Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Újabb révais diák nyert felvételt az arab luxusegyetemre

A New York-i Egyetem világszínvonalú abu-dzabi képzésén ismét részt vehet a győri Révai-gimnázium egyik végzős diákja, Fejes Ádám. Az ösztöndíj értéke mindent elárul a sikeres felvételiről: 60 ezer dollárba kerül egy év a különleges egyetemen.

"Tavaly májusban két diákot jelölhetett meg az osztályfőnököm, akikről úgy gondolta, hogy helyt tudnak állni a New York-i Egyetem abu-dzabi kihelyezett képzésén.

A mi osztályunkból az egyik szerencsés én voltam, majd Horváth Péter igazgató úr is támogatta a jelentkezésemet. A tanárok és szüleim biztatása nélkül biztosan nem mondhatnám most el, hogy szeptembertől ilyen körülmények között kezdem el egyetemi tanulmányaimat.

Az osztályfőnökömnek, Tóthné Wischer Juditnak 1600-2000 szavas jellemzést kellett írnia rólam, az angol tanárom, Mándli Szilvia pedig a hosszú szöveg lefordításában segített rengeteget, s még plusz ajánlást is küldött rólam" – hallottuk Fejes Ádámtól, aki nem az első révais diák az arab emírség luxusegyetemen.

Tavaly két végzős gimnazista ért el hasonló eredményt, s repülhetett a rendkívül gazdag arab országba.

"A felvételi rendkívül jó hangulatban telt"

"Tavaly decemberben egy hétvégére kellett kiutaznunk Abu-Dzabiba: ekkor dőlt el, kiket vesznek fel a hatvan ösztöndíjas helyre. Tekintettel, hogy az utazás és a kinti tartózkodás költségét az egyetem fizette, úgy éreztem, semmit nem veszíthetek, sokkal inkább örökemlékeket szerezhetek.

A felvételi rendkívül jó hangulatban telt; az interjúk és az esszéírások alatt is gondoskodtak arról a tanárok, hogy ne érezzük magunkat kellemetlenül, ne nyomjon agyon bennünket az óriási tét" – mesélte Ádám.Ádám zenés videója az Abu-Dzaziban eltöltött hétvégéről, felvételiről. Forrás: YouTube.com.


Egy-egy szemeszter New York-ban és Buenos Airesben

Mielőtt folytatnánk a győri gimnazista élménybeszámolóját, röviden ejtsünk szót a New York-i Egyetem Abu-Dzabiban tartott képzéséről.

Akárcsak a legismertebb amerikai felsőoktatási intézményekben (Harvard, Yale, Stanford) itt is két év alapozással kezdenek a diákok, csak ezt követően kell dönteniük arról, milyen konkrét tudományágban folytatják tanulmányaikat.

A parányi arab államban több Nobel-díjat nyert tudós, kiváló oktató adja át tudása legjavát a tanítványoknak, miközben a fiatalok luxuskörülmények között koncentrálhatnak az ismeretek elsajátítására.

Emellett lehetőségük van egy-egy szemeszterre más képzési helyeken is kipróbálniuk magukat: Ádám elmondása szerint ő New Yorkban és Buenos Airesben szeretne majd két félévet teljesíteni.

A képzési díj Abu-Dzabiban egy esztendőre az átlagos magyar bérekhez képest szinte megfizethetetlenül magas összeg, konkrétan több mint 60 ezer dollár (12 millió forint).

Ide kattintva tudhat meg mindent a New York-i Egyetem Abu-Dzabiban indított képzéséről! 


A világhírű oktatók partnerként tekintenek a diákokra Abu-Dzabiban

"A luxuskörülményeknél sokkal többet jelent számomra az egyetem nyitott, toleráns, közvetlen hangulata, kulturális sokszínűsége.

A tanárok hozzáállásáról sok mindent elmond, hogy partnerként tekintenek a diákokra, s ha valakit végül meg kell buktatniuk, akkor ezt a saját oktatásuk kudarcának is tekintik.


A Révai-gimnázium diákja Abu-Dzabiban

A szeptemberben induló 150 fős évfolyamunkra rengeteg kiváló tanár jut, s a képzés 10-12 fős csoportokban zajlik majd többnyire.

Az arab vagy a kínai nyelvet felsőfokú szinten kell elsajátítanunk a négy év alatt: biztos nem lesz könnyű, de örömmel tekintek a kihívásra" – hallottuk Ádámtól, aki angolul és spanyolul felsőfokú szinten beszél, de németből is szerzett középfokú nyelvvizsgát.

"Valamikor itthon is kamatoztassam a tudásomat"

"A későbbiekben a közgazdaságtan, az újságírás és politológia irányba szeretnék specializálódni, s mesterfokú diplomát szerezni.

Terveim szerint az egyetem elvégzése után a jövőmet az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában fogom megalapozni, de arról egy pillanatra sem kívánok letenni, hogy valamikor itthon is kamatoztassam a tudásomat" – mondta búcsúzóul Fejes Ádám.

