Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Új városközpont négy téglatömbbel

Tét - Az okmányirodával szemben, a polgármesteri hivatal közelében, a Fő utca 117. szám alatti 2951 négyzetméteres telken épülhet fel az alagsorával, földszintjével és emeletével összesen 1486,42 négyzetméteres Gyógyítóház.
Kinézet

A tervezők – Katona István, Pozsgai Zoltán, Takács Attila építészek – 38 parkolóhellyel is számolnak. Igyekeztek megfelelni a városiasodás igényeinek, de a kisebb épületekből álló környezethez is alkalmazkodtak. Az épület négy magastetős téglatömbből áll, azokat a közlekedő és váróterek fogják össze. Az átriumszerű kis udvarokba növények kerülhetnek. A főbejárathoz mutatós, tornácot idéző tető alatt juthatnak a lakosok; külön bejárata lesz a védőnői szolgálatnak, az optikai és gyógyászati segédeszköz üzletnek, a gyógyszertárnak.

Belső

Sorszámos elektronikus betegirányítási rendszer létesül és a betegirányító pulttól jobbra csak a gyermekorvosi váró, rendelő kap helyet. A felvonó hordágyat is képes lesz befogadni, hisz az emeleten működik majd a rendelők zöme. Amennyire lehet, természetes építőanyagokból készül a Gyógyítóház, a tervezők a közelben beszerezhető anyagokat előnyben részesítették. Számos energia-megtakarítást jelentő megoldás is megvalósul, például ami a nyári átszellőztetést és ami a csapadékvíz összegyűjtését teszi lehetővé.

Rendelések

A központban helyet kap gyógytorna, masszázs, labor, fizikoterápia, belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati és terhesgondozási, gyermekgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti, neurológiai, reumatológiai, pszichiátriai és urológiai rendelés, ultrahang, röntgen és vérvételi hely is. Ide költözik a háziorvosi ellátás.

Népegészségügyi elemzés alapján és a térségből továbbküldött esetek arányait, szakirányait vizsgálva alakítják ki, igazítják az igényekhez az új központ rendelési kapacitását, szakellátási óraszámait. Így heti kétszáz szakorvosi óra és több mint száz nem szakorvosi óra lesz a kisvárosban.

Ide költözik a háziorvosi ellátás is, a jelenleginél korszerűbb körülmények közé és a terápiás szolgálat is. Nappali kórház szerepet is elláthat, a kúraszerű ellátások, például infúzió lefolyatása megoldható lesz. Az otthoni szakápolást ide integrálnák, mert a környéken sokan veszik igénybe, és egészségfejlesztési, megelőző tevékenységet folytathat az új intézmény.

Adatok

Telek címe: 9100 Tét Fő utca 117.
Telek területe: 2951 négyzetméter
Hasznos alapterület: 1486,42 m2 (alagsor 222,60 m2; földszint 662,21m2; emelet 601,61 m2)
Szintszám: 3 (Az alagsor részben földben, részben teljes értékű szint – a telek lejtésének megfelelően.)
Parkolók száma: 38
Tervezők: Katona István, Pozsgai Zoltán, Takács Attila építészek – Fényjel Stúdió Kft.

Kattintson ide a további képekért!


Műszaki leírás részei

Az épületnek több, párhuzamos elváráshoz kell igazodnia. Egyrészt a szigorú, maximum 1500 m2-es tervezési programnak és a városiasodás igényeinek is meg kell feleljen, de a nagyságrendekkel kisebb épületekből álló környezetéhez is alkalmazkodnia kell. Ugyanígy egyszerre kell a szigorú helyiségparaméter-mutatóknak megfelelnie, de ugyanakkor előremutató, igényes építészeti megjelenésűnek lennie. Harmadrészt a nem túl nagy telken a szükséges több bejárat megfelelő megközelítését és a minél több parkolóhelyet, de ugyanakkor a minimálisan szükséges zöldfelületet is biztosítani kell. Negyedszer az akadálymentes megközelítés és környezet elvárásainak maradéktalanul megfelelni a beépítésre számításba vehető területen egy épületszintnyi lejtéssel rendelkező telken.

Az épületbelső minél intenzívebb természetes megvilágítását lehetővé tevő ablakok minden homlokzatra lehetséges megnyitása és az északnyugati szomszéd minél kisebb mértékű leárnyékolása érdekében az épület főtömege csak a telek első részénél áll oldalhatáron. A két közönségforgalmi bejárat az utcai frontról közelíthető meg. Az előkertből a védőnői szolgálat külön bejárata nyílik, a telek közepén az épület délkeleti oldalának tengelyében létesül a főbejárat, melyhez reprezentatív, tornácot idéző tető alatt juthatnak el az épület használói. A bejárat mellett optikai és gyógyászati segédeszköz üzlet létesül, a szélfogóból nyílik a gyógyszertár. Így ezek a rendelő működésétől függetlenül is működhetnek.

