Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Újabb fejlesztések 3,5 milliárdból

Nyugat-Dunántúl - Újabb megyei fejlesztések valósulhatnak meg brüsszeli pénzből. Ezúttal győrújbaráti, mosonmagyaróvári, sokoróaljai és fertődi beruházásokra ítéltek meg támogatást.
Győri sajtótájékoztatón ismertette tegnap Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a legfrissebb európai uniós támogatási döntéseket. Elmondta: a régióban kilenc nem megyei jogú település központja újul meg, köztük Győr-Moson-Sopron megyében egy községé és egy városé.

Győrújbarát 116 millió forintot nyert arra, hogy településközpontot alakítson ki. A pénzből, valamint a csaknem 30 millió forintos önerőből számos fejlesztést valósítanak meg, amelyek a Fő utca és a Liszt Ferenc utca egy részét érintik. Parkoló, járda, kerékpárút épül, növényeket, padokat helyeznek ki, az óvodánál zebrát alakítanak ki, szelektív hulladékgyűjtő szigetet telepítenek, emellett felújítják a ravatalozót és a temetőkerítést.

Mosonmagyaróvárnak 483 millió forintot ítéltek meg, amihez több mint 200 milliós önerőt kell hozzátennie. A támogatásból felújítják és bővítik a Fehér Ló Közösségi Házat. Megtörténik a Kálvária téri őstermelői piac pavilonjainak rekonstrukciója, bővítése, valamint esztétikus, egységes megjelenésű sátrakat vásárolnak az Erzsébet téri piac működéséhez.

Balogh József bejelentette: a közeljövőben aláírják két kiemelt (azaz külön pályázat kiírása nélkül nyertesnek nyilvánított) projekt támogatási szerződését. A fertődi kastélyra 1,5 milliárd forint jut. Felújítják a park felőli homlokzatokat, a főépület dísztereit, a bábszínház tetőszerkezetét. A munkálatok tavasszal kezdődnek és 2011-re fejeződnek be. A sajtótájékoztatón Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója elmondta: a főépület és környezetének megújítása a beruházás második ütemével válik teljessé, ami 2 milliárd forintba kerül és jövőre ítélhetnek meg rá uniós támogatást.

A másik, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által beadott kiemelt projekt a Nagy-Pándzsa vízgyűjtőjének revitalizációja címet viseli, és Écs, Nyúl, Pér, Pannonhalma, Győr, Ravazd, Mezőörs és Töltéstava közigazgatási területét érinti. A vízfolyás a sokoróaljai terület víztelenítését szolgálja, de erre feliszapolódott állapota miatt jelenleg nem képes. Az 1,3 milliárd forintos beruházás részeként többek között felújítják a vízi létesítményeket és a nyúli mederőrtelepet, megépítik a pér–mindszenti árvíztározót és mederkotrást végeznek. Ennek eredményeként mintegy 22 ezer embert védenek meg a közvetlen vízkároktól és 115 hektárral nő a művelhető földterület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legemberibb embert keressük

A Kisalföld ismét szeretné megkeresni Győr-Moson-Sopron megye legemberibb emberét. S hogy meg is… Tovább olvasom