Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 23°C Még több cikk.

Újabb 50 városban a ''nép ügyvédje''

Jövőre várhatóan újabb 50 városba költöznek ki a "nép ügyvédjeként" ismert ingyenes jogsegítők.
Százötvenezer plakáton, majd később 45 regionális és országos televíziócsatornán vetített társadalmi hirdetésben és félórás dokumentumfilmben népszerűsíti a nép ügyvédje ingyenes jogsegély-szolgáltatását az Igazságügyi Minisztérium (IM). A 2004 áprilisában indult szolgáltatást idén már 36 ezren vették igénybe. Jelenleg közel 400 ügyvéd nyújt – főként a megyeszékhelyeken – ingyenes jogsegélyt az őket felkeresőknek. Az ügyvédeknek 2500 forintos óradíjat, valamint 375 forint költségtérítést biztosít a minisztérium.

Idén eddig 61 millió forintjába került az államnak a nép ügyvédje szolgáltatás. A legtöbben vagyoni jellegű jogvitákhoz kérnek segítséget.
Gyakoriak a munkajogi és társadalombiztosítási ügyek, de társasházi elszámolási vitákkal kapcsolatban is sokan kérnek támogatást.
Jövőre mobil ügyfélszolgálati irodák indulnak az IM tervei szerint, ezáltal újabb 50 településen lesznek elérhetők a jogsegítők. A minisztérium várakozásai szerint ezt követően 2006-ban akár 100–150 ezer segítségre szoruló érdeklődő is felkeresheti az egyre elfogadottabb nép ügyvédje szolgáltatást.

Győrben a Csaba utca 16. szám alatti épület harmadik emeletén működik a nép ügyvédje szolgálat, ahová hétfőnként délelőtt 9 és délután 1 óra, szerdánként délután 1 és este 6 óra között fordulhatnak az érdeklődők. A tapasztalatok szerint a legtöbben munkajogi kérdésekben kérték a szakemberek segítségét, de családjogi kérdésekkel és közös tulajdon megosztásával kapcsolatos problémákkal is gyakran kopogtattak be hozzájuk.

Akinek a jövedelme nem éri el a nyugdíjminimumot és a vagyoni helyzete is indokolja, annak ingyen jár az ügyvéd, aki pedig a minimálbérnél kevesebből gazdálkodhat, annak a költségeit az állam megelőlegezi és a munkadíjat egy éven belül kell visszafizetnie. Jelenleg a peres ügyekben a bíróság dönt a költségkedvezményekről, illetve a pártfogó ügyvéd kirendeléséről, de 2006-tól ezekben a kérdésekben is a szolgálatoknak kell határozatot hozniuk. A tavalyi 14 ezerhez képest így lényegesen több ügyre sz ámítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnökváltás előtt a Pro Urbe

A győri Pro Urbe Egyesület jelenlegi vezetője, Dr. Écsi Béla ügyvéd szakmai elfogultságra hivatkozva… Tovább olvasom