Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Újabb kínai bolt Marcalvárosban

Győrben a Marcalvárosban az egyik Reál élelmiszerbolt megszűnt, a helyére kínai bolt költözik.
A gombamód szaporodó kínai üzletek először a belvárosban keltettek feltűnést, ma már szinte nincs is olyan városrész, ahol ne lenne egy vagy (sokkal) több, olcsó termékeket kínáló bolt. Marcalvárosban az egyik Reál élelmiszerbolt szűnt meg a napokban, ott is kínai vállalkozó veszi át az üzemeltetést.

Mindjárt az elején szögezzük le, semmi és senki nem szabályozhatja (diszkrimináció lenne), mennyi kínai üzlet működhet egy városban. Pontosabban egyvalami igen: a kereslet. Márpedig az olcsó termékekre igény és szükség van Győrben is, ezért egyre több a kínai bolt. Először a belvárosban szúrt szemet a változás, nevezetesen az, hogy a sétálóutcán kis túlzással minden második bolt „kínai" lett. Egy éve még kisebb tiltakozási hullám is indult, de az a tény, hogy ezek a boltok ma is ott vannak, mutatja az eredményt, s egyben azt is: van elég forgalom ahhoz, hogy a kisüzlettől a nagyáruházig működni tudjanak az olcsó termékeket áruló vállalkozások.

A folyamat nyilvánvalóan nem belvárosfüggő, ezt pontosan tudják azok is, akik Marcalvárosban élnek. Csak a Lajta utca környékén három kínai üzletet számoltunk össze, a negyedik pedig hamarosan – valószínűleg február elején – nyílik. Megszűnt ugyanis a Reál élelmiszerbolt.
Az üzlethelyiség tulajdonosa, Csicsics György elmondta, a forgalom kicsi volt, az üzlet veszteséges, ezért váltani kellett. A boltot kiadta egy kínai vállalkozónak, aki ruhákkal kereskedik. A szerződés határozatlan időre szól, de valószínűnek tartja, hogy két évnél – ameddig a Reál működött – többet ér majd meg a kínai üzlet. Az alkalmazottaknak (összesen nyolcan voltak) felajánlotta, ha találnak olcsóbb bérleti díjjal kivehető boltot, folytathatják ott a munkát, de az biztos, hogy a kínai boltban ők nem maradhatnak.

A helyiek véleménye meglehetősen vegyes. Akik nem örülnek a változásnak, azoknak sem elsősorban azzal van bajuk, hogy még egy kínai bolt nyitotta meg kapuit. Sokkal inkább azzal, hogy a közelben nem lesz élelmiszerbolt, így mehetnek a távolabb eső Tescóba. A belvárost hozzák fel példaként, ahol a sétálóutcában teljesen megszűntek a kisebb-nagyobb élelmiszerüzletek, szerintük ez vár előbb-utóbb Marcalvárosra is. Olyanok is vannak persze, akik örülnek, mondván, ha a választék elfogadható lesz, legalább tudnak ruhát venni a lakótelepen is. A kínai üzletek kínálata között szerintük nem nagy a különbség, a legfontosabb pedig úgyis az, hogy olcsó mindegyik.

A közelben lakó Ponty Szilárd véleménye egyértelmű: fölösleges még egy kínai bolt. Van elég a közelben – mondja, s a háta mögé mutat. Kétszáz méterre valóban egy másik kínai üzlet felirata látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincmillió a győri állatkertnek?

Tapírház és törpevíziló-otthon épülhet abból az állami támogatásból, amelyre ugyan csak most írják ki a pályázatot, de elnyerésére jó esélye van a győri vadasparknak. Tovább olvasom