Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Új tantestülettel kezdődött az oktatás Kunszigeten

Kunsziget - Az összes pedagógus és néhány diák távozása, az új oktatási formák bevezetése ellenére az idei tanév a szokásos módon kezdődött a községi iskolában. A gyerekek és a szülők eddig elégedettek a most már alapítvány által működtetett intézménnyel.
Nyáron többször írtunk a kunszigeti iskoláról, ugyanis alapítvány vette át működtetését. Az állami támogatási rendszer megváltoztatása vezetett ehhez, ahogy több megyénkbeli településen is, viszont Kunszigeten nagyobb ellentéteket szült a helybeliek közt, mint máshol.

Helyben maradt osztályok

A győri Vocational Academy Alapítvány tagintézménye lett az iskola, így maradhatott mind a nyolc évfolyamon helyben az oktatás. A régi pedagógusok közül egy sem vállalta a továbbfoglalkoztatást, de a tanévnyitóra felállt az új tantestület. Ugyancsak a működtetőváltás hírével egy időben írattak be máshová huszonöt gyermeket szüleik, viszont a nyár folyamán a szülői értekezleteken elhangzottak szerint többen meggondolták magukat, a visszaíratás mellett döntöttek. Az új igazgató, Endrődy József erről azért nem tudott információval szolgálni, mert tudatosan nem akarta a gyermekek adatait eszerint kigyűjteni. Csak azzal akar foglalkozni, hogy az iskola mostani nyolcvannégy tanulója és szüleik elégedettek legyenek az intézmény munkájával. Tizenegy diák egyébként különbusszal jár naponta az iskolába, Mosonszentmiklósról és Öttevényről. Szüleik a Vocational híre miatt választották új tagintézményét; az alapítvány szervezi utaztatásukat háztól házig.
Új módszernek számít Kunszigeten a két tannyelvű tanítás és az iskolaotthonos forma. Eddig a gyerekek ezekről kedvező tapasztalataikat jelezték az igazgatónak, a szülők se panaszkodtak.

Szó szerint nyitott ajtó

Persze még az elején vagyunk a tanévnek, de észrevételeiket bármikor megtehetik az iskolavezetőnek. Ajtaja szimbolikusan és szó szerint is mindig nyitva áll. Az oktatás folyamatossága megmaradt, az új módszereket fokozatosan vezetik be. Az angol elsajátítását pedig az elsősöknél anyanyelvi tanár is segíti. Újdonság az is, hogy étkezőt alakítottak ki a földszinten, az önkormányzat által felújított pincében pedig új teremben folyik a néptáncoktatás. Mellette úgynevezett zsibongó lesz, játszóhely rossz időre. Az igazgató több külföldi iskolával cserekapcsolatot akar kialakítani. Pályázatok révén új eszközöket szeretnének beszerezni, a képességekre koncentráló oktatást vezetnék be. A nyár végén készített projektjeikkel a művészeti nevelésre százezer, a természettudományi oktatás fejlesztésére nyolcvankilencezer forintot már nyertek.

„Szeretik, ahogy eddig is"

Megkérdeztük a gyermekeikért érkező szülőket is az idei tanévkezdetről. Ugyan nevüket nem akarták elárulni – mivel úgy érzik, még mindig erősen ellentétesek az érzelmek a faluban az alapítványi működtetés miatt, de a véleményük jó. Az egyik alsó tagozatos anyukája elmondta: kislánya az új tanárokat hamar megszerette, a kézműves-foglalkozások különösen tetszenek neki.

– Nekem jól jött a munkaidőm miatt, hogy délután négyig van a gyerek az iskolában. Az is tetszik, hogy mire hazajön, a leckéit már elkészítette, azt ellenőrizték is. Az iskolaotthon jobb, mint a napközi, mert így délután is érvényesül a vidéki iskolák előnye, a kis osztálylétszám. Most nem keverednek az osztályok délután – mondta az anyuka. Egy nagyszülő, aki két unokáját kísérte haza, szintén arról beszélt, nincs semmi gondjuk az iskolával, szeretik, ahogy eddig is.


Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi napot rendeztek a győri Radnóti iskolában

Vasárnapra családi sport- és egészségnapot szervezett a Radnóti Miklós Általános Iskola. Tovább olvasom