Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Újabb 856 millió a szakképzésre

Győr - Újabb 856 millió forintos európai uniós és hazai támogatás jut a győri szakképzés fejlesztésére. A városnak korábban egyszer már megítéltek 400 millió forintot.
Örömteli bejelentést tett tegnapi győri sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, szocialista országgyűlési képviselő. A politikus elmondta: döntés született arról, hogy a megyeszékhely térségi integrált szakképző intézményének (tiszk) létrehozására a korábbi 400 millió forint mellé további 855 millió 985 ezer forint európai uniós és állami támogatás jut. A projekt megvalósításának költségeihez ráadásul az önkormányzatnak nem kell hozzátennie saját forrást.

„A cél az, hogy jelentősen szűkítsük a munkaerőpiac igényei és a képzés lehetőségei között jelenleg tátongó rést" – fogalmazott Molnár Csaba. Az államtitkár kifejtette, hogy a tiszk 20 városi szakképző iskolát fog majd össze, és tanulólétszáma várhatóan megközelíti a 10 ezret. Mindettől azt várják, hogy az intézmények kihasználtsága 10, a szakképzést előkészítő évfolyamba bevont diákok száma 80 százalékkal nőjön, és az akkreditált felnőttképzési lehetőség évi 35 százalékkal emelkedjen. Ugyancsak a célok között szerepel, hogy mind többen vegyenek részt gyakorlati képzésben és jobb legyen a szakképzés felszereltsége.

Molnár Csaba hangsúlyozta: ahogy minden európai uniós pályázat, úgy ez is utófinanszírozásos. Ez azt jelenti, hogy a város nem előre, hanem utólag, ütemezve – bizonyos részfeladatok teljesítése után – kapja meg a pénzt. A politikus megjegyezte: eddig 21,5 milliárd forint európai uniós támogatást ítélt meg a kormány Győrbe. Ebből 2,7 milliárd forint gazdája közvetlenül, 6,8 milliárdé közvetve a városi önkormányzat. Az államtitkár azt a következtetést vonta le, hogy Győrt továbbra is a kormánypártiak építik.

Vita az uniós pénzekről

Molnár Csaba nem mond igazat – állítja a Kisalföldhöz tegnap eljuttatott közleményében Simon Róbert Balázs, a Fidesz győri alelnöke, aki a politikus lapunkban szerdán megjelent közleményére válaszolt. Szerinte Molnár állításával szemben Győr indult az európai uniós Agora Pólus pályázaton, amelyen a remélt támogatás 1,75 milliárd forint. Szerinte a szocialista képviselő félrevezeti a győrieket a kiemelt projektek támogatása kapcsán is. Ennek alátámasztására azt írta, hogy a Széchenyi tér felújítására Molnár Csaba szerint elnyert 900 millió forintról a Mosonyi Balázstól, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatójától szeptember végén megkapott levélben az szerepel: „Az akciótervben történő nevesítés nem jelent garanciát a projektjavaslat megvalósításának támogatására." Simon Róbert Balázs mindezt az MSZP hazugságpolitikája részének tartja.

A közleményre Molnár Csaba tegnapi sajtótájékoztatóján reagált. Kijelentette: Győr a második Agora Pólus pályázaton indult el, amit éppen azoknak írtak ki, akik késve ébredtek, és az első – szintén idei – pályázaton nem vettek részt. A Széchenyi tér felújítása kapcsán azt mondta: minden uniós projekt esetében a kormánydöntéstől számított hat hónapon belül kell szerződést kötni, azaz a városnak ennyi ideje van, hogy az ezen fejlesztéssel kapcsolatos előírt dokumentumokat benyújtsa. Ha ezt megteszi, természetesen nincs akadálya az aláírásnak. A szocialista politikus elkeseredésének adott hangot, és elképesztőnek nevezte Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester tájékozatlanságát.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrbe került a filozófiai Cogito-díj

Elnyerte a fiatal, pályakezdő filozófusok számára alapított Cogito-díjat Szoboszlai Kiss Katalin, a… Tovább olvasom