Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Újabb harc a nádorvárosi temetőért

Nem elfogadható Eredics Imre előterjesztése a nádorvárosi köztemetővel kapcsolatban a Civil Fórum szerint.
Nem tartja elfogadhatónak Eredics Imre alpolgármester előterjesztését a nádorvárosi köztemető vitatott sorsú parcelláival kapcsolatban a több győri szervezetből álló Civil Fórum a Nádorvárosi Temetőért. A témát holnap tárgyalja a közgyűlés.

Bárány István képviselő a minapi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a városvezetés csak korábbi döntését védi, mivel reményeivel ellentétben a polgárokat nem sikerült rábírni a szabadhegyi temető igénybevételére.

A civil fórum szerint az üzemeltető és a fenntartó sorozatosan hátrányos helyzetbe hozza a nádorvárosi temetőt, tudatosan azért, hogy rákényszerítsék a polgárokat a szabadhegyi temető igénybevételére. Négy éve lezártak hét parcellát, s a rendelet értelmében új sírhelyet nem lehet vásárolni ezen a területen. A tilalom nem terjed ki a sírhelyek újraváltására. Az évekkel későbbi lakossági felzúdulást követően új előterjesztést nyújtott be a városvezetés, e szerint: a IV, VII., VIII., IX, XIX., XX. és XXI. parcellákat „részlegesen lezártnak" kell tekinteni. Vagyis a megváltott sírhelyekbe urnás és koporsós temetés engedélyezhető és a sírhely újraváltható.

A nem újraváltott sírhelyek területét pedig az önkormányzat „kegyeleti parkként" alakítja ki.
Bárány István képviselő a civil fórum nevében kifejtette: véleménye szerint a lakosságot nem tájékoztatták mindeddig, hogy az érvényben lévő sírhelyeket a változások mennyiben érintik. A szervezet szerint olyan fogalmat, hogy „részleges lezárás" a törvény nem ismer.

– A város a korábbi álláspontját kívánja védeni és presztízskérdést csinál a hét parcella ügyéből. Az eredeti cél – hogy a lezárás következtében a lakosság temetkezési szokásai átterelődnek Szabadhegyre – nem valósult meg, ezért erre már nem érdemes hivatkozni. Úgy gondoljuk, hogy a nádorvárosi temetőt a város tudatosan hozza hátrányos helyzetbe: több mint egy éve megszűnt itt az ügyintézés, a ravatalozók fala hullik, méltatlan körülmények között kell búcsúztatni a szeretteinket. De bebizonyosodott, hogy az emberek kegyeleti érzéseit nem lehet racionális, gazdasági megfontolásból, parancsszóval megváltoztatni – mondta a képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrzött behajtások

Ha a győri közgyűlés igent mond, szigorúbb feltételekkel lehet behajtani a belvárosba január… Tovább olvasom