Februárban még egy révais ad számot tudásáról Abu-Dzabiban: ha ő is sikerrel veszi a felvételi akadályokat, akkor ősztől Ádámmal közösen öregbíthetik a Révai-gimnázium és Győr hírét a távoli földrészen.Az emírségben már most készülnek a kőolaj utáni időkre

Abu-Dzabi az Egyesült Arab Emirátusok fővárosa, mely a kőolajnak köszönheti mesés gazdagságát.

Az emírség vezetőinek józanságáról azonban sok mindent elmond, hogy már most készülnek a kőolaj utáni időkre, s tudásközpontokra kívánják alapozni az állam jövőjét.

Emellett az utóbbi években a turizmusba is energiát és pénzt nem kímélve fektettek be, melynek legismertebb eredménye a Forma-1-es száguldó cirkusz Abu-Dzabiba "csábítása".


Forma-1-es pálya az emírségben.
Forma-1-es pálya az emírségben.Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. elisabet 2011. augusztus 16. 21:59
  „Elemér nagyon profi)),mindent első osztályuan tud,csak éppen helyesírásból elégtelen.”
 • 41. Jooe 2011. január 30. 20:31
  „Kedves Mindenki!

  Nem értek egyet Ádám kritizálásával. Nagyon is jól ismerem Őt. Rendszeresen éjszakába nyúlóan segítettem neki az interneten keresztül a nyelvtanulásban, amikor igényelte. Mostanra eljutottunk odáig, hogy jobban tud nálam angolul. Örülök neki. Semmi csók, semmi hátszél! Szorgalomnak és kitartásnak hívják. Ha valaki irigyli, nyugodtan csinálja utána! Mindenki előtt ott a lehetőség.

  Üdv, Joe”
 • 40. elemér 2011. január 28. 11:15
  „Mit jelent az egyetemi végzettség ? Az sokmindent jelent, de ami fontos az összeköttetést. Itt végeztem és ezekután jó összeköttetéseim vannak a nagyvilágban. Mo. összeköttetések ott eltürpülnek vagyis nem osztanak se szoroznak.”
 • 39. f1 2011. január 27. 14:23
  „így ismeretlenül csak gratulálni tudok,aki oda kijut,nem véletlen.sok sikert neked.”
 • 38. elemér 2011. január 27. 10:34
  „Persze hogy mindenki büszke rá és irigységröl itt szó sincs. Mindenki tisztában van hogy ezt kiérdemelte. Ez nem olyasmi hogy elhagyta az országot mert ott sokra nemviszi, vagy lebecsüli a tanárait. Tény hogy manapság mindenkinek megvan a lehetösége tanulni és boldogulni az unioban vagy a nagyvilágban. Bármikor hazalátogathat de azt ne képzellje hogy majd kinyillnak neki az ajtók. Aki ott munkát keres annak kellenek helybeli megalapozott összeköttetései. Dolgozhat legfeljebb ott a multiknak, ami nem rossz. Multik viszont nem azt a pénzt fizetik ott mint nyugaton, tehát nyugaton is fog majd maradni.”
 • 37. Föld 2011. január 27. 06:17
  „Nagyon gratulálok! Büszkék vagyunk Rád :D:D”
 • 36. elemér 2011. január 27. 00:20
  „Nagyon kevés embernek van nyelvérzéke és a többinek tanulni kell. Jobb lehetöségei vannak az embernek nyugaton. Ezen sincs mi csodálkozni való.”
 • 35. minimalmyller 2011. január 27. 00:11
  „Én elég jól ismerem Ádámot, mivel az osztálytársa vagyok. Nem irigykedni kell rá, hanem utána csinálni azt, amit ő tett. Igazából mindenkinek megvan a lehetősége erre, és ő élt vele. Szerintem megérdemli, mert keményen megdolgozott érte, a nyelvvizsgák sem pottyantak az ölébe, mellesleg mit számít a pénz, ha nincs az embernek nyelvérzéke? Igen, megvolt a lehetősége (anyagi), hogy nyelveket tanuljon, de ezért nem kell senkit sem utálni, meg mocskolni. Ők ebbe fektettek, és most megtérült. Más meg inkább plazmatévét, meg ruhákat vesz abból a pénzből. De hát ez Magyarország, éljen a "dögöljön meg a szomszéd tehene"-mentalitás! :( És igaza van Ádámnak abban, hogy inkább külföldön tudja elképzelni az életét, én sem szívesen élnék együtt egy csomó irigykedő gonosz emberrel a "magyar ugaron". Hajrá Ádám, mi büszkék vagyunk rád! Oda se figyelj erre a sok rosszindulatú, kiégett emberre!”
 • 34. elemér 2011. január 26. 23:00
  „Abu dhabi azért még nem egészen kozmopolitan, és nem ajánlatos <moderálva>, Izraeli turistáknak és drogosoknak. Szex is csak privát ügy lehet a hálóban.

