Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Új szűrőcentrum a kórházban

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos szövődménye, amely mintegy 150 ezer magyar cukorbeteget érint. Csütörtöktől Győrött is elérhető olyan diagnosztikai szűrés, amellyel megelőzhetők a súlyosabb következmények.
A neuropátia a lábamputációk 85 százalékáért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évi 2000–3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.

Mivel az idegrendszeri tünetegyüttes érzékelési zavarokat is okoz, a betegek sokszor csak túl későn vesznek tudomást a problémáról. Ezért óriási jelentőségű a rendszeres megelőző szűrés és a pontos diagnózis, amire eddig elsősorban a Semmelweis Egyetemen működő Neuropathia Központban volt lehetőség. Mostantól a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház is várja a betegeket a súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére. A korai diagnózis és az időben megindított kezelés azért is fontos, mert remélhetően csökkenteni fogja a diabéteszes neuropátia miatt végzett lábamputációk számát.

Érzékelési vizsgálat: A megnyitóval együtt szakmai előadásokat és bemutatót tartottak a régió szakorvosainak. Fotó: Bertleff András
Érzékelési vizsgálat: A megnyitóval együtt szakmai előadásokat és bemutatót tartottak a régió szakorvosainak. Fotó: Bertleff András


A fővárosi klinika mára túlterheltté vált, így a vizsgálatra váró betegek egyre növekvő száma újabb szűrőállomásokat tett szükségessé. A győri centrumot a Wörwag Pharma többmilliós műszer- és tesztcsomag-támogatásával sikerült létrehozni, a cég a fogyóeszközök pótlását folyamatosan biztosítja.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Hídvégi Tibor osztályvezető főorvos elmondta: az új kapacitás lehetővé tenné Győr-Moson-Sopron megye mellett a Nyugat-Magyarországon élő lakosság ellátását is, így közel másfél millió ember számára nyílna lehetőség a súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére és kezelésére. A Petz-kórház főigazgató főorvosa, dr. Tamás László János hozzátette: a kiváló szakemberek és a technika mellé ehhez forrást is kell a jövőben szerezni, és a kórházi vezetés a cél érdekében megteszi a szükséges lépéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művész-staféta a kultúrát pártoló győri Kálvária Hotelben

Február 9-én 18 órakor a Kálvária Hotel Kamillus termében A Győri Tánc és Képzőművészeti Iskola… Tovább olvasom