Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Újabb árhullám - Áthajtott a lezárt rakparton a nyugdíjas suzukis - videó

Annak ellenére, hogy több helyen korlátozást kellett bevezetni Győrben: utakat, parkolókat zártak le - most csak kisebb árhullámra számíthatunk.


Péntek 12.00 - Újabb árhullám Győrben


Újabb árhullám Győrben


16.46


Akárcsak a június eleji nagy árvíz előtt, most is áthajtottak a lezárt győri rakparton. Tudósítónk szerint a "vagány sofőr" egy nyugdíjas volt.

Videó: TudósítóCsütörtök

Tájékoztatás az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetéről

Meteorológiai helyzet és előrejelzés
Az elmúlt 24 órában egyik vízgyűjtőn, valamint az Igazgatóság területén sem hullott számottevő csapadékmennyiség.

Hidrológiai helyzet és előrejelzés

Duna

Nagybajcs
térségében az áradás intenzívvé vált szerda délutántól, csütörtök reggel 578 cm volt a vízállás. A tetőzés megkezdődött, a délelőtti óráktól apadás várható. Az apadás várhatóan a megszokottnál intenzívebb lesz. Készültségi szint alá a vízállás várhatóan pénteken éjjel csökkenhet.

A Szigetközben, Ásványrárónál a vízállás csütörtök reggelre 498 cm volt, várhatóan a délelőtt folyamán megkezdődik a vízszintek csökkenése.

Győrnél ma reggelre 469 cm-es vízállás alakult ki. Itt még további vízszintemelkedésre számíthatunk, a tetőző érték várhatóan 480 cm körül alakul majd, ma a déli órákban. Holnap reggelre 420-440 cm-es vízállás alakulhat ki, a rakpart szintje alá (430 cm) legkorábban holnap hajnalban húzódhat vissza a vízszint.

Komárom térségében a jelenlegi adatok alapján ma délután lehet számítani a tetőzésre, I. fokú készültségi szintet kis mértékben maghaladó vízállással. Esztergomnál ma éjjel várható a maximális vízállás kialakulása, 480 cm körüli értékkel.

A Mosoni-Dunán Mecsér térségében ma reggelre kissé intenzívebbé vált a vízszintemelkedés, 225 cm-t észleltek. A mai napon további kisebb emelkedésre lehet számítani, a 250 cm-t várhatóan nem lép át a maximális érték.

Lajta

A folyón levonuló kisebb árhullám a szerda esti órákban tetőzött Hegyeshalomnál.

Mosonmagyaróvárnál ma reggel 142 cm volt a vízállás. A tetőzés az előrejelzésnek megfelelően az éjszakai órákban történt 145 cm körüli vízállással. Ma reggelre a vízjárás már lassan apadó jellegű.

További hidrológiai tájékoztató az Igazgatóság honlapján, a www.eduvizig.hu oldalon találhatók meg.


Jelenleg érvényben lévő árvízvédelmi készültségek az ÉDUVIZIG működési területén:
• Esztergomi árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Komárom-Almásfüzítői árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Mosoni-Duna – Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásain
Rendkívüli árvízvédelmi készültség,

• Győr-Koroncó árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
III. fokú árvízvédelmi készültség,

Belvíz

A Mosoni-Duna menti belvízvédelmi szakaszokon II. fokú a Duna menti belvízvédelmi szakaszokon I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

2 db szivattyútelep üzemel: Szavai és a Zámolyi.
Az elmúlt napon az elöntött terület nagysága 867 hektár volt.


Szerda

Lezárták a rakpartot, a Petőfi híd alatti parkolót Győrben. Szent László Napok Aranypartra tervezett programjai elmaradnak.


Lezárták a győri Móricz Zsigmond rakpartot

Szerda délután 16 órakor az újabb árhullám miatt lezárták a forgalom elől a győri Móricz Zsigmond rakpartot - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője. Ettől az időponttól a Kossuth hídra sem lehet felhajtani, kivéve azokat, akik Révfalu felől a Káptalan dombra igyekeznek. A City buszok terelőútvonalon közlekednek, a gyalogosok és a kerékpárosok előtt továbbra is nyitva a híd.


Petőfi híd alatti és melletti ingyenes parkolót lezárták

A GYŐR-SZOL Zrt. a Duna és mellékfolyóinak áradása miatt Győrben, a Petőfi híd alatti és melletti ingyenes parkolót  június 26-án 16 órakor lezárta.

A vízügytől kapott információk szerint a Rába rövidesen ismét kilép a medréből, így a parkolás itt nem biztonságos. A szolgáltató kéri az ott parkoló járművek vezetőit, hogy autóik biztonsága érdekében mielőbb hagyják el a területet.

