Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Új típusú kukákat raktak ki Győr-Újvárosban - fotók, videó

A Győr-Szol Zrt. csütörtökön új típusú konténereket helyezett ki Újváros területén: kilenc helyszínen, ahol a leggyakrabban tapasztalható a szelektív hulladékgyűjtő szigetek kifosztása, az illegális szemét lerakása.

A Győr-Szol Zrt. hetente mintegy öt tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjt össze Győr közterületeiről, főként a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékéről.

Tudni kell: az erre a célra kijelölt helyeken tilos a háztartási hulladéktól megszabadulni, csak a műanyag, papír, üveg és fém elhelyezésére szolgáló konténereket lehetne használni, ám sokan figyelmen kívül hagyják a vonatkozó rendelkezéseket.

Az illegális hulladéklerakók ezzel nemcsak a törvényt szegik meg, de évente mintegy 50 millió forint pluszköltséget is okoznak a szolgáltatónak. Emellett az edények rendszeres "kifosztásával" járó zaj zavarja a környéken lakók nyugalmát.


Videó: Oxygen.


 
Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff András


A renitens használók okozta szemetelés felszámolására már régóta külön járatot működtet a társaság, melyekkel minden nap – szombaton és vasárnap is – reggel 6 órától este 10-ig, két műszakban takarítják a szelektív szigeteket.

Ennek ellenére a Győr területén működő 160 szelektív hulladékgyűjtő sziget között akad 15-20, amely a takarítást követően akár néhány óra múltán siralmas képet mutat.

Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff András

A Győr-Szol Zrt. új típusú konténereket helyezett ki Újváros területén, kilenc helyszínen, ahol a leggyakrabban tapasztalható a rendezetlen állapot kialakulása. Ezeknek az edényeknek nagyobb a befogadóképessége, és ami legalább ennyire fontos: nem nyithatóak felülről, csak alulról üríthetőek.

Ezzel a megoldással később telik meg a konténer, csökken a kellemetlen zajhatás, és jelentősen megnehezíti azoknak a "gyűjtögetőknek" a dolgát, akik értékesíthető anyag reményében rendszeresen felborítják az edényeket, a környék lakóinak bosszúságot, a szolgáltatónak pedig jelentős többletköltséget okoznak.

Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff András

Az új edények kihelyezése kísérleti jellegű, a használat során gyűjtött tapasztalatok függvényében dönt a szolgáltató a további működtetésről illetve a módszer kiterjesztéséről.

A vegyes háztartási hulladék lerakására vonatkozó tiltás persze így is érvényes a szelektív szigetekre. A szabálysértési törvény szerint, aki illegálisan helyez el kommunális hulladékot Győrben, akár 50 ezer forint bírsággal sújtható.

A város területén működő hét hulladékudvarban továbbra is ingyenesen elhelyezhetőek a háztartásokban feleslegessé vált tárgyak, anyagok.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. anuvuk 2013. március 07. 14:27
  „"Az új edények kihelyezése kísérleti jellegű"
  Egyet még a jövőben vegyenek figyelembe, a szállítás költsége még tovább csökkenthető, - ha az igazán új napelemes tömörítős konténert fognak majd kihelyezni! Északabbra lévő Hamburgban már üzemelnek ilyenek is, - szerintem nálunk többet süt a nap, jobban megérné!!”
 • 29. kamikaze 2013. február 28. 06:41
  „Nagyszerű!!!a Budai utcában is ugyanez a helyzet!!sajnos naponta többször is látom hogy oldalára borítva pakolják ki a papíros és a fémes konténert nem kis bosszúságot okozva evvel az itt élőknek!!sajnos ez amúgy is a hajléktalanok útvonala minden nap többször is látni itt eléggé kétes alakokat mert ugyebár a likócsra vezető út a miénk!!nagyon jó lenne ha itt is kicserélnék a konténereket!!”
 • 28. Kálmánol 2012. november 15. 20:02
  „Nem a turkálókkal van a baj, hisz ők leadják az áruházak győjtőpontjainál a dobozokat. Tegnap a Szabadhegyi coop abc elött sétáltattam a babánkat és persze nem lehetett nem észre venni a műanyagos(!!!) konténert, ami tele lett szórva Szőlős funérrekszekkel, amit az a igénytelen zöldséges szórt ki, ami szemközt található!!”
 • 27. @.hu 2012. november 10. 13:18
  „2012.11.10 Helyzetjelentés:

