Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Újabb építmények kapnának védettséget

Több helytörténeti értékkel bíró építmény kaphat helyi védelmet Győrben Nádorvárosban és a belvárosban is.
A városkép helyi védelméről, továbbá egyes építési előírásokról szóló rendelet kiegészítése is szerepel a győri közgyűlés csütörtök délutáni ülésének napirendi pontjai között. A főépítészi iroda előterjesztése alapján arról nincs vita, hogy Bárány István önkormányzati képviselő kezdeményezésére öt bácsai építmény kerülhet helyi védelem alá. Ebbe a sorba tartozik az István király és a Szigligeti Ede utca csatlakozásánál 1931–32-ben készült hősi emlékmű.

A Külső Bácsai út és a Votinszky Andor utca kereszteződésénél 1933-ban, az István király utca és a Külső Bácsai út találkozásánál 1845-ben állítottak emlékkeresztet. Mindkettő az egykori településhatárt jelezte. Ebbe a sorba tartozik az István király és a Szigligeti Ede utca csatlakozásánál 1931–32-ben készült hősi emlékmű. Két viszonylag friss védett emléke is lesz a megyeszékhelynek: a Vámosi úti temető területén, valamint az 1950-ben épített Külső Bácsai úti római katolikus templom mellett lévő millenniumi emlékkereszt.

Ezek a javaslatok nagy valószínűséggel átmennek, két másik sorsa azonban bizonytalan – a szakértők támogatása ellenére. A Bajcsy-Zsilinszky Endre út 9. szám alatti, zárt sorú, igényes, késő historizáló stílusú egykori bérházról, valamint a Bartók Béla út 37.–Álmos utca 2. szám alatti társasházról van szó. Utóbbi a XX. század első harmadának jellegzetes bérháztípusa.

A főépítészi iroda álláspontja az, hogy ezeket akkor érdemes felvenni a listára, ha a rendelet teljes felülvizsgálata megtörténik. Révi Zsolt városi főépítész szerint ugyanis célszerű bővíteni a védett épületeken még elvégezhető átalakítások körét például a tetőtér-beépítés lehetőségével, és oldani kellene a központi védelemnél is szigorúbb kötöttségeket. Az indítványt tárgyaló településrendezési bizottság ugyanakkor 3 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett úgy foglalt állást, hogy a védelem alá helyezések már most, június 15-i hatállyal történjenek meg. A végső szót a csütörtöki közgyűlés mondja ki az ügyben.

Győrben jelenleg 73 helyi védettség alatt álló építmény van. A legtöbb a Belvárosban, Nádorvárosban, Újvárosban és Gyárvárosban található. Ezenfelül országos védettséget két terület (Belváros és Újváros), valamint számos műemlék élvez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a zsúfoltság a bölcsődékben

A győri bölcsődék a múlt héten tettek kísérletet arra, hogy felmérjék, jövőre hány új gyermekkel számolhatnak. Az igények igazolták a várakozásokat, a város tizenhárom intézményében nem enyhül a zsúfoltság. Április és május az év két olyan hónapja, amikor a legtöbb apróság jár bölcsődébe. Az 580 győri férőhelyre a legfrissebb adatok szerint 802 gyermeket vettek fel. Tovább olvasom