Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Új trükk a termékbemutatón - így verik át a gyanútlanokat!

Nem is igazi termékbemutató a termékbemutató, ha a vételárat az eladó cégnek olyan helyen fizeti ki a vevő, ami üzletként működik, ilyenkor nem védi a 14 napos elállási jog. Ezt az új trükköt olvasóink jelezték.

Azt már tájékoztató írásainkból sokan tudják, hogy egészségügyi felmérésre, előadásra hivatkozva szokták csalogatni a vevőket termékbemutatókra. Cikkeinkből azt is többen megtanulták, hogy ilyen esetekben 14 napos elállási joguk van, visszakérhetik pénzüket. Egy új trükkel azonban e kötelezettség alól több kereskedelemmel foglalkozó cég kibújik.

A fogyasztóvédelmi hatósághoz többen fordultak mostanában termékbemutatók miatti panaszokkal. Képünkön Országné Nagy Gabriella látható. Fotó: Bertleff András
A fogyasztóvédelmi hatósághoz többen fordultak mostanában termékbemutatók miatti panaszokkal. Képünkön Országné Nagy Gabriella látható. Fotó: Bertleff András

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezető főtanácsosa, Pőczéné Sáhó Márta elmondta: főleg idősebb párok telefonon kapnak utazási ajánlatot. Meg kell jelenniük egy irodaházban, ott derül ki, hogy másokat is meghívtak a külföldi utazásról szóló tájékoztatóra, amelyen elhangzik: a cégnek vannak egyéb termékei, az ajánlat pedig csak akkor kedvezményes, ha azokból is vesznek a résztvevők. Ekkor előkerülnek a víz- és levegőtisztítók. Az előadók azokat a hallgatókat, akiken észreveszik, hogy befolyásolhatók, különhívják, újabb engedményeket, nyereményeket ajánlanak nekik, de még így is több százezer forintért adják a készülékeket, amelyek egyébként néhány tízezer forintba kerülnek. Pőczéné Sáhó Márta a vásárlók elmondásából tudja azt is, hogy az eladók akár el is viszik a bankba a vevőket, hogy felvehessék a pénzt. Fizetniük az irodaházban kell és olyan számlát kapnak, amin nincs külön feltüntetve a termék és az utazási szolgáltatás ára. Az a trükk, hogy ha ott fizet a vevő, ahol az eladó kereskedelmi egységet működtet, akkor nem élhet 14 napos elállási jogával, nem kérheti vissza a pénzét.

Legyen gyanús, ha szolgáltatással együtt ajánlanak terméket és túl nagyok az ígért nyeremények, kedvezmények! Az is, ha az eladó elviszi a vevőt a bankba. Azt nehezebb megtudni, hogy a vásárlás helyszíne a kereskedő telephelye, de ne adjon ki nagyobb összeget senki, míg nem ellenőrizte, máshol mennyibe kerül a kínált áru. Az idősek is megkérdezhetik a nyugdíjasklubban társaikat, vagy megkérhetik fiatalabb rokonukat, hogy segítsen az internetes ár-összehasonlításban.

Az idősek védelmében
Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár lapunknak elmondta: az időseket meg kell védeni a termékbemutatós csalásoktól, erről az Országgyűlésben is szó lesz ma. A tapasztalatok szerint ugyanis a bemutatókon értékesített termékek jelentősen túlárazottak és nagy részük nem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyekre a vállalkozások többnyire megtévesztő módon hívják fel a figyelmet. A kérdéses tevékenység teljes tiltása uniós alapszerződésekbe ütközik, de a fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen ellenőrzi: 2013-ban 173, 2014-ben 99 árubemutatót vont vizsgálat alá. A cél a jogszabályok további szigorítása.
Tanácsadás, bejelentés
A fogyasztóvédelmi felügyelőség Győr-Moson-Sopron megyében a 96/329-244-es telefonszámon és a fogyved_nydf_gyor@nfh.hu e-mail címen érhető el, Komárom-Esztergomban a 34/309-303-as számon és a fogyved_kdf_tatabanya@nfh.hu címen. Eljárást indítani a békéltető testületeknél lehet (96/520-217, 34/513-010).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki lehet alkotó

Gondolja újra! Fontos az olyan tevékenység, amikor saját holminkból magunk hozunk létre valamit… Tovább olvasom