Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Új vásárcsarnok a régi problémákkal

Átadták a felújított győri vásárcsarnokot, az árusok azonban többet vártak a húszmilliós beruházástól.
„ Nézzenek körül, a falat lemeszelték – félig. Az asztalokért többet fizetünk, a havidíj ezerötszáz forintról kétezerre emelkedett, de a huzat megmaradt, mert az ajtó két hete ismét rossz, nem lehet becsukni. A csövek itt mellettünk éppolyan koszosak, mint azelőtt voltak. Mit tagadjuk, többet vártunk, de ennyi lett belőle" – mondta Herman Jánosné, aki tizenöt éve árul a (sors különös fintora) Herman utcai vásárcsarnokban.

Verseny az asztalokért

Felvetése szóról szóra összecseng a többiekével, még annyit tesz hozzá a szomszédos árus: a legrosszabb helyzet a raktárban van. Egy idősebb úr, akinek különösebb gondja nincs is a renoválás utáni állapottal, mást kifogásol: „Megszűntek a foglalt helyek, mindenki azt az asztalt foglalja el, amelyik még szabad. De akkor minek a bérleti díj – kétszáz forintért asztalonként? Szüntessék meg és kész!" – ajánlja Becsenki Béla, aki hat éve csak akkor jön ki árulni, ha az otthon termett gyümölcsökkel már nem tud mit kezdeni.

A panaszok a régiek, ami miatt most mégis írunk róluk, annak oka, hogy a vásárcsarnok felújítása (az első ütem legalábbis) csak néhány hete fejeződött be. Huszonnégy évet kellett várni erre, ezért érthető az árusok csalódása.

A rekonstrukció előtt még azt mondták, az asztalokat átalakítják, mert „higiéniai szempontból is elavultak a piaci körülmények, az nem állapot, hogy az asztalok egybeérjenek". Ígéret volt az is, hogy „a felújítás során a kereskedők külön boxokat kapnak, így lehetőségük lesz arra is, hogy zárás után ráccsal kerítsék el a területeket; mindegyik részhez külön mosdó tartozik, ezek, s a többi is EU-s előírás". A húszmillió forintos felújításból, ami a csarnokba belépőnek is szembetűnő, az a betonaljzat festése, az asztalok fémes borítása és három, az előbb említett boxokból.

A praktikum döntött

A csillogás-villogás valóban elmaradt, a vakolás hiánya is látszik az emeleti részen. Az oka – mint kiderült – nem az, hogy nem festették le, hanem a munkálatok végén akkora volt a por, hogy az tönkretette a festést. A következő ütemben jut erre is pénz, mint ahogy az ajtóra is. Az ugyanis egy újabb tétel, pontosabban az újabb ütem egy része. A teljes felújítás most 70 millió forint körül állna meg, kiszámítható, hogy az eddig elköltött húsz a kész rekonstrukciónak alig a harmada. Úgy tudjuk, szakmai berkeken belül is nyilvánvaló volt, lehetett volna szebb, de drágább megoldásokat alkalmazni (például a beton festésére), de ez esetben az első ütem nem 20, hanem 35 millió forintba került volna. Így a várt csillogás-villogás helyett ez a mostani megoldás maradt, ami nélkül viszont a vásárcsarnok nem felelne meg az EU-s normáknak, így a zöldség- és gyümölcsárusítást is be kellene szünteni.
Csak egy kérdés maradt: mikor jön a következő ütem, amikor az ajtót, a raktárat, a falakat rendbe lehet hozni? Az a baj, hogy erre egyelőre nincs válasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új köztéri szobor Pannonhalmán

Emlékművet állítanak a Magyar Holocaust 60. évfordulóján, a pannonhalmi és a környékbeli zsidó… Tovább olvasom