Az árhullám levonulását és a szükséges takarítási munkálatok elvégzését
követően a GYŐR-SZOL Zrt. a parkolót ismét megnyitja.


Elmaradnak a Szent László Napok programjai az Aranyparton

A szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont döntése alapján a június 29-30-ra tervezett Szent László Napok programjai elmaradnak. A vízügyi szakemberek tájékoztatása szerint az esemény időpontjában a Mosoni-Duna folyó vízszintje és a talajvíz emelkedése miatt a rendezvény helyszíneként megjelölt Aranypart alkalmatlanná válik a programok lebonyolítására.

Az esemény közelsége miatt új, megfelelő helyszín kijelölésére és a programok biztonságos áthelyezésére sajnos nincs lehetőség, ezért a lakosság megértését kérjük.

A június 27. csütörtöki Városi Szent László Nap rendezvényei, a Díszközgyűlés, a Koszorúzási Ünnepség, az Ünnepi Szentmise, a Körmenet, a Hangverseny és a kísérő programok természetesen változatlan formában és helyszíneken megtartásra kerülnek!

Tájékoztatás az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetéről

Meteorológiai helyzet és előrejelzés
Az elmúlt 24 órában a Duna bajorországi vízgyűjtőjén az alpesi területeken többfelé volt 10-20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség, de síkvidéken többnyire 10 mm alatti értékeket mértek. Ausztriában is a magasabban fekvő részeken hullott 20-30 mm, máshol általában 10 mm alatti mennyiségű csapadék. A Lajta és a Rába-Répce vízgyűjtőjén, valamint az Igazgatóság területén nem hullott számottevő mennyiség.

Hidrológiai helyzet és előrejelzés
A Duna magyarországi szakaszán folytatódott a vízszintek emelkedése, a vízállás Nagybajcsnál ma reggel 490 cm volt. A tetőzés csütörtökön napközben következhet be, várhatóan 540-560 cm közötti értékkel. A II. fokú készültségi szintet (540 cm) csak kismértékben, rövid időre haladhatja meg. A Szigetközben, Ásványrárónál a vízállás ma reggelre 456 cm-re emelkedett, itt további kisebb emelkedés várható.
Győr térségében folytatódott a vízszintek emelkedése, ma reggel a győri vízállás 373 cm volt. Az érkező árhullám hatására a következő 3 napban a jelenleginél magasabb vízállásokra lehet számítani. A vízszintek a rakpart szintjét (430 cm) holnap reggelre elérhetik.
A Mosoni-Dunán Mecsér térségében megindult a vízszintek emelkedése. A következő napokban további emelkedésre lehet számítani, a 200 cm-t a mai nap folyamán átlépi.
Komárom, Esztergom térségében a jelenlegi adatok alapján az érkező árhullám várhatóan megközelíti, kis mértékben, rövid időre meghaladhatja az I. fokú készültség szintjét.

Lajta

A folyó magyar szakaszán, Mosonmagyaróvárnál ma reggel 139 cm a vízállás, 32 m3/s az érkező vízhozam. A tetőzésre a ma éjszakai óráktól számítunk 150-160 cm körüli vízállással. Az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét (160 cm) legfeljebb rövid időre és kismértékben haladhatja meg a vízállás.
A Rábán kialakult kisebb árhullám tetőzése Sárvárnál jár. Az igazgatóságunk területére eső folyószakaszon megkezdődött a vízszintek emelkedése, de érdemi árhullám kialakulására nem kell számítanunk.

További hidrológiai tájékoztató az Igazgatóság honlapján, a www.eduvizig.hu oldalon találhatók meg.

Jelenleg érvényben lévő árvízvédelmi készültségek az ÉDUVIZIG működési területén:
• Esztergomi árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Komárom-Almásfüzítői árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Mosoni-Duna – Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásain
Rendkívüli árvízvédelmi készültség,

• Győr-Koroncó árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
III. fokú árvízvédelmi készültség,

Belvíz

A Mosoni-Duna menti belvízvédelmi szakaszokon 2013. június 25.-én 18 órától II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.
A Duna menti belvízvédelmi szakaszokon 2013. június 26.-án 10 órától I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Mankapunka 2013. június 29. 16:58
  „Lacika haverja”
 • 47. evikedves 2013. június 29. 10:00
  „Én innentől azt mondom,menjenek védekezni azok akik a jutalmakat kapták!Reméljük nem a segélyvonalas pénzből osztogatták!”
 • 46. mir 2013. június 28. 09:32
  „Úgyis rég öntötte el. Van annak már lassan 3 hete is :)”
 • 45. Mankapunka 2013. június 28. 00:52
  „De elküldte valami komplexusban szenvedő egyén a kommentem.”
 • 44. Johnson88 2013. június 27. 22:11
  „43. Valaki 2013.06.27. 21:09

  Jó tudni, hogy van még valakinek humora! :) :) :)”
 • 43. Valaki 2013. június 27. 21:09
  „14. Johnson88 2013.06.26. 18:27

  Valakinek nagyon jó pénz volt, hogy levitték a forgalmat a rakpartra.

