Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Új szív az új élet reménye

Győr - Bő két hónap telt csak el, a győri Trajtlerné Zsuzsa mégis biztosan tudja: az új szívvel újjászületett. Ugyanezt mondta a műtétet végző Szabolcs professzor is, aki a Városmajori Klinikán végezte el az életmentő beavatkozást, no és megjegyezte: „Asszonyom, magának óriási szerencséje van, hogy az új szívre csak hat hetet kellett várnia." Az ötvenéves asszony reméli, időt kapott. Időt arra, hogy felnevelje lányát, Ramónát.
Víkendházas övezetben keresem anyát és lányát, akik minden túlzás nélkül életük sorsfordító napjait élik. Az asszony – csodával határos módon – két első és egy hátsó fali infarktust is túlélt, ám az orvosok egyöntetűen kijelentették: elkerülhetetlen a transzplantáció. Trajtlerné Zsuzsa óriási szerencséje, hogy mindössze hat hétig volt várólistán.

– Olyan nagy fokban elhalt a szívizom, hogy a telet rossz állapotban és gyengén jóformán végig kórházban töltöttem – meséli az édesanya.
Trajtlerné Zsuzsa időt kapott az új szívvel. Időt arra, hogy szeretetben felnevelje lányát, Ramónát, akit szülőanyja egykor nála „felejtett".

– Reménykedtem, s lám, nem hiába. Egy 35 éves, agyhalott férfi szívét kaptam meg. Ennyi, amit tudok. Naponta megköszönöm neki, megsimogatom a mellkasomat, hiszen az új szív nekem egy új élet reményét jelenti – mesél Trajtlerné Zsuzsa.


Az édesanyáért gyermekei, férje és nevelt lánya aggódott. Zsuzsa és nevelt lánya, Ramóna kapcsolata azért különleges, mert a ma 12 éves Ramit egy pár órás gyermekmegőrzés ürügyén egyszerűen nála „felejtették". Később a szülőanya hivatalosan is lemondott a babáról, Zsuzsának viszont esze ágában sem volt intézetbe vinni a kicsit. Úgy volt vele: ahol elfér öt gyerek, ott a hatodiknak is jut egy szeletke kenyér.

– A gyerekeim már felnőttek, a maguk életét élik, sajnos kettő is albérletben, egy fiamat pedig baleset miatt temettem el – folytatta az asszony. – Elváltam, újra férjhez mentem, költöztünk, de Rami mindvégig csak velem élt, együtt csináltunk végig mindent. Sajnos ezeket a drámai napokat is, amelyek arról szólnak, vajon a szervezetem befogadja-e az új szívet, tudok-e majd vele élni.

Sóhajt, amikor a férjéről kérdezem, azután őszintén vall arról, hogy betegen nem akart szeretett párja nyakán maradni, meg aztán naponta a harmadik emeletre az új szívvel nem is lehetne lépcsőzni. Megegyeztek: Zsuzsa költözik – hát itt kapom a magyarázatot a Tűzmadár utcára, a víkendes környezetre, a félkész házra...

Zsuzsa elvált, újra férjhez ment, költözött, de Ramóna mindvégig vele élt. Fotó: Harcsás Judit
Zsuzsa elvált, újra férjhez ment, költözött, de Ramóna mindvégig vele élt. Fotó: Harcsás Judit


– A nagyfiam egy villanybojler kivételével minden szükséges anyagot megvásárolt – sorolja az asszony. – Takarékosan élünk, de a kórház, a betegség minden pénzünket elvitte. Szeretnénk egy kis fürdőszobát, mert jelenleg csak egy kiskád az, amiben fürdünk. Nehezet nem emelhetek, így télre bajban leszünk. Ennek ellenére gyűrjük a mindennapokat, a kislányom és a szomszédok mindenben a segítségemre vannak. Ramival kerek a világ, mi már egymásnak élünk. Remélem, az új szívvel elég időt kaptam ahhoz, hogy szeretetben felnevelhessem.


Barátok között

Mivel Rami egész nyáron