Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Újabb áldás Havasinéra

Nem hallgatja meg újra az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Havasiné Orbán Máriát, a testület fenntartja korábbi álláspontját: támogatják a jelölt megválasztását. Havasiné a Kisalföldnek elmondta: a döntésnek nagyon fontos az elvi jelentősége.

Az OIT a keddi ülésén többségi vélemény alapján határozott úgy, hogy nem hallgatja meg újra a Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát, akit az államfő a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt. Mint arról beszámoltunk, Havasinéről - az eredeti forgatókönyv szerint - most hétfőn szavazott volna a parlament, de Szili Katalin házelnök kifejtette: az alkotmány nem ismeri az újrajelölés fogalmát, ezért a jelöltet ismét meg kell hallgatnia az OIT-nak.

Ugyanakkor felmerült a kérdés a jogászokban, hogy nem sérti-e a hatalmi ágak önállóságát, ha a parlament állásfoglalásától teszi függővé az igazságszolgáltatás: támogatja-e Sólyom László jelöltjét? Ezért állítja okkal most Havasiné Orbán Mária: az OIT mai döntésének igen komoly az elvi jelentősége.

- Nagyon örülök, sőt, megkönnyebbüléssel tölt el, hogy az OIT kitartott a korábbi álláspontja mellett - mondta megkeresésünkre az elnökjelölt. - Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettese néhány perccel a döntés után felhívott és közölte a végeredményt, így hivatalosan értesültem róla - tudatta a győri vezető-jogász, aki eddig is úgy vélte: szükségtelen az ismételt meghallgatás, mivel sem ő nem változott, sem az OIT. Kérdésünkre hozzátette: természetesen, ha más döntés születik, akkor megjelent volna a testület előtt.

Előzmények:

Az OIT december 2-án döntött arról, hogy támogatják Havasiné Orbán Mária megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A testület akkor 7:6 arányban (egy OIT tag távollétében) támogatta Havasiné Orbán Mária megválasztását. A testület véleménye az Országgyűlést nem kötelezi. A jelölt megválasztását decemberben egyszer már elutasította a parlament, az államfő azonban január 20-án ismételten őt jelölte a főbírói posztra.

A decemberi szavazáson a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF támogatta a jelöltet, míg a MSZP-frakció lelkiismereti szavazást rendelt el.

Havasiné Orbán Mária az államfő második jelöltje a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, miután az első jelölt, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban szintén nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak tavaly június végén járt le a hatéves mandátuma. Az MTI úgy tudja, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői újra támogatják majd Havasiné Orbán Mária megválasztását. Korábban Hankó Faragó Miklós, az SZDSZ képviselője úgy nyilatkozott: az SZDSZ-frakció is támogatja a jelölt megválasztását.

Olvasóink írták

 • 8. Imcsi 2009. február 26. 18:14
  „Jelen pillanatban semmilyen posztra nem tudnék elképzelni olyan jelöltet, akit a parlament képes volna megszavazni! Aki az egyik oldalnak jó lenne, azt biztos rossz a másiknak!”
 • 7. pampus 2009. február 25. 20:39
  „Egy banánköztársaságban a zsák megtalálja a foltját!”
 • 6. Goldmund 2009. február 25. 11:08
  „Lett volna jelentősége az OIT újbóli döntésének, ui. épphogy megvolt Havasiné támogatása. Az OIT egyik tagja betegség miatt hiányzott. Úgy hallottam, ha ő ott lett volna, biztosan ellene szavazott volna. Így most akár az is történhetett volna, hogy az OIT nem támogatná Havasinét.”
 • 5. sziszifusz 2009. február 25. 10:09
  „Én is egyetértek - amióta az Elnökünk megkapta a telefont- választásakor furcsa jelenségek lesznek - ne,izguljon!-szóval azóta értek egyet!
  Havasiné is nyugodt és megfontolt mint az elnököm!
  Mély meggyőződésem - a hatalmi ágak csak ne figyelmeztessék egymást !
  Micsoda dolog - piszkos lesz a kezük!
  No azért vigyázni,nehogy nevetségessé váljunk.
  Esetleg érveinkkel!
  Ugyebár meg kelle vizsgálni azért sért a Szili Kata / amugy eszement politikus / alkotmányt és ágak közti féltékenységet mert mondja a vélt jónak tartott cselkedetet -/újrajelölés - analog hetente akárhányhetente /-
  vagy a vélt jónak tartó cselekedet - másodszori/!/ és nemújkori/!/ meghallgatás - alkotmány és Havasi-Solyom sértő?!
  A kettő nem ugyanaz és mindez iskolapélda a bíróságom és elnökom működésére!
  Ádernak a hetente akárhányhetente - nekem a hetente :minden héten!
  Az elnököm jelöl!
  Nem újra és ismét,hanem:jelöl:és Ő alkotmányos és igaz ember és makacs - amikor másodszor jelöl - ugyanazt a személyt jelöli!
  tehát nem újrajelöl,hanem jelötjét nem fogadták el!
  Most másodszor jelöl.
  A nyelv vagy a politika érdek és logika.”
 • 4. TancsKaszabell 2009. február 25. 08:50
  „Milyen igaz , Kedves Hunicum !
  Akkor is Ők féltek,később kiderült nem ok nélkül,amikor a főügyért vezetőt választotta a
  csapat.Biztosak voltak a dolgukban!
  Kissé félre fordították busa fejüket amikor a KE úrat választotta a csapat,vagy a vakondokok?
  Ismét biztosak voltak a dolgukban!
  Ez a két példa kinek a bűnpártolását bizonyítja, nem az ellenzék hozzáértését,a bűnpártolásban.
  A hamisan kártyázók támogatásáról ne is essék említés!
  Név szerinti szavazás igényén nem is kell elmélkedni.A nagyérdemű választó emlékezete rövid!”
 • 3. pampus 2009. február 25. 06:44
  „Szerintem e rendszerbe e jelölt is beleférne. Mivel itt sem demokrácia , sem jogállam nincs!”
 • 2. Hunicum 2009. február 24. 20:56
  „Ismételten csak azt bizonyítja az MSZP, hogy korrupt, félő, hozzá nem értő dilettáns banda!”
 • 1. Imcsi 2009. február 24. 19:31
  „Na, akkor most kellene név szerinti szavazás, hogy kik a vakondokok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Közút így látja a kátyútámadást a megye útjain

Győr-Moson-Sopron megye - A nonstop fagyás és olvadás miatt újabb és újabb kátyúk jelennek meg az… Tovább olvasom