  Kiszfijjam, nekem csak egy kevéske forintom volt, de az is elfolyt. :)”
 • 42. Legs 2013. június 27. 19:08
  „Ez akkor lenne hír,ha 3 héttel ezelőtt csinálja:))Na azt megnéztem volna:)))))”
 • 41. Lacika62 2013. június 27. 17:24
  „34. Virs-Lee 2013.06.27. 09:28 Te ész osztogató TROLL gyűjtést szervezek , hogy vehess magadnak egy helyesírási szótárt, és egy ékezetes klaviatúrát....”
 • 40. DON 2013. június 27. 17:17
  „Ez a nyugger az utolsó mohikán, akinek se a borkai, sem pedig a természet nem parancsol!
  Javaslom, állítsunk neki szobrot az ártérben! :)”
 • 39. onem 2013. június 27. 15:55
  „talán, ha mindazok, akiket idő, pénz veszteség ért a kerülők miatt elkezdi kártalanításért perelni a csökkent értelmi képességűeket, akik az ártérbe vittek egy belvárosi fő közlekedési utat és az ingyenes parkolót, elkezdenek gondolkodni ( de mivel?). mert mindenkinek nem adhatnak trafikot, hogy maradjon csendben...”
 • 38. DON 2013. június 27. 12:37
  „36. apokalipszis 2013.06.27. 11:09
  Igazad van, nincs ebben az országban semmi gond, csak egyesek túlreagálnak mindent. Inkább örüljünk, hogy a saját megtakarításaink után az édes kormányunk elvesz még 0,6% EHO-t.”
 • 37. DON 2013. június 27. 12:34
  „Azért látszik, hogy ki jár mesterkurzusra a zsoleszhoz félrebeszélésből. Olyan szépen el tudják kenni a lényeget, hogy az már tapsot érdemel. A fülkeforradalmárok csicskásai rendesen végzik a dolgukat, és igyekeznek nem a lényegre reflektálni, hanem mindenféle marhaságot (pl a rakparti úton az árkádtól a Radnóti-szoborig) összehordanak. Emlékszem, anno a győrszol is azzal érvelt a rakparti úttal kapcsolatban, hogy ha jön a víz, lehet kerülni a Jedlik- és Széchenyi-hidakon. Arról akkor sem esett szó, és most sem hajlandó senki beismerni, hogy nem a kerülővel van itt igazán a probléma, hanem azzal, hogy milliók mennek el takarításra, milliók úsznak el a citybuszok miatt, és ezreknek kell az életüket átszervezni, ha jön egy kisebb vízszintemelkedés. Ez itt a lényeg: a pénzt nem orbán és társai teremtik, hanem a kedves fidesz-szavazók (és a többi <moderálva>, aki nem rájuk szavazott) dobják össze, és közben tapsolnak a rezsicsökkentésnek, mert az olyan jó! Előre szólok, hogy készíthetik a torkukat, mert jön a nyugdíjemelés és a pedagógusok béremelése! Az ifjú poéták kezdhetik írni a következő zsoltárt az nagy viktorhoz.”
 • 36. apokalipszis 2013. június 27. 11:09
  „Nyugi "gyerekek" ,mert a kórházba köttök ki.Csak egy hír volt ,hogy jön egy kis víz semmi több.De ti már megint olyan magasságokba jártok, olyan,de olyan okosak vagytok mindenhez...)))))))))) Csoda ,hogy nem vágnak hozzátok mindjárt egy "vezérmérnöki" állást.)))))))))))))))))))))))”
 • 35. HarconaMarcos 2013. június 27. 09:55
  „32 - talán az lehet az oka, hogy a régi rakparti út sokkal normálisabban használható (volt), árvíz esetén sem volt vele gond soha, ráadásul még a forgalom is egyszerűbben ment.
  Ennek az útnak azért kellett megépülnie, hogy megszűnjön a kb. 500 ingyenes parkolóhely a rakparton, plusz gondolom egy kis bónusz is leesett mindenkinek az építkezéskor. (Aktuálisan a csornai elkerülő is 30 milliárdból épül 18 helyett.) Az amúgy jogos, hogy ennek sem politikai kérdésnek kellene lennie, hanem büntetőügynek.”
 • 34. Virs-Lee 2013. június 27. 09:28
  „A veziiiir is johetne mar ... mint tudjuk nelkule nincs megfelelo munka arviz idejen csak kizarolag O segithet rajtunk .... muhhhhhahahhha”
 • 33. Virs-Lee 2013. június 27. 09:15
  „Borkai csavo naggyon okos vagy te is hogy oda epittetted az utat ahova ... gratulalok”
 • 32. Hyppolit 2013. június 27. 09:13
  „DON és Johnson88-al értek egyet, szerintem teljesen reálisan látják a problémát. Szomorú, hogy egyesek ,,véres" politikai kérdést kreálnak abból, hogy egy rossz műszaki megoldás (rakparti út) újra és újra gátolja a városrészek közötti azon közlekedést, ami korábban rugalmasan folyamatos és akadálytalan volt. (Lassan azt ,,várom", hogy vki kinevezett ,,túlszakmai" egyszer csak azt mondja, hogy ez egy új forgalomcsillapítási eszköz.) Józan ember nem teszi a tűzbe a kezét, mert tudja, hogy megégeti, itt tudva levő volt, hogy a rakparti szakasz örökre alkalmi közlekedési bénultságot és bosszúságot, mi több marginális károkat fog okozni a forgalomban résztvevőknek. Az érintett ,,szakmai team"-nek kutya kötelessége lett volna a felső-vezetést erről tájékoztatni.
  Pontosan ezért is napi vitakérdés a mélygarázs, amit eleve oktalanság volt odaképzelni az adott ,,geotechnikai időzített bomba" volta miatt, és akkor a feltárásokról nem is beszélek.
  A városban sok szépet és fejlődést látok a korábbiakhoz képest, aminek szívből örülök, persze egy-egy élhetetlen rossz döntés viszont mindenkit zavar, ha bevallja, ha nem. Úgy van ez, mint hogy jártunkban-keltünkben a tiszta levegőt természetes adottságként szívjuk magunkba, de a büdös levegő - akár egy pillanatra is - egyből zavaró...”
 • 31. Virs-Lee 2013. június 27. 09:13
  „Es a veziiiiir mer nincs itt most ??? muhhhahhaha”
 • 30. Johnson88 2013. június 27. 08:10
  „21. Túrabakancs 2013.06.26. 20:08

