Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Új vezetőt akarnak Győr élére

Szakács Imre, a győri 2-es számú választókerület országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés fideszes elnöke szerint 2006-ban egy céljuk lehet: leváltani tizenkét év után a szocialista városvezetést.

Szakács Imre
– Kezdjük ott, ahol Balogh József győri polgármester az interjúsorozatunk első részében abbahagyta. Egy hete bejelentette, nem indul 2006-ban polgármesterként. Ön igen?
– Ez még nagyon messze van. Korai a kérdés.

– Lehet, de az a tény, hogy már a második ciklusban győri országgyűlési képviselő, ráadásul egyszer próbát is tett polgármesterjelöltként, alapot ad a találgatáshoz.
– A győri Fidesznek mindenképpen az a célja, hogy 2006-ban csere legyen a városháza vezetésében. Az a háromszor négy év – amióta a szocialisták vezetik a várost – túl sok.

– Új szemléletet képviselő polgármesternek kell jönnie. A jelöltünk személye még nem dőlt el, de a váltás Győr érdeke, s nem pártpolitikai szónoklat. Tizenkét év fideszes vezetés után ugyanezt mondanám – folytatta Szakács Imre.

– Ezen logika alapján a megyeházán – ahol ön az elnök – hasonló váltásra lenne szükség, hiszen ott több mint tizenkét éve ugyanaz a többség, igaz, a jobboldal irányítja az önkormányzatot.
– Személyi változások történtek azért itt, hiszen két cikluson keresztül Botos Gábor volt az elnök. Az MDF-es beállítottságú vezetőt a fideszes Ivanics Ferenc, majd pedig én követtem. Az elnökök más-más prioritásokat képviseltek, volt tehát változás a tizennégy év alatt. Ha a választók esetleg úgy döntenének 2006-ban, hogy ne jobb-, hanem baloldali vezetés jöjjön, én ezt nem tragédiaként élném meg. De erre szerintem csekély az esély.

 

 „ Megértem, hogy ahol egyéni körzetben két ciklust is nyert fideszes képviselő, ott – a várhatóan kiélezett választási küzdelemben – a »nyerő nevet« kell megtenni. A kettesben az enyémet. De ha csak belső indíttatásból döntenék, nem biztos, hogy még egyszer nekifutnék a képviselőségnek."
A nyerő név kell

– Merthogy országgyűlési képviselőként úgyis indul?
– Nagy valószínűséggel a győri 2-es választókerületben én indulok, igen. A döntés a pártelnök, Orbán Viktor hatásköre. Azt is bevallom azonban, gondolkodtam, hogy két ciklus után a parlamenti képviselőséget át kellene adni a fiatalabbaknak. De megértem, hogy ahol egyéni körzetben két ciklust is nyert fideszes képviselő, ott – a várhatóan nagyon kiélezett választási küzdelemben – a „nyerő nevet" kell megtenni. A kettesben az enyémet. Ha csak belső indíttatásból döntenék, nem biztos, hogy még egyszer nekifutnék a képviselőségnek.

– S akkor hol folytatná?
– Jó kérdés... Sok politikust látni, aki ismert személyisége volt az országos vagy a megyei politikának, s megélnek azután is, hogy abból kiestek. Teszi mindenki a maga dolgát. Aki a közéletben aktívan részt vett, az a civil életben is megtalálja a helyét. Jogász vagyok, én is találnék munkát.

A választási ígéretek

– A jelölésből ítélve pártja elégedett a munkájával.
– Azt gondolom, igen. Ami feladattal megbíztak, azt megoldottam.

– Sorba szedtem a 2002-es választási ígéreteit: a Tihanyi Árpád úti vasúti aluljáró, a Győr-Szigetet és Révfalut összekötő Mosoni-Duna-híd, valamint a Vámosszabadi felé vezető északi elkerülőút egyaránt szerepelt a célok között. Ez utóbbiért – emlékszem – demonstrált, az első kettővel kapcsolatban viszont nem hallottam a hangját. Lemondott ezekről?

– Nem. A magyar politikai rendszer azonban olyan, hogy igazán az tud érdemben tenni, aki kormánypárti képviselő. De nem keresek kibúvót. Az elkerülőút ügyében Balogh József polgármesterrel közösen írtunk levelet a gazdasági és közlekedési miniszternek. Győr programjában is benne van ez a beruházás. Mert hiába lehet valamennyi főútra ráhajtani a város érintése nélkül, a Vámosszabadi felé vezető főút továbbra is kivétel. Ha ez megépülne, Győrből ki lehetne tiltani az átmenő teherforgalmat. Ebben egyetértünk a polgármesterrel.

