Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Új tervek a Frigyes-laktanyára

A Frigyes-laktanya területén az új tulajdonos, a Leier-csoport lakóépületeket szeretne építettni.

A bevásárlóközpontot és a kaszinót elfelejthetjük, a Frigyes-laktanya területén „az ingatlan jellegének megfelelőt", vagyis lakóépületeket szeretne az új tulajdonos, a Leier-csoport. A terv azonban még most
 is képlékeny, a műemlékvédelem vagy a város beleszólhat az álmokba.
„A Frigyes-laktanyával a Leier- cégcsoportnak többféle elképzelése van, ezekről nincs végleges döntés, de folynak az egyeztetések" – a Kisalföld július 30-i számából idézünk.

Csaknem egy hónappal később úgy értesültünk, ezek az elképzelések mégis körvonalazódni látszanak, de hogy valóban mi lesz, az csak részben múlik a kaszárnyát megvásároló Leier-csoporton. Legalább ennyi beleszólása van, illetve lesz a műemlékvédelemnek, valamint Győrnek, amely a rendezési tervet jóváhagyhatja.

Műemlék, és ez fontos

 Az biztos, hogy a Győr City Center nevével fémjelzett új „belvárosból" nem lesz semmi, az álmok ugyanis most másról szólnak. „Az ingatlan jellegének megfelelő" elképzelésekből könnyen kikövetkeztethető, hogy elsősorban lakóépületeket tervez az új befektetői csoport, amely a közelmúltban megvette a laktanyát. A tervek nagyszabásúak, 25 milliárd forint nagyságrendű beruházásról szól a fáma, de hogy ebből pontosan mi lesz, arról a jövő keddi sajtótájékoztatón mondanak többet.

Azért nem egyszerű a kérdés, mert a laktanya műemléki védettség alatt áll, egy-egy szárny esetleges lebontását, új épület építését vagy jelentős átalakítását komoly engedélyeztetési procedúra előzi meg. Ez nem zárja ki, hogy az egykori kaszárnyaépületekben más funkciót – akár szállodát, irodaházat, kulturális vagy konferencia-központot alakítsanak ki –, de még egyszer mondjuk, ehhez engedélyek szükségesek. Úgy tudjuk, komoly tárgyalások folynak erről nemcsak a műemlékvédelemmel, hanem a várossal is.

Sokadik fordulat ez már

A tranzakció a sokadik fordulatot jelenti a 2,7 hektáron elterülő egykori kaszárnya 1989 utáni történetében. Az ingatlant – amelyben a Kádár-érában szovjet csapatok állomásoztak – a rendszerváltáskor kapta meg a győri önkormányzat azzal, hogy oktatási célra hasznosítsa. A város 1993-ban odaajándékozta a Széchenyi-főiskola egyetemmé válásáért küzdő Universitas – Győr Alapítványnak, amely végül több százmillió forintért eladta a Mischek Hungária Kft.-nek.

A létesítménykomplexumra 1999-ben szerzett opciós jogot a Győr City Center Kft., amelyet a német hátterű Inter-bonum Kft. alapított. A cég azt tervezte, hogy 16 milliárd forintból a helyközi autóbusz-pályaudvar fölé bevásárló- és szabadidőközpontot húz fel, míg a romos épületeket felújítja és szállodát, éttermeket, lakásokat alakít ki bennük.

Sok volt a megszorítás

Minderről tavaly júliusban tárgyalt a város közgyűlése. A testület hosszú vita után áldását adta a tervekre, azonban olyan megszorítássokkal élt, amely kétségessé tette a beruházás megtérülését. Ezek közé tartozott, hogy a kereskedelmi területet hatezer négyzetméterben maximálták, illetve hogy a fejlesztőt kötelezték, állja a szükséges közlekedésfejlesztés, valamint a buszpályaudvar ideiglenes áthelyezésének költségeit.

A Frigyes-laktanya című szappanoperában az (egyelőre) utolsó előtti epizód idén februárban következett be, amikor a Leier-csoport személyében újabb vevő jelentkezett az ingatlanra, miután a Győr City Center Kft. addig nem élt opciós jogával, azaz nem vásárolta meg az ingatlant. S mint látjuk, az új vevő új álmokat szőtt, amelyről többet a keddi sajtótájékoztató után tudhatunk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűztől szenvednek a Fehérvári úton

Már-már elviselhetetlen bűz terjeng a győri Fehérvári út környékén, legalább ötven család szenved… Tovább olvasom