Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Újabb buszt vehet a téti kistérség

Tét és környéke - Ahogy két éve, idén is pályázati siker révén vásárolhat buszt kistérségi célokra a sokoróaljai önkormányzatok társulása. Ezúttal a korábbinál kisebb – nem negyven, hanem húsz utast szállító – járművet akar venni, ami elsősorban iskolabuszként működhet.
Huszonkilencmillió forintot nyert az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) pályázatán korábban a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása (TKSÖTT). Így tudott közbeszerzési eljárás keretében két éve több mint negyvenmillió forint értékű, negyven személy szállítására alkalmas buszt vásárolni. Mivel azonban egy ilyen jármű üzemeltetése komoly feladat és főleg szakmailag bonyolult egy települési társulásnak – a szervizelés, a sofőrök biztosítása és más előírások miatt –, ezért ezt a Kisalföld Volánra bízta. Szakács Krisztián, a társulás munkaszervezetének vezetője lapunknak elmondta: a környék iskolái, közösségei így is igényelhetik a buszt kirándulásaikhoz, de nem ingyenesen. Viszont a Volán a társulásnak bérleti díjat fizet, amiből kilencszemélyes járművet vásároltak.

A kilencszemélyes kistérségi busz egyéni fejlesztésekre viszi a gyerekeket, rehabilitációra a rászorulókat, olcsóbban tudják megoldani vele a polgármesterek tanulmányútjait is. Képünkön Csóka Csaba.
A kilencszemélyes kistérségi busz egyéni fejlesztésekre viszi a gyerekeket, rehabilitációra a rászorulókat, olcsóbban tudják megoldani vele a polgármesterek tanulmányútjait is. Képünkön Csóka Csaba.

– Ez a kisebb busz most jobban megfelel személyszállítási feladatainknak, sofőrünk is van hozzá. Nagy szükség is van erre a járműre a közoktatással összefüggő teendőknél. A térségben működő egységes pedagógiai szakszolgálat egyéni fejlesztéseire visszük vele a gyerekeket – hiszen ez is a társulás feladata – és a térségből Győrbe rehabilitációra a rászorulókat. Pályázunk a fogyatékossággal élők támogatószolgálatának továbbműködtetésére is, ahhoz is szükség lesz erre a buszra, és már most is olcsóbban tudjuk vele megoldani, ha a társulási tanács polgármestereinek tárgyalásra, konferenciára, tanulmányútra kell menniük – szögezte le Szakács Krisztián és hozzátette: nemrégiben döntést hozott a társulás arról is, hogy az elsődleges kistérségi célok mellett az önkormányzatok és intézményeik önköltségi áron vehetik igénybe ezt a buszt, és ha szabad – akár a hétvégéken –, kedvezményes áron más közösségek is.

Már az első sikeres pályázat után is kiderült: szükség lenne még más méretű személyszállító eszközre is a térségben. Míg azonban tavaly hiába pályázott ilyen célú támogatásra a társulás, idén sikerrel járt. A nemrégiben kihirdetett eredmény szerint tizenegymillió forintot nyert az ÖTM-től, amihez húszszázalékos önrészt kell biztosítania. A sokoróaljai polgármesterek a napokban Beleden, Kapuváron és Sümegen néznek meg egy-egy húszszemélyes buszt, vizsgálják működtetési tapasztalataikat. Valószínűleg hasonlót vásárol a téti kistérség is, de arról még nem született döntés, hogy a társulás működteti, vállalkozónak adja ki vagy az egyik körjegyzőségnek. Az már biztos, hogy főként iskolába járhatnak vele a diákok, de szociális területen is használják majd. Az önkormányzatok ugyanis jellemzően társulásban működtetik oktatási intézményeiket a környéken, így a tanulóknak egyre többet kell utazniuk. Ezt segítheti iskolabuszként az új, korszerű, kényelmes, akadálymentesített, biztonsági övekkel felszerelt jármű, amire felnőtt kísérőt is biztosítani kell. Nagy előnyt jelenthet a diákoknak, hogy a megfelelő időben és épp az iskolához viszi őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri motorosok meglepték Zsuzsát

Győr - A két hónapja új szívvel élő Trajtlerné Herczeg Zsuzsa ugyan a múlt hetet végig a városmajori… Tovább olvasom