A szélfogóval szemben a recepciós-betegirányító pult létesül, melyen a rendelő nyitva tartása idején állandó szolgálat lesz. A recepciótól jobbra csak a gyermekorvosi váró és rendelő kap helyet, mely egység megfelelő szeparálása így biztosított. A recepciótól balra érhető el az épület összes többi funkciója. Az épületbe minden rendelőre vonatkozó sorszámos elektronikus betegirányítási rendszer létesül. A recepció mellett kap helyet a büfé, az egyszintes tömb két oldalán kis átriumszerű udvarok létesülnek, melyek zöldfelülete és növényzete az épület közepén nyújt megnyugtató „zöld" látványt. A földszint további részén a sebészet-bőrgyógyászati és a személyzeti rendelő, valamint a képalkotó diagnosztikai egység (röntgen, ultrahang) található.

A recepcióval szemközt van az épület lépcsője, valamint a felvonó, mely hordágyat is képes befogadni, egyúttal mozgáskorlátozottak számára is alkalmas méretű és vezérlésű. A lift mellett-mögött létesül a központi WC-blokk, mely kétnemű beteg-WC-t, mozgáskorlátozott illemhelyet, személyzeti WC-t és takarítószer tárolót tartalmaz.
Az emelet némileg kisebb, mint a földszint. Itt létesül a rendelők zöme, a JO besorolású labor, egy fizioterápiás egység, a nappali kórház-blokk, valamint az igazgatás irodái és egy kis oktatóterem-tárgyaló helyiség.

Az alagsor a telek lejtésadottságai miatt a hátsó homlokzaton már teljes szint magasságú szabad homlokzattal bír, a csatlakozó terepszintnél alacsonyabb padlóvonalú helyiségek csak alárendelt funkcióknak adnak helyet (hulladéktárolók, közlekedők, raktárak, öltöző, gépészeti helyiségek, szerver). A munkahelyeket tartalmazó helyiségek (sterilező) és a nővér pihenő teljes értékű homlokzattal bírnak, szabadba nyíló ablakkal rendelkeznek. Az alagsorban kap helyet a gazdasági bejárat, mely előtt közvetlenül a gazdasági forgalom számára kisteherautó-furgon rakodóhely létesül.

Az épület teljesen akadálymentesített. Az épület amennyire lehet az évszázadok alatt felhalmozott építési tapasztalatokat is használja, de természetesen mai kor szakmai tudását sem nélkülözve.

A működéshez energiát nem igénylő, de energiamegtakarítást jelentő megoldások költségkeret adta lehetőségeken belüli minél szélesebb körű alkalmazása fontos szempont volt. Ilyen megoldás a tornácszerű előtető, az ablakok előtti külső redőny, a magastető alatti padlástér, a közlekedőterekhez kapcsolódó átriumudvarok, a földegyenlegre való törekvés az épület tervezése során. Az épületen több helyen látszó módon is megjelenő téglafal a tájra abszolút jellemző építőanyag. A tömör tégla válaszfalként épületakusztikai, sugárvédelmi szempontból önmagában is megfelel az itt felmerülő követelményeknek, nincs szükség drága többrétegű szerkezetekre, és még takaratlanul is esztétikus, barátságos megjelenésű. A megújuló energiaforrások közül eredetileg szándék volt a földenergia hőszivattyús hasznosítása, de a terület a vízmű ivóvízkútjainak védőtávolságába esik, ezért nem lehet a hőszivattyúkhoz szükséges talajszondákat megvalósítani. A magastetőkre melegvíztermelést nagyrészt megoldó napkollektorokat terveztek. Az épület nyári hővédelmét több megoldás segíti: a nyílászárófelületeket optimalizálták, ablakok elé külső árnyékoló redőnyök kerülnek, a növénytelepítés az épület árnyékolására is szolgál továbbá a lapostetős részeken is a hővédelmet segítő kavics vagy földtakarás készül. A padlásterek magukban is hőkiegyenlítő hatásúak, nyári átszellőztetésüket az oromfalak akár zárható szellőzőablakai biztosítják. Az épület tetőiről a csapadékvizet összegyűjtik egy föld alatti tárolóba, melynek „szürke" vizét WC-öblítésre és öntözésre hasznosítják.

Olvasóink írták

  • 2. Pedró 2010. január 21. 10:08
    „kukori: Igazad van!
    Mint Makó Jeruzsálemtől.
    Biztos szükség van rá, csk az a baj, hogy van benne egy DE...
    Véleményem szerint úgy jár ez a projekt is, mint a szélkerekek, melyek "brummogása" zavarta volna az "értelmes" helyi lakosokat.
    Na annak a cégnek az adóbefizetéséből akár még fel is tudták volna építeni ezt a létesítményt...”
  • 1. kukori 2010. január 19. 10:48
    „Fantasztikus,és ha elkészül gyönyörű és egyben hasznos is lesz!!!No de elkészül valamikor,vagy úgy jár mint
    a többi beígért beruházás Téten?!!Vagyis nem lesz belőle semmi!!!
    Remélem nem így lesz mert nagy szükség lenne rá,és még nagyon sok másra is mert ez a kisváros olyan messze
    van a "város"-tól,mint Makó Jeruzsálemtől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap a Waldorfban

Győr - A Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény általános… Tovább olvasom