Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Újabb rendőrbaki: egyenruhában maszekoltak

Ítélőtábla - A Győri Ítélőtábla tegnap jogerősen is pénzbüntetésre ítélt két mosonmagyaróvári rendőrt, akik egyenruhában gyűjtöttek adatokat – s ezáltal jogtalan előnyhöz jutottak –, miközben maszek munkájukat végezték. Magánnyomozóként ráadásul egyikük sem dolgozhatott volna.
Az elsőrendű vádlott, Horváth György a mosonmagyaróvári kapitányságon dolgozott rendőrként, 2003-tól főnöki engedéllyel vállalhatott másodállást egy vagyonvédelmi cégnél. Ezzel nem is volt gond egészen addig, míg megbízást nem kapott tulajdonképpen magánnyomozói feladat elvégzésére – amire már nem volt engedélye.

Egy hölgyről kellett adatokat megszereznie, de ezt a munkát felkínálta a kollégájának, az ügy másodrendű vádlottjának, König Lászlónak.
Könignek cetliket hagyott az asztalán, de az nagyon nem akarta elvállalni a feladatot (neki ugyanis engedélye nem volt ilyen munkára), ezért Horváth telefonon kezdte hívogatni, hogy mégis meggyőzze. Ezek a lehallgatott beszélgetések adták végül a legfontosabb bizonyítékokat. A lényeg, hogy Horváth végül rávette Königet, csinálja meg a „fekete" környezettanulmányt, s azt is ajánlotta, hogy egyenruhában menjen, mert úgy könnyebben boldogul. A kolléga így is tett, más kérdés, hogy amikor rendőrként kopogatott az általa jónak hitt lakáscímen, kiderült, hogy rossz helyen jár – az asszony máshol lakott. A munkát ezért végül Horváth végezte el, de az elsőfokú megyei ítélet szerint az ezért járó pénzt felajánlotta Könignek.

A két rendőr nem azzal szegte meg a törvényt, hogy a pluszmunkáért pluszfizetést vett fel másodállásban, hanem hogy mindezt egyenruhában tette, vagyis jogtalan előnyhöz jutva hivatali visszaélést követett el. Ez ellen mindketten fellebbezték a Győri Ítélőtáblán, a másodrendű vádlott ügyvédje pedig nem csupán a felmentést, hanem az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését is indítványozta. A fellebbviteli főügyészség ezzel szemben azt képviselte: igenis előnyhöz lehetett jutni azzal, hogy rendőregyenruhában jelentek meg, így az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta a két rendőrnél. Az ügyész a tegnapi ülésen úgy fogalmazott: a vádlottaknak fel kellett volna ismerniük, mi az a határ, ameddig egyenruhájuk viselésével elmehetnek.

Dr. Laczó Gáborné tanácsa az elsőfokú ítéletet helybenhagyta, ami Horváth György esetében 80 ezer, König Lászlóéban 64 ezer forint pénzbüntetést jelent. A bíró indoklásában elmondta, az ítélet meglehetősen méltányos, hisz a büntetési tétel akár három év szabadságvesztésig is terjedhet. „Látva a közelmúlt eseményeit kijelenthető, nem ez a legsúlyosabb bűncselekmény, amit el lehet követni. A rendőri egyenruhába vetett bizalom megrendülése azonban tény Magyarországon, mint ahogy az is, hogy az ilyen eseteknek is köszönhető mindez" – tette hozzá dr. Laczó Gáborné.

Bár a két mosonmagyaróvári rendőr ugyanabba az ügybe bukott bele, ahogy mondani szokás, az egyikük nagyobbat esett. Horváth Györgyöt felfüggesztették állásából, s jelezték neki munkaadói, számára nincs már visszaút a kapitányságra. Más kérdés, hogy alapbére száz százalékát továbbra is folyósítják neki, annak ellenére is, hogy tegnap a Győri Ítélőtáblán kiderült: a lehallgatások több ügyre is fényt derítettek az ő esetében. König László továbbra is rendőrként dolgozik a mosonmagyaróvári kapitányságon.


Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pamacs-programok

A győri Papák, Mamák és Csemetéik Egyesülete programajánlója. Tovább olvasom