Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Újabb ˝megyerikumok˝ a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárban

Széchenyi István szellemi hagyatéka, a győrújbaráti Csobolyó Néptáncegyüttes által képviselt kulturális értékek, valamint a rábaközi hímzésmotívumok.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság (GYMS MÉB) 2014. február 20-i ülésén - a tagok egyhangú döntésével - 3 újabb értéket vett fel a "megyerikumok" közé, azaz a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárba: Széchenyi István szellemi hagyatékát, a győrújbaráti Csobolyó Néptáncegyüttest, illetve az általa képviselt kulturális értékeket, valamint a rábaközi hímzésmotívumokat.

Az ülésen Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, a GYMS MÉB elnöke hangsúlyozta, hogy mindhárom esetben alaposan előkészített javaslat került a MÉB elé, így természetes, hogy a testület minden tagja támogatta azok felvételét. (A "legnagyobb magyar" szellemi hagyatéka a közelmúltban - a Hungarikum Bizottság támogató döntése nyomán - már bekerült a nemzeti értékek közé.)


Az ülésen szó esett a továbbiakban a települési értéktárak, illetve helyi értéktár bizottságok létrehozásának aktuális kérdéseiről, így elhangzott, hogy megyénk települései közül már 43 döntött úgy, hogy létrehozza a helyi értéktár bizottságot. "Örömmel tapasztaltuk, hogy a helyi értéktár bizottságokat létrehozó települések száma az utóbbi időben gyarapodott. Véleményem szerint ez jól mutatja, hogy ők már felismerték: a helyi értékek felkutatása, összegyűjtése helyben sokkal eredményesebben történhet meg, mindez egyúttal fontos lépés lehet a megyei értékek közé történő felvétel folyamatában is" - fogalmazott Kara Ákos.

Aktuális információként elhangzott továbbá, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium újra közzétette azt a felhívást, melyre a települések - a helyi értékek felkutatása, a helyi értéktár bizottságok működtetése érdekében pályázhatnak. Pozitív példaként Tényő és Kapuvár eredményes pályázatát említették.

A MÉB ülésén - meghívott előadóként - Darabos Ferenc, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Kara Turisztikai Intézet vezetője is részt vett, aki az intézet által felkarolt és támogatott kezdeményezésről, a "Megyére fel!" címmel életre hívott és közzétett felhívásról, illetve annak aktualitásairól adott tájékoztatást.

Kara Ákos javaslatára a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság következő ülését - terv szerint - április közepén tartja, ennek azonban az a legfontosabb előfeltétele, hogy újabb, lehetőség szerint minél több alaposan előkészített javaslat érkezzen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik erős gazdaságot akar

Fodor Roland, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje tartott Győrben sajtótájékoztatót. Hangsúlyozta: gazdaságfejlesztési tervük hét elemre épül. Tovább olvasom