Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Új világot jelentő deszkák

Győr - Bemutatták a felújított Győri Nemzeti Színházat pénteken a nagy nyilvánosságnak.

A teljes beruházás mintegy 140 millió forintba került. Ennek keretében megújult többek között a nézőtér, a nagyszínpad és a színészek próbaterme is.

Kezdjük azzal, ami a közönséget közvetlenül érinti: a nézőtér új üléseket és szőnyegeket kapott, így a tér fényesebb, patinásabb képet nyújt. A színpadot lecsiszolták s javítottak a hangtechnikán is, mivel az első öt sorban ülők számára nem volt tökéletes az akusztika.

A nézőtér új üléseket és szőnyegeket kapott, így a tér fényesebb, patinásabb képet nyújt. Fotó: B. A.
A nézőtér új üléseket és szőnyegeket kapott, így a tér fényesebb, patinásabb képet nyújt. Fotó: B. A.

Nagy Viktor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója beszámolt a megújult pénztárakról és a már európai színvonalú szervezőirodáról is.

Nincs tehát ott a jól ismert ˝kis asztal˝ a lépcső aljában, üvegfalas, modern, s a környezetbe illeszkedő irodák működnek az aulában, a két kassza helyett pedig már háromhoz állhatnak a vendégek. Új külsőt kapott a Kisfaludy Terem előtti fogadótér is, s ami már nem a közönség szeme előtt zajlik: a vidéki színházak közül a győrié lett a legkorszerűbb, legszínvonalasabb próbaterem. Ezenkívül – tudatta Nagy Viktor – a színészlakásokat is felújították, így már szállodai szintű lakhelyük lesz a vendégművészeknek is.

Borkai Zsolt polgármester és a színház igazgatója közösen számolt be a beruházás költségeiről. A felújítás mintegy 140 millió forintba került, ebből 53 milliót a színház pénzmaradványa tesz ki, amit a tavalyi költségeken sikerült megspórolni. Harmincmilliós támogatást különített el idén a város közgyűlése a költségvetésből, s a fennmaradó tekintélyes összeg az állami, művészeti ösztöndíjakból származik. Összesen 125 milliót kapott a színház, ennek egy részét az ott dolgozók közérzetének javítására fordítja.

Az igazgató szerint egyébként nem várható visszaesés a tavalyi nézőszámhoz képest, jelenleg annak 87 százalékát könyvelhették el, de a bérleteket még vásárolja a közönség. Amit sajnos a válság hozadékának gondolhatunk, az a diákbérletek 7 százalékos visszaesése. Mivel a diákközösségek becsalogatása fontos feladata az intézménynek, megpróbál a színház a bérletrendszeren kívüli, egyéb csatornákat keresni az iskolásokhoz. A legújabb felmérés szerint azonban nincs ok panaszra – tette hozzá –, mert az országban a győri a hatodik leglátogatottabb színház, mindjárt a legnépszerűbb a fővárosi teátrumok után.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadra vagy papírra lőttek?

Vadászok értesítették a rendőrséget a napokban, hogy Ravazdon, a földtulajdonosi közösség területén ismeretlenek lövöldöznek. Tovább olvasom