Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Újabb kilenc év bizalom a főapátnak

Pannonhalma - Újabb kilenc évre Várszegi Asztrikot választotta főapáttá a bencés konvent-káptalan. A rendi vezető jövőbeli szolgálatával elsősorban a szerzetesközösséget kívánja összefogni és erősíteni.

Várszegi Asztrikot húsz évvel ezelőtt, 1989. február 11-én Esztergomban szentelték püspökké, majd 1991. január 5-én a rendtársak titkos szavazással pannonhalmi főapáttá választották. A rendi vezetőt – tizennyolc év szolgálat után – a bencés konvent-káptalan Pannonhalmán, Bakonybélben, Tihanyban, Győrött, Budapesten és a rendi plébániákon élő tagjai a napokban ismét megerősítették hivatalában.

– A II. vatikáni zsinat után – sok más mellett – megújították a szerzetes közösségek belső szabályzatát is. Ennek szellemében az életfogytig választott főapát kilencévenként felveti, hogy rendtársai óhajtják-e további szolgálatát. Ez történt a közelmúltban, a harmadik időszakra is megkaptam a bizalmat – nyilatkozta lapunknak Várszegi Asztrik.

A pannonhalmi főapát az elmúlt közel két évtized fontos eredményeként a szerzetesközösség megőrzését, összefogását és megerősítését említette. Majd hozzátette: ezt tartja a jövő egyik meghatározó feladatának is.
– Örömmel tölt el, hogy mind a győri, mind a pannonhalmi iskolánk működőképes. Jó hírüket, eredményességüket az anyagi bizonytalanság ellenére is sikerült megtartanunk.

A tihanyi perjelség plébániáit is figyelembe véve huszonhat egyházközségben végzünk folyamatos és zökkenőmentes plébániai szolgálatot.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát
Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát

Minden gond nélkül sikerült a soproni és a pannonhalmi szociális otthonunkat megtartanunk. Jó érzés, hogy a turisztikai fejlesztéseinkről, ősi hagyományainkra épített vállalkozásainkról csodálattal nyilatkoznak vendégeink. Könyvkiadónkat, folyóiratunkat a magyar szellemi élet meghatározó műhelyeként tartják számon. Megnyugtató, hogy Pannonhalma a határon innen és túl is komoly tekintélynek örvend.
A rögtönzött leltárban Várszegi Asztrik még megemlítette, hogy az idős rendtársak távozásával ugyan fogyó közösséggé váltak, de utánpótlást, reményt jelentenek azok a fiatalok, akik a kiegyensúlyozott, békés jövő zálogai.

– Pannonhalma üzenete részben értékes örökségünk, részben pedig közös munkánk eredménye. Az nyilvánvaló, hogy a monostor „látható fejében", a főapát személyében sok minden összpontosul. Hogy mi az, amit közvetíteni akarok? Az apostol azt mondja: az igazi közvetítő Isten és ember között – „mediator Dei et hominum" – nem más, mint Jézus Krisztus. Én ennek a Krisztusnak vagyok a foglya, de nem a bilincs keménységével, hanem az elkötelezettség örömével és édességével.

Olvasóink írták

 • 8. matriné 2009. február 01. 15:16
  „A Kispista már csak tudja, hisz a nyelve az mindig ott van a csuhák alatt. No, meg a milliárdos számonkérés az van akiknél mocskolódás? -érdekes meglátás.”
 • 7. Primax 2009. február 01. 12:31
  „Ismerve a főapát eddigi pályafutását és elért eredményeit, ez nem is lehetett kérdéses.
  Gratuláció, csak így tovább ! ! !
  Akinek pedig erről a hírről - is - csak a mocskolódás jut eszébe, az elmehetne Pannonhalmára egy kicsit körülnézni és elmélkedni az élet dolgain...”
 • 6. 13.István 2009. február 01. 11:27
  „Fölhívom a figyelmét a hozzászólóknak a martiné -énirtam hozzászólasait
  ne vegyék figyelembe Ez a hozzászóló csak a bizonyost keveri még neki nem eléggé
  BÜDÖS!!!”
 • 5. matriné 2009. február 01. 11:09
  „No és honnan vitte a pénzt ( milliárdos beruházást) Pannonhalmára? Remélem a Gyurcsány is olvassa és meglátja honnan lehet elvenni, nem a nyugdíjasokat fosztogatni.”
 • 4. pmfc 2009. január 31. 22:38
  „Várszegi Asztrik egy igazán jóravaló, kedves ember, aki nem mellesleg olyan jó politikus, hogy amióta ő van, több milliárdos beruházást hozott Pannonhalmára.

  Jó egészséget és sok örömöt kívánok neki a továbbiakban is!”
 • 3. SAmu 2009. január 31. 21:51
  „Sok hatalomközeli MSzP-s esketést (ld. Molnár Cs.) kívánok a hataloméhes főpapnak.”
 • 2. civac 2009. január 31. 21:11
  „a probléma, hogy a Magácska fröcskölő hozzászólása is megfér!”
 • 1. matriné 2009. január 31. 18:36
  „E lapban jól megfér a Pornós tanár hölgy és a csuhás "szentélet" is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a költségtérítésért

Győr - Az utolsó nagy hajrába érkezett az a népszavazási kezdeményezés, melyet egy négygyermekes… Tovább olvasom