Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Újabb egymilliárdot fölöznek le Győrtől

Az eredetileg tervezett 952 millió forintnál 1,1 milliárddal többet von el idén az állam Győrtől magas adóerő-képessége miatt. Az önkormányzat megvizsgálja, érdemes-e az Alkotmánybírósághoz fordulni az ügyben.
A területi egyenlőtlenségek tompítására vezette be az állam a jövedelemkülönbség- mérséklést az évtized elején: a tehetősebb településektől pénzt vesznek el, hogy odaadják a szegényebbeknek. Győrtől először 2003-ban fölöztek le bevételt ezen a jogcímen. Az évek során az összeg az akkori 304 millió forint két-háromszorosára kúszott fel. Idén az állami költségvetés szerint Győrtől 952 millió forintot vonnak el, ami szerepel az önkormányzat büdzséjében is. Az értéket az alapján számolták ki, hogy tavaly novemberben a 2007-es győri iparűzési adóalapot 572,6 milliárd forintra becsülték. A csütörtöki városi közgyűlésen viszont kiderült, hogy a május végéig benyújtott adóbevallások alapján az előző adóévhez képest ez mintegy százmilliárd forinttal, csaknem egyötödével nőtt. A szakemberek szerint az iparűzésiadó- alap előre nem látható, meglepő növekedésének az oka, hogy több vállalat teljesítőképessége javult.

Befagyasztott tételek

Ennek hatására – a költségvetési törvényben meghatározott szabályok alapján – a lefölözés várható mértéke 2 milliárd 50 millió forintra nőtt.
Borkai Zsolt polgármester kifejtette: a módosítás azt eredményezheti, hogy az önkormányzat büdzséjét teljes mértékben át kell alakítani. Hozzátette: már tettek sürgős lépéseket, bizonyos költségvetési tételeket például befagyasztottak. A politikus reményét fejezte ki, hogy lesz lehetőség az elvonás mértékének mérséklésére. Emellett felhatalmazást kért a testülettől arra, hogy jogilag-szakmailag megvizsgálják, érdemes-e az Alkotmánybírósághoz fordulni a kérdésben. Szabó József (Magyar Demokrata Fórum) összefogásra, közös fellépésre kérte a testületet. Emellett azt indítványozta, kérjék fel a győri országgyűlési képviselőket, járjanak el az ügyben.

A közgyűlés mindkét indítványt egyhangúlag fogadta el. Németh Zoltán alpolgármester (Fidesz) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam olyan adóbevé telek után is elvesz bevételt, amelyek valójában be sem folynak. Eredics Imre, a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője kifejtette: a szolidaritás elve elméletileg helyes, hiszen például az Európai Unió támogatási rendszere is erre épül, de itt túlzott mértékű elvonásról van szó. Emlékeztetett rá: korábban az állam többször akceptálta Győr mérséklési igényét.

Koncepció négymillióért

A közgyűlés két órán át tárgyalta, majd egyhangúlag elfogadta a város turisztikai koncepcióját, amelyet a Budai és Barta Tanácsadó Kft. készített négymillió forintért. Ahogy arról szerdai számunkban beszámoltunk, a csaknem százoldalas dokumentum szinte minden területen azt állapította meg: Győr nem használja ki, hogy sok látnivalója, színes programjai, jó lehetőségei vannak. Az előterjesztő gazdasági, informatikai és idegenforgalmi bizottság elnöke, Szijjártó Péter (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a városban hiány van magas kategóriájú szállodákból, nagy rendezvénycsarnokokból. Kiemelte: az idegenforgalom fellendítéséhez elengedhetetlenül szükséges a barokk belváros és Újváros rehabilitációja, az egészségturizmus, valamint a péri repülőtér fejlesztése. Szabó József úgy vélte, minden győri jóléte függ attól, hogy sikerül- e növelni a turizmus mértékét. „Egy turista vásárlóereje öt-tízszerese egy itt élőének. Könnyen kiszámolható, milyen hatása lenne a városi GDP-re annak, ha ezen a téren előbbre lépne a város" – fogalmazott. Szerinte nem irreális cél a vendégéjszakák számának megduplázása, azonban a megnégyszerezés lehet az a szint, amit tartani kellene.

Mi legyen a kitörési pont?

Több képviselő újabb és újabb ötletekkel állt elő felszólalásában. Bé - csi Zoltán (MSZP) kitörési pontnak a páratlan ipari emlékek bemutatását nevezte. Emellett nehezményezte, hogy ugyan az anyag kulcseleme a Káptalandomb turisztikai hasznosítása, de a püspökség szándékai nem ismertek. Borkai Zsolt megjegyezte, hogy az ipartörténeti múzeum létrehozása szerepel a pólusprogramban. Kalmár Ákos (Fidesz) azt hangoztatta, hogy az Öt Templom Fesztivál megfelelő idegenforgalmi vonzerővé tehető. A rendezvénysorozat arra a kuriózumra épít, hogy Újvárosban háromszáz méteres sugarú körön belül hat felekezet öt temploma található. A képviselő szerint a fröccsfesztivál fejlesztésében is van lehetőség. Eredics Imre hiányolta az anyagból a vízi turizmus súlyának megfelelő kezelését. Szerinte Győr – a Szigetköz és a Hanság közelségének is köszönhetően – e téren egyedülálló lehetőségekkel bír. Horváth László (Fidesz) a Marcalváros mellett megvalósítandó „táltostanya" elképzelését propagálta, és azt mondta: az ősi kelta és magyar múlt is vonzhat turistákat.

LEVÁLTOTTÁK A RÉGI SZLOGENT

A képviselő-testület 24 igennel, 6 tartózkodás mellett elfogadta a város új szlogenjéről szóló javaslatot. Eszerint „Győr, a találkozások városa" jelmondatot az „Én, Te, Győr! Egy város mindenkiért!" váltja fel. Ellene csupán Szabó József szólalt fel, aki azt mondta: már az előző szlogent sem értette, ezt pedig végképp nem. Borkai Zsolt erre úgy reagált: ilyen kérdésekben mindig lehetnek vélemény különbségek.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperkoncert miatt forgalomelterelések

A Győri Nyár nyitányán fellépő Omega zenekar technikai színvonal szempontjából olyan koncertet ad pénteken este, amilyen eddig még nem volt a városban – állítják a szervezők, akik szerdán az eseménnyel járó forgalomelterelésekről tartottak sajtótájékoztatót. Tovább olvasom