  Arra lett jó az új gyűjtőedény , hogy a mögé leszólt mocsok nem látszik az utcafrontról !
  Jó drága optikai tuningnak! 2 nap alatt a mellé rakott NEM szelektíven gyüjthető hulladék ugyanúgy megjelent .
  Nem úgy mint a hatósági ellenőrzés !”
 • 26. Mankapunka 2012. november 09. 16:41
  „Tündenéne

  De ez nem ér ám,hogy az én írásaimat diszkriminálják. Másé ki kerül 3 moderálással,az én egyszavas tömör lényegretörő írásom meg megy a lomtárba.

  Álljon meg a nászmenet. Ezt csinálják a testvéreimmel is.”
 • 25. Tündenéne 2012. november 09. 11:55
  „23. Mankapunka 2012.11.09. 11:13

  Manka, te inkább vándoroljál ki Párizsba :D”
 • 24. Sziget 2012. november 09. 11:31
  „Legalább Győrszol megpróbál javítani a helyzeten. De azok a hatóságok, amelyeknek a megelőzés lenne a dolguk, azok hallgatnak és láthatatlanok a környéken. A hozzászólók közül sokan jó javaslatokat tettek. Nem egy megoldhatatlan ügyről van szó, csak határozottan és következetesen cselekedni kellene.”
 • 23. Mankapunka 2012. november 09. 11:13
  „Már megint diszkrimináció van,mert cigány vagyok? Szólok ám a Helsinki bizottságnak.”
 • 22. vera2012 2012. november 09. 10:54
  „10.
  Ez csak akkor müködne, ha rendszeres idöpontja lenne az elszállításnak. Mondjuk hetente kétszer, akkor reggel kiteszem a szelektiv hulladékot az utcára, és legkésöbb délutánig el kellene vinni. Hogy ne napokig diszelegjen ott. Persze ez csak elképzelés, hogy igy is lehetne, a valóság teljesen más. Sajnos.Németországban nem látni kidobott szemetet az utcákon, mindennek meg van a saját kukája, azok hetente vagy kéthetente ki vannak téve az utcára, papir és müanyag kivételével meg kell fizetni. Nagyobb darabokat, pl. régi butorokat be kell jelenteni és a megadott idöpontban elviszik ingyen. Igy is lehet.”
 • 21. Dani0205 2012. november 09. 09:07
  „ide minek???? úgyse használják...max tönkreteszik”
 • 20. orion1 2012. november 09. 08:48
  „Reflektor, kamera vagy figyelő ember, büntetés és nyilvánosság. Előtte: ombudsmanok kirúgása, új személyiségi jogok szabályozásának átvétele mondjuk amerikából, vagy ausztráliából, izlandról...”
 • 19. pancser 2012. november 09. 08:31
  „Nálunk is többen saját kuka helyett a szelektív gyűjtők környékét használják.
  Egyszer mindenkit el kéne számoltatni hova teszi a hulladékot, akkor kiderülne kinek nincsen edénye.
  Sokfelé járok de még rendben lévő szelektív hulladékgyűjtőt nem láttam sehol csak akkor ha rendcsinálás után közvetlenül megyek oda. este már....
  Talán a szelektív hulladékgyűjtés zsákutca, nem megy de szórjuk rá a pénzt, álmodozunk ami nem egyezik a valósággal. Az emberek nem nevelhetők át, ha csak egy akad aki a hulladékgyűjtő szigetre dobja a háztartási szemetét, (mindig akad) rögtön lesz második harmadik.......
  Szerintem az volna a jobb megoldás, a központi telepen létesítenének szemétválogatót és feldolgozót!”
 • 18. Tündenéne 2012. november 09. 00:19
  „1. Az összes szelektív gyűjtőhelyre ilyeneket kellene rakni!
