Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Újabb fák a klímaerdőben

A Klíma Klub ötezer fát ültetett Győrsövényház határában vasárnap azért, hogy így tegyen a Föld felmelegedése ellen.Az akcióval az ENSZ hétfőn kezdődő koppenhágai éghajlatvédelmi csúcsértekezletére is fel akarták hívni a figyelmet.

Egy hektár erdő évente annyi szén-dioxidot nyel el és alakít oxigénné, amennyit egy autó 42 ezer kilométer út megtétele során „termel". Emellett a levelek tisztítják és párolgásukkal hűtik a levegőt – ennek ismeretében szervezte meg „Gyere és ültess saját fát a klímaerdőben!" elnevezésű akcióját a Klíma Klub Nonprofit Közhasznú Kft. vasárnap délelőtt Győrsövényházon. Varga Dávid, a szervezet titkára a Kisalföldnek elmondta: elhatározták, hogy legalább annyi fát ültetnek el idén novemberben és decemberben, ahány regisztrált tagjuk van, azaz 11 ezret.

Nagy Zoltán győrsövényházi önkormányzati képviselő, Hokstok Imre győrsövényházi és Jankovits Ferencné tárnokréti polgármester is ültetett fákat az akcióban.
Nagy Zoltán győrsövényházi önkormányzati képviselő, Hokstok Imre győrsövényházi és Jankovits Ferencné tárnokréti polgármester is ültetett fákat az akcióban.


Az elmúlt másfél hétben a Sárvárhoz közeli Meggyeskovácsiban, valamint a Tisza-tó melletti Abádszalókon rendezték meg az akciót, vasárnap délelőtt pedig Győrsövényház Tárnokréti felé eső határában, a Rábca töltése mellett került a földbe ötezer csemete tölgy, vénic szil és szürkenyár. Mindehhez a Magán Erdőgazdálkodók Országos Szövetsége nyújtott segítséget, de önkéntesek is segédkeztek, így például Hokstok Imre győrsövényházi és Jankovits Ferencné tárnokréti polgármester. „Munkánkkal arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy a Föld felmelegedése elleni küzdelemben minden embernek van felelőssége és feladata" – fogalmazott Hokstok Imre.

Varga Dávid, a Klíma Klub titkára.
Varga Dávid, a Klíma Klub titkára.


Varga Dávid kifejtette: évente egy Magyarországnyi erdő tűnik el bolygónk felszínéről, miközben a faültetés a legolcsóbb módja annak, hogy lassítsuk a globális éghajlatváltozás folyamatát.

Hogy a Klíma Klubhoz csatlakozottak elkötelezettségét növeljék, mindhárom mostani telepítésnél táblán tüntetik fel a tagok nevét, akik ezzel tulajdonképpen jelképesen örökbe fogadtak egy-egy fát. Azt tervezik, hogy újabb akciókkal folyamatosan figyelemmel kísérik, hogyan fejlődnek a „klímaerdők".

Olvasóink írták

 • 4. Roben 2009. december 07. 11:00
  „Azért vannak olyanok is, akik nem reklámért,hanem tiszta jószándékbol névtelenül ültetnek fákat!A természet tul lassú ahhoz,hogy olyan ütemben reprodukálja magát,ahogy kivágják.Ezt nyilván ön is tudja,mert egy erdőt ki lehet vágni 3 nap alatt,de ahhoz hogy ez ujbol erdő legyen kell legalább 10 év.Szóval ehhez a szemléletet kellene megváltoztatni,hogy az ember hagyja kifejlödni az uj erdőket,és akkor nem lenne szükség mesterséges telepitésekre.De addig ez az egyetlen járható út!!”
 • 3. Roben 2009. december 07. 10:55
  „Tibi!Azért valamilyen változást biztosan okozott az autózás elterjedése,meg a vegyszerek elterjedése, a globalizácio, a pazarlo,fogyasztói társadalom.Csak tényleg kérdés az,hogy valaki csak reklámbol teszi ezt vagy tényleg ezen elvek szerint éli mindennapjait?Olyan szempontból azért nagyon is sok közünk van hozzá,hogy mi is a Földön élünk,és eléggé kizsigereljük annak erőforrásait.Nézd meg hány faj pusztult már ki az emberi tevékenység miatt!Harmóniában kéne élni a természettel,nem rabszolga módjára bánni vele.”
 • 2. t-a-ibi 2009. december 06. 21:50
  „Minden tiszteletem annak aki fát ültet.

  De, el kellene gondolkodni, ezért kell fát ültetni?
  Mint ahogy régen is tették: vágták a fát, ültették a fát így normális.
  Csak az őseink nem reklámért, a természet helyett tették.

  Klímaváltozás? - nagyon kevés közünk van hozzá.
  Egyesek, komoly pénzt "vesznek magukhoz" a közösből, a semmiért.
  A francokat tudjuk befolyásolni a klíma változást, majd ha befogják a TŰZHÁNYÓK SZÁJÁT AKKOR IGEN!”
 • 1. Roben 2009. december 06. 20:03
  „Rengeteg ilyen kezdeményezés kéne még!De nagyon jo,hogy azért úgy látszik egyre többen veszik ezt a dolgot komolyabban.Mi pl. ma szedtünk szemetet a Püspökerdőben,hogy igy kifejezzük szolidaritásunkat veletek.Gratulálok,én is csatlakoznék!Hogyan tehetem ezt meg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros Mikulások Győrben - fotókkal

Körülbelül ötven Mikulásnak öltözött motoros járta Győr utcáit, a gyerekeknek szaloncukrot… Tovább olvasom