  Hihetetlen, hogy mennyire demagóg vagy! Megmagyarázod, hogy mennyire szipi-szupi, hogy "saját magunkkal <moderálva> ki..."

  Javíts ki, ha tévednék, de a vezetésnek az volna a vezérelve, hogy a város életét segítse, megkönnyítse, ill. vezesse. Ennek tekintetében az egyes feladatokat olyan emberekre bízni, akik kellő szakértelemmel az igényeknek megfelelően végezzék el azokat. A VÁROS igényei, és nem egyes PRIVÁT, LOBBI érdekek szerint.
  Tény, csak a dolgozó ember hibázik. Ez rendben van. DE! Elvileg azért dolgoznak olyan szép számban a városvezetésben, hogy a lehetséges hibákat kiszűrjék, és minél hatékonyabbak legyenek, és ne pocsékoljanak az amúgy is kevés anyagiakból ámokfutás-szerűen...
  Durva, és megszokott példa, de a megállapításodra mindig ez a kontra jut eszembe:
  Ha egy orvos hibázik műtét közben, nem hagyják szó nélkül. "Hopp... a jobb vesét vettem ki a bal helyett!" Lehet, hogy nem csukják le 10 évre, de elég keményen megróják az illetőt, ahogy rendjén is van. Ez miért nem működik a politikában?

  De nem is az a kiábrándító, hogy Te így gondolkozol ezekről a dolgokról. Nincs ezzel gond, nem gondolkozhat mindenki egyformán.
  A gond ott kezdődik, hogy a városi, és az országos vezetés is így gondolkodik. "Csináltunk egy ökörséget? Le van tojva, megyünk tovább!" A hülyeség meg ott marad, és a hétköznapi polgár szívja a fogát miatta...

  Tisztelettel:

  Johnson88”
 • 29. okostojas007 2013. június 27. 07:21
  „újabb árhullám ! még jó hogy csak a víz jön és nem a rezsi árak emelkednek...
  de ! ennyi árvíz után már lehet valamelyik egyéni indítványozó
  fejében van - a költségvetési hányt csökkentő - árvíz adó ......!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringával az Alpokon át: kisalföldi versenyzők tekernek a világhírű TransAlpon - videó, fotók

Két kisalföldi hegyikerékpáros menő, Várallyai László és Vock Balázs is nekivág a több mint 20 ezer méter szintemelkedést tartogató TransAlp-futamnak.
Tovább olvasom