Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Új tantárgy lehet a munkavállalói ismeretek

„A munkáért" elnevezésű projekt megvalósítására 1,6 milliárd forintot nyert a Liga szakszervezet és két munkaadói szövetség.

Ennek keretében többen közt kidolgozzák a munkavállalói ismeretek tananyagot szakiskolák, szakképzők és felnőttoktatási intézmények számára.

A két éves projekt a Támop (Társadalmi Megújulás Operatív Program) támogatásával, uniós finanszírozással valósul meg. Az eddigiekben egy felmérést végeztek, azt vizsgálták, hogy milyen munkavállalói ismeretekkel rendelkeznek a pályakezdő fiatalok és mire lenne igény.

Diákokat, tanárokat, szülőket, munkahelyi vezetőket is megkérdeztek. Az elkészült tanulmány megállapításait országszerte szakmai egyeztető fórumokon vitatják meg. Tegnap Győrben tartottak egy ilyen összejövetelt, Győr-Moson-Sopron megyéből érkező pedagógusok, vállalkozók, szakszervezeti tisztségviselők részvételével. Itt is elhangzott, hogy ugyan szereznek a szakképzésben munkavállalói ismereteket a diákok, de nem elegendőt. Fontos például, hogy tudják, a Munka törvénykönyve alapján milyen jogaik, kötelességeik vannak, de az is, hogy kellő önismerettel rendelkezzenek a felvételi interjúhoz, az önálló munkavégzéshez.

A készülő tananyag alapján akár külön tantárgyat vezethetnek be a szakképző intézményekben, de más órákon is felhasználhatják majd egyes részeit az oktatáskor a tanárok. Válogathatnak belőle. A www.liganet.hu internetes oldalon keresztül később közzéteszik, pedagógusok, diákok is megismerhetik. „A munkáért" projekt keretében emellett a Liga partnereivel a Munka törvénykönyvének társadalmi hatásait is vizsgálja és igyekszik a munkahelyi szociális párbeszéd lehetőségeit a munkavállalói és a munkaadói oldal közt bővíteni, segíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három százaléknyi álláskereső a megyében

A regisztrált álláskeresők száma a megyében még tavasszal három százalék alá csökkenhet – hangzott el egy szerdai sajtótájékoztatón. Tovább olvasom