak, hogy külön gyermek szívsebészet működik az Országos Kardiológiai Intézetben.

Dr. Fekete Farkas Pál gyermekkardiológus, rotary tag munkájának köszönhetően 1991 és 1994 között 40 magyar súlyosan szívbeteg gyermeket műtöttek meg az USA-ban.

A 2,8 millió USD költségvetésű programban a műtéteken kívül 25 magyar kardiológust, szívsebészt és altatóorvos vett részt egy 3 hónapos továbbképzésen New Yorkban a Schneider Hospitalban.

A határon túli gyermekek műtétjére azért hazánkban kerül sor, mert Romániában jelenleg még nincs külön gyermek szívsebészet, így az ottani gyermekeken történő beavatkozások magasabb műtéti kockázattal járnak, magasabb a mortalitás.

A győri rotarysták tavaly decemberben a magyar könnyűzenei élet kiválóságait szólították a Győri Egyetemi Csarnok színpadára, hogy a győri klub is bekapcsolódjon a rotary Gift of Life/Adjunk Életet Ajándékba programjába.

Lovasi András a Kiscsillag zenekarral, a Pál Utcai Fiúk, az autentikus roma
zenét játszó Karaván Família, valamint a magyar- és szlovák népzenét játszó Lakatos Róbert és a RÉV fellépti díjuk egy részéről lemondva mind a szívbeteg gyermekek megsegítéséért muzsikáltak.

A könnyű- és népzenei csemegét díjmentesen fogyaszthatták a koncertre ellátogató Magyarországon tartózkodó külföldi cserediákok, a Bárczi Gusztáv Intézet fogyatékossággal élő gyermekei, a Mindszentpusztai Autista Otthon lakói és természetesen a győri középiskolások és egyetemisták is.

A kedvezőtlen időjárás miatt a fizető koncertlátogatók száma elmaradt a várakozástól, azonban a nagyszámú (30 győri, Győr környéki és felvidéki vállalat, médiaszponzor) támogatónak köszönhetően a Rotary Club Győr által vállalt támogatási cél sikeresen teljesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogosokat, utazóbűnözőket vonz az élénk gazdaság

Ahol élénkebb a gazdaság, ott több a per is - ez derül ki megyénk 2010-es bírósági statisztikájából. Tovább olvasom