  2. A tanulság tehát az, hogy ha nekem nincs kukám, mert nem fizetek, elég kirakni a szelektívek mellé, mert úgyis elviszik ingyen? Hát ez milyen...?
  (3. Persze én nem tehetem meg hogy nem fizetek...)”
 • 17. bert102 2012. november 08. 22:03
  „Csak egy mozdulattal több a guberálóknak! El kell dönteni, mielőtt az alját kinyitnák. Ennyi! "Nagyfaluban" sem vált be, itt sem fog!”
 • 16. tradermike 2012. november 08. 21:57
  „Kívánom, hogy legyen sikere, de volt főnököm mondása jutott eszembe: "ember ellen nincs kerítés".”
 • 15. anuvuk 2012. november 08. 20:35
  „Éppen pár perce láttam a Revitán az újvárosi konténereket.
  Végre valami változás beindult! - Ez tényleg "medve barát" !!
  Viszont még mindig nem hallom, a vállalkozó szellemű lomis teher autó hangját, - pedig nagy szükség lenne rá!!”
 • 14. acsali 2012. november 08. 20:13
  „Majd valamelyik hajléktalan beleköltözik a nagyméretű edénybe.”
 • 13. horváth géza 2012. november 08. 20:10
  „Persze a sümegi példa esetében is csak a háztartási szemét és háztartási mennyiség esetére vonatkozik !!!”
 • 12. horváth géza 2012. november 08. 20:08
  „Kedves Dwatson !
  Teljesen igazad van !!!!
  Én itt lakom a 1 km re környéktől már körülbelől 1 éve kérjük a komszolt,győrszolt rakjanak ki egy vegyeshulladék gyüjtésére alkalmas kukát minden sziget mellé
  Persze most lehet azt mondani más meg fizet ( én is fizetek) !!--ez igaz de ha jól belegondolna az illetékes hatóság napi járatba jön a környékre takaritani és ez mibe kerül nekünk győrieknek ,mennyivel olcsobb lenne az általam elmondott megoldás
  Talán a kisebbség azon tagjai akik most szétszorják ,talán ha lenne ott egy kuka beledobnák .
  emlékszem rá régen nem volt itt ez a szemétdomb ami most mert akkor volt ezeknek a helyén egy nagy fémkonténer .
  A guberálok meg mindig is voltak és mindig is lesznek ,és ez ugyanugy van amerikában is mint nálunk .
  Nem mondom hogy nem zavar de nekik nagy részének ez jelenti a megélhetést,és a nagy része inkább összetakarit mint kupit csinál !!!!!!
  Ameddig ilyen drága a szemétszállitás győrben és ráadásul mennyiség után van addig akármilyen kukát tesznek le mellé fogják dobni ,mert nincs pénzük vagy nem akarnak fizetni érte .
  Elkapni meg eddig sem kapták el őket,meg ezután sem fogják.Ha meg mégis ugysem tudják kifizetni a büntit .ezt hivják ugy szélmalomharc.
  A sümegi példa meg támogatandó ötlet kedves illetékesek.”
 • 11. @.hu 2012. november 08. 20:02
  „Ház elé kitett szemét Újvárosban na az gyönyörű lenne! Így is igazán szép a környék ! Amit máshol kitennének az mind itt landolna! Térdig járnánk a mocsokban! AKIK ide hordták / hordják azok SEMMIT sem fizetnek az elszállításért ! Nekik ez nem illegális szemétlarakás hanem életforma!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorshajtókat szűrtek az 1-es főúton

Az eljárások számát tekintve elmondható, hogy a járművezetők jól vizsgáztak. Tovább olvasom