  http://www.youtube.com/watch?v=Z32QR_-b56g”
 • 33. elemér 2011. január 26. 20:35
  „Ahoz hogy valaki nyelvet elsajátitja semilyen egyetem nem szükséges. Itt a netten ezt megtanulhatja. Ilyesmit már megvitattak nyelvészek és én is tudom tapasztalatbol. Beszélgettem és találkoztam olyanokkal akik soha nem jártak külföldön, és nagyon jól beszéltek angolul.”
 • 32. quaestor 2011. január 26. 20:33
  „Gratulálok Ádámnak, nem semmi teljesítménnyel jutott el idáig! A későbbiekben pedig egészséget, kitartást és erőt kívánok a sikeres befejezéshez és érvényesüléshez!”
 • 31. elemér 2011. január 26. 19:58
  „Én rendszeressen olvasom a hireket angolul és föleg a NYT véleményeket és hozzászolásokat olyasmiben, ami érdekli az ami társadalmat. Itt van egy jó cikk ma. Okosabbá teszi e az embert az egyetem ? érdekes hozzászólások vannak a cikkhez. Én véleményem, hogy minden attol függ amitöl lóg.

  http://www.nytimes.com/roomfordebate/2011/01/24/does-college-make-you-smarter/dealing-with-a-different-type-of-college-student”
 • 30. elemér 2011. január 26. 19:35
  „5. h.sz. Flamo

  "Azért az nem semmi hely lehet ahol a: "A világhírű oktatók partnerként tekintenek a tanárokra ...." az újságírónak meg talán bla, bla, bla..."

  Neked meg olvasni kell megtanulni elösször. A világhírű oktatók partnerként tekintenek a diákokra Abu-Dzabiban. Érted a különbséget ? Igen ez Ami mentalitás az egyetemeken, angolul- reverse psychology.

  Az elsö 2 évben általában nem sokat tanulnak egyetemen, mert ott csak keverik a szezont és a fazont. Utána azt belejönnek és remélhetöleg felfedezik azt ami érdekli öket, vagy amihez tehetségük van. Tanulják az irást fogalmazást, és kritikus gondolkozást. Amit nekem az életben tudni kellet, azt én nagyjábol mind megtanultam már az ovodában. Hazám az USA képviseli a haladást és a jövöt. Gyerekkorom óta az USA-ban élek. NYU egyetem elnöke John Sexton megvitassa Charlie-al Abu-Dzabi egyetemi terveit. Elsö rendü egyetemi kiképzést kap ott mindenki. Legjobb professzorok tanittanak és miden 3-8 diákra van 1 professzor. Ne is beszéljünk hogy krumplifejü diák oda be se kerülhet.

  http://www.charlierose.com/view/interview/11134

  Mi az ami szükséges hogy egy város sikeres és elismert legyen a nagyvilágban. R...sok ezt kérdezték anno D. P. MoynihAn-tol. Kell egy egyetem és utána várni kell 200 évet.”
 • 29. MissKittin30 2011. január 26. 19:21
  „Gratula Ádám! Így tovább!!”
 • 28. fokabel 2011. január 26. 18:40
  „Gratulálok neki, további sok sikert a tanulmányaihoz!
  Ti meg csak irigykedjetek...”
 • 27. buggyant 2011. január 26. 18:27
  „nyá, hisz tudjuk a választ... te is tudod. Meneküljön ki merre lát!”
 • 26. hellboy780917 2011. január 26. 16:46
  „tudom nem lényeg, s grat, de a cikkírónak: helyes Dz-vel is írni, de 99%-ban Dh-val írják, mint ahogy a kép is mutatja a cikkben.... :P (Abu Dhabi, a gyengébbek kedvéért....)”
 • 25. nyá 2011. január 26. 15:54
  „Az csak természetes, hogy odateszik magukat tanulmányilag ez vitathatatlan, de azért kíváncsi lennék a szülők foglalkozására is. Már csak a tavalyi kijutott kiváló tanuló miatt is akinek a narancssárga operaénekes apuka azért biztosan javított az esélyein egy átlag Tescopénztáros gyerekéhez képest.
  Egyébként ha majd tapasztalják a kinti anyagi megbecsülést és ha néha hazalátogatnak a szülőkhöz az itthoni káoszt, széthúzást és létbizonytalanságot akkor egy percig sem gondolkodnak tovább azon hogy hol alapítsanak családot. A saját személyes dilemmám is ez egyben, hogy mit mondjak a fiaimnak rövidesen, húzzanak innen amint lehet külföldre aztán járhatok fapadossal unokát látogatni évente egyszer (ha ki tudom fizetni) vagy maradjanak itthon a bármilyen színű népnyúzó politikusok rabszolgájának ?”
 • 24. Patriot 2011. január 26. 15:52
  „23, Bár Iránba tanultál volna. :D”
 • 23. meir 2011. január 26. 15:39
  „Igazmondo!
  -en pl,; a Bar Ilan-on tanultam!
  az jo hely szerinted?! rengeteg a Kulfoldi diak ott is!! Magyarok is szep szammal!!”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyire ismeri Győrt? Nézze meg a megoldásokat!

A napokban játékra invitáltuk Önöket. Olvasóink jól vizsgáztak a város nevezetességeinek… Tovább olvasom