Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Új vesével és májjal élnek: a megújított életekért munkálkodnak

Szeretet, jókedv, kitartás. Ez a hármas jelszó vezérli szolgálatukban a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért munkatársait. A megyében négy új vesével és két új májjal élő gyermek rehabilitációját, mindennapjait segítik.

Az ismeretterjesztés és a rehabilitáció áll a „megújított életekért" 1991-ben létrehozott transzplantációs alapítvány tevékenységének középpontjában.

Ahogy ezt Szalamanov Zsuzsától – maga is veseátültetett –, a kuratórium elnökétől megtudtuk: az előbbi szolgálatuk elsősorban a szervátültetésre várókra és az egészségügyi dolgozókra, az utóbbi pedig a szervátültetett gyermekekre és családtagjaikra vonatkozik.

A 14 éves Donát, aki félévesen édesapjától kapott májat, számos sporttal próbálkozott már, de szívesen gördeszkázik is. Fotó: Magasi Dávid
A 14 éves Donát, aki félévesen édesapjától kapott májat, számos sporttal próbálkozott már, de szívesen gördeszkázik is. Fotó: Magasi Dávid

– A szeretet, a jókedv és a kitartás jegyében kiemelten fontosnak tartjuk a szervre váró és a transzplantáción már átesett gyerekek számára szervezett programjainkat. Az önfeledt mozgás és szórakozás, a sport, a csapatjáték, amelyben az egészséges társaik is részt vesznek, az egyik leghatékonyabb rehabilitációs eszköz – hangsúlyozta az alapítványi vezető.

– Sok más mellett a hagyományos balatoni "Mi is nyaralunk" táborunkkal is szeretnénk a gyerekekben, a szülőkben megerősíteni, hogy egy súlyos, gyógyíthatatlan beteg a szervátültetés segítségével teljes életet élő, egészséges emberré válhat, akiről később senki nem gondolná, milyen megpróbáltatásokon ment keresztül.

Ezek a példák segíthetik azoknak a szülőknek a döntését is, akiknek gyermeke betegség vagy baleset következtében meghalt, szerveivel azonban életet adhatna négy-öt beteg, szervre váró gyermeknek.

Szalamanov Zsuzsa beszámolt arról is, hogy a megyében egy mosonmagyaróvári, egy péri, egy kapuvári, egy kópházi gyermek él új vesével, egy győri és egy soproni gyermek pedig új májjal.

Az utóbbi, Szalmási Donát féléves korában kapott májat édesapjától. A transzplantáció után kezdetben allergiás gondok nehezítették mindennapjait, de a most 14 éves fiú, aki a Berzsenyi evangélikus gimnázium kisgimnazistája, idővel kinőtte azokat.

– Donát mozgékony, eleven gyerek, számos sporttal próbálkozott sikerrel. Idén például Svájcban, a Transzplantáltak Téli Világjátékán két ezüst- és két bronzérmet szerzett az alpesi sí számokban.

Most teniszezni és atletizálni kezdett – mesélte Kiss Gabriella, a fiú édesanyja, aki hálásan említette azt a sok-sok segítséget, amit a transzplantációs alapítványtól és a Trappancs Szervátültetett Gyermekek Rehabilitációs és Sportegyesületétől kaptak.

Várólisták. A szervátültetési várólistákon jelenleg több mint 900 beteg szerepel. Közülük évente körülbelül 300-an kapnak új szervet. Szalamanov Zsuzsa megjegyezte: örvendetes, hogy az utóbbi időben négy-ötszörösére nőtt a segítő élő donorok száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsborok a Pannon Bormustrán

A legnagyobb presztízsű hazai borversenyre, a XIII. Pannon Bormustrára 113 hazai bortermelő 299… Tovább olvasom