Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Újabb csomópont készült el Győrben

Ezerötszáz gépjármű óránként – akkora forgalom, amelynek biztonságát már nem lehet az autósok „belátására” bízni egy kereszteződésben. Győr-Szabadhegyen új, jelzőlámpás csomópontot avattak kedden.
Csúcsforgalmi időszakban ezerötszáz, alkalmasint ennél is több járművet számlálnak Győrben a József Attila u.–Jereváni u.–Szabadi u. csomópontjában. Más, párhuzamos közlekedési alternatíva nincs, a forgalom (főleg a József Attila utcára való balra kanyarodásnál) rendkívül balesetveszélyessé vált, szükséges volt valamiféle forgalomtechnikai megoldás.

A szakemberek először a város sok helyén már jól bevált körforgalomra gondoltak, ám ahhoz szűk a hely, két családi házat is le kellett volna bontani. Ez legalább 100 millió forinttal megnövelte volna a költségeket. A város útkezelő szervezete ezért úgy döntött, félig-meddig kompromisszumos megoldásként jelzőlámpás csomópontot építtet. Az úgynevezett „kerek zöldes" megoldás mellett döntöttek.

Így az autósoknak figyelniük kell balra kanyarodáskor a szemben érkezők elsőbbségét, s azt is, villog-e a gyalogosok, kerékpárosok áthaladására figyelmeztető kiegészítő lámpa. Bár az irányítóberendezést természetesen lehetett volna máshogy is beállítani, ez a rendszer tűnik a legpraktikusabbnak a forgalom gyorsabb ritmusához.

Az útkezelő szervezet megbízásából a munkát a győri Vill-Korr Bt. végezte. A csomópont-átalakításkor beépítettek 1000 négyzetméter új térkő burkolatot, 200 négyzetméter aszfaltburkolatot, 1100 méter szegélykő elemet, a jelzőlámpás kialakításhoz összesen 1,6 kilométer hosszú kábelt, füvesítettek 400 négyzetmétert. S nem utolsósorban elkészült 700 méter hosszú kerékpárút, ami a már meglévő hálózathoz csatlakozik.

A csomópont kiépítése 45 millió forintba került.
A próbaüzemelés után a csomópontot tegnap hivatalosan adta át a kivitelező cég ügyvezetője, Gasztonyi László a város alpolgármesterének, Eredics Imrének – s persze a közlekedőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkisebb Rotary Club

Győrújbaráton alakult meg hazánk, de vélhetően Európa legkisebb Rotary Clubja. Már karácsonykor… Tovább olvasom