Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Új zászló a jubiláló orsolyita iskolának

Mádl Dalma, a köztársasági elnök felesége avatta fel a most jubiláló győri Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ új zászlaját. Az iskola újraindulásának tizedik évfordulójáról hálaadó szentmisével emlékeztek meg a bazilikában.
Németh József, az iskola igazgatója és Mádl Dalma a jubiláló intézmény új zászlajával.
Népes diáksereg foglalt helyet tegnap a győri bazilika ősi falai között. A hálaadó szentmisén Pápai Lajos mondott szentbeszédet. A megyés püspök Pál evangéliumi szavait idézte, amelyekkel az apostol hálát adott azért, hogy őt Isten a hitben megerősítette.

„ Nekünk is hálát kell adnunk a tíz éve újraindult katolikus iskoláért, a feltámadásába vetett hitért, azért a személyes megszólításért, amellyel Jézus felénk fordul. Ebben az iskolában a nevelők Jézushoz akarják elvezetni, az P útján akarják kísérni tanítványaikat. Hálát kell adnunk a magyar keresztény kultúráért, ezeréves múltunkért, amit a negyven év szakadás sem tudott megsemmisíteni. Hálát kell adnunk a Prohászka püspöktől tanult küldetésért, amelynek lényege többek között a szociális érzékenység, a kultúra szeretete, más népek megbecsülése. Ebben az iskolában fontos cél, hogy a diákok megleljék keresztény és magyar önazonosságukat, mert mi szeretnénk minden diákra számítani az egyház jövőjének építésében."

A szentbeszéd után, a liturgia keretében Pápai Lajos megáldotta, Mádl Dalma felavatta a Prohászka-iskola új zászlaját. A jubileumi ünnepség a Richter Teremben folytatódott, ahol a prohászkás tanárok és diákok egy XV. századi misztériumjátékot adtak elő, valamint először hangzott el Szokolay Sándor zeneszerző Nagy Gáspár költő versére írt, Diákdal című kórusműve, amit a szerző vezényelt.
Mádl Dalma a Kisalföldnek elmondta, hogy különös örömmel jött a győri orsolyita iskola ünnepségére, hiszen két lányunokája szintén egyházi, ferencesek által működtetett oktatási intézménybe jár, amit rendszerváltáskor az „orsolyák" kaptak vissza. A köztársasági elnök felesége hangsúlyozta: a magyarság jövője abban rejlik, hogy a jövő nemzedékei a győrihez hasonló iskolákban erkölcsi kapaszkodót, támaszt kapjanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadj örökbe egy sírhantot!

Horváth Mária Stefánia gyakran jár halott szeretteihez a temetőbe. Az elhagyott sírokat látva… Tovább olvasom