Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Újabb pályázat az előtakarékos bérlakásokra

Győrben egy lakásra átlagban két és fél lakó jut, mennyiségi hiány tehát nincs – de ez csak statisztikai elmélet. Sokan vannak a lakásra várók, átmeneti megoldásnak az önkormányzat újra meghirdeti a már ismert pályázati formát.
Október közepére várható, hogy Győr polgármesteri hivatalának lakás- és helyiségirodája ismét pályázatot hirdet úgynevezett „előtakarékos" lakásokra. A forma régóta ismert és népszerű: meghatározott havi összegű, vállalt takarékosság mellett, alacsony lakbérért és persze a rezsiért elsősorban a fiatal, gyermekes családok öt évig biztos fedelet tudhatnak a fejük felett. A megtakarított pénz így nem a drága albérletre megy el, öt év alatt összegyűlik annyi, ami önrészként elég a lakásvásárláshoz. A havi kötelező megtakarítás legutóbb 38 ezer forint volt.

Az új pályázaton tíz lakást hirdetnek meg. A szükséges elbírálási és egyéb procedúrák után az új bérlők körülbelül a karácsonyi ünnepek előtt költözhetnek a Szent Imre útra, illetve a Zöld utcába. Felújításra hirdetnek meg a mostani ismeretek szerint két adyvárosi panellakást azok számára, akiknek nincs elég pénzük vásárlásra. Ezek a lakások alaposan „lelakottak", az előírt felújításuk egymillió forint körüli összegbe kerül.

Wajzer Gábor irodavezető egyelőre más konkrét változásról nem tud. Mint mondja, Győrben elméletileg nincs mennyiségi lakáshiány. Mindent számolva 55 ezer lakás van a városban, így egy lakásra átlagosan két és fél lakó jut. Tudni kell azonban, hogy a lakások jó része kicsi, alacsony komfortfokozatú. Van, hogy egy nagy családi házban csupán ketten élnek, másutt 49 négyzetméteren négyen vagy többen szoronganak...

Az irodán most 200 elfogadott kérelmet tartanak nyilván szociális bérlakásra. Évente körülbelül 100–150 lakás üresedik meg, a várakozási idő egy-másfél év. Azonban ez is relatív, mert az üresedő lakások jó része szintén pici, alacsony komfortú. Másrészt viszont, aki családjával egy kamraszerű helyiségben lakik, annak az egy év is sok.
Igazából nem tudni még, milyen változásokat hoznak a részben bejelentett, részben tervezett, lakásokkal, vásárlással kapcsolatos rendeletek. Kétségkívül új helyzetet teremt, ha a 35 éven aluli fiatal házasok önrész felmutatása nélkül juthatnak lakásvásárlási hitelhez.

Bérlakások dolgában sokat lendíthetne, ha bevezetnék a régóta tervezett lakbér-támogatási rendszert. Ez merőben más, mint a mostani. Önkormányzati lakbértámogatást most is kapnak a rászorulók. Az új forma az építési vállalkozókat ösztönözné. Ha egy vállalkozó bérlakást épít, 1200–1500 forint négyzetméterenkénti havi díjat kérne (ezen még viták vannak), így a beruházása tíz év alatt meg is térülne. Ekkora lakbért viszont aligha tudnának „tömegesen" kifizetni. Ezért pl. 600 forint körüli lenne az állami (központi) és 400 forint az önkormányzati támogatás, a bérlőnek végül is 500 forint maradna. Egy kis lakás esetében ez havi 20 ezer forint körüli, nem olcsó, de jóformán így is majdnem a fele a szabadpiaci albérletnek. Nem tudni, mennyire lenne népszerű ez a megoldás (különösen, ha a vásárlási hitelek kedvezőek lesznek), de tény, hogy a nyugati országokban elterjedt... Ez az elképzelés egyébként már a Medgyessy-kormány első intézkedései között szerepelt a lakásprogramban, de mindeddig – az államkassza szűkösségének okán – nem jött be...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc év a győri szatírnak

Nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a megyei bíróság a „győri szatír" néven elhíresült… Tovább olvasom