A Tihanyi úti aluljárónál – talán valóban nem ismert – szintén közösen lobbiztunk a regionális fejlesztési tanácsnál hárommilliárd forintos pályázati összeggel. A tanács általános alelnökeként sikerült elérnem, hogy ezt a barnamezős beruházásoknál az első helyre sorolják, de a Miniszterelnöki Hivatal úgy döntött, hogy a korábbi hárommilliárdos limitet leviszi egymilliárdra. Így ez a pályázat kiesett belőle. Amennyire tudom, a város ezután készített egy 980 milliós résztervet, amit újra beadott pályázatként. Zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem nem aluljárót, hanem felüljárót kellene építeni, mert a város hosszú távú fejlődését az szolgálná, ha a vasút itt megszűnne. A kéregvasút a föld alatt futna. Mit is említett harmadikként?

– Épp azt, ami az ön választókerületét érinti: a Győr-Szigetet összekötő híd.
– A költségvetési vita során ez a javaslat is bekerült a módosításokhoz, de a fideszes képviselőtársammal, Birkás Tivadarral közös javaslatunkat nem fogadta el az MSZP-s többségű Országgyűlés. Visszatérek az interjú elejére: a város közlekedésére tíz év alatt nem talált megoldást a szocialista vezetés. Pedig kellene ez a híd. Hiába van benne a város programjában, valamiért nem ez a legfontosabb feladat.

Az első számú munkahely

– Említette, hogy ellenzéki politikus. Tény, ez a legjobb „alibi" arra a kérdésre, hogy mi akadályozta meg eddig a tervek megvalósításában. Mégis kérdezem: mit szeretne két év alatt még elérni?
– Jó volna, ha az egyetemi fejlesztés befejeződne. A Fidesz-kormánynak volt ugyan egy 3,7 milliárdos ígérete a Széchenyi István Egyetem számára, de ez most a Draskovics-csomag miatt kútba esett. Az elektronikus könyvtárat mindenképpen meg kellene építeni, ezzel megerősödne az egyetem. A Vadász-laktanya helyén a két leromlott épületet is jó lenne átalakítani a hátralévő két év alatt. Szerencsés helyzet ugyan, hogy a megyei önkormányzat tulajdonát képezik ezek az ingatlanok, de ezt mi önerőből nem tudjuk megoldani. S még egy: nagyon szeretném, ha 2005. január 1-jén megnyílna a táblabíróság. De eddig egyetlen kapavágás sem történt...

– Abban bíztam, saját honlapján, a lakossági fórum címszó alatt választói elmondják helyettem is, melyek a legsürgetőbb problémák Révfaluban, Bácsán. De egyetlen beírást sem találtam. Keresik önt az emberek a problémáikkal?

– Keresnek, de nem a képviselőséggel kapcsolatos ügyekkel, hanem inkább a helyi problémákkal: a konténert nem oda teszik, ahová kellene, gyorsan hajtanak az autósok az utcájukban, túl magas a szemétdíj...

– Nem véletlenül kérdezem, hiszen országgyűlési képviselő, pártja megyei elnöke, emellett a megyei közgyűlés elnöke is. Ami kritika éri jobboldalról a győri szocialista polgármestert – túl sok tisztséget vállal ahhoz, hogy a várost képviselje –, önre is igaz. Melyik az első számú munkahelye?
– A megyei önkormányzat.

A háromból kettő

– Ha csak országgyűlési képviselő lenne, többet tudna tenni Győrért?
– Azt látom, hogy az emberek fejében az országgyűlési képviselőséghez sokkal több lehetőség és hatáskör társul, mint ami ténylegesen megvan. Ha a várost érintő kérdésben megkeresnek, a legtöbb esetben mást nem tudok tenni, mint hogy levélben fordulok a polgármesterhez, s kérem az intézkedését. Valóban van, hogy egy kérdés és az arra adott válasz a parlamentben valós segítséget jelent. A sürgősségi koraszülött-szállítás ügyben például nemhiába ostromoltam Kökény Mihály egészségügyi minisztert: az a döntés született, hogy nem vonják meg az alapítványtól a teljes állami támogatást, a fele összeget mégis megkapja a győri szervezet. Ha csak ezt veszem alapul, hogy egy vagy két csecsemő életét sikerült megmenteni, akkor őszintén mondhatom: megérte a képviselősködés.

– Az interjú elején kikerülte a választ, de nekifutok még egyszer: polgármesteri szék, megyei elnökség, országgyűlési képviselőség. Ha 2006-ban a háromból kettőt választhat, melyik lesz ez a kettő?

– Az országgyűlési képviselő-választáson indulok – ez tehát egy. Tény, a polgármesterség több önmegvalósítást és lehetőséget rejt magában. Viszont lényegesen konfrontatívabb helyzetbe sodor, mint a megyei elnökség, ahol az önkormányzatnak egy kötelező feladata van: az intézményfenntartás. Ahogy idősebb leszek, érzem, hogy a politikai vagdalkozás és vita egyre kevésbé hiányzik. Ebből a szempontból a megyei önkormányzat a vonzóbb irány számomra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Séta a bencés borházban

Újra bort termelnek a bencések a szent hegyen Pannonhalmán. A pincészet létrehozása része azoknak az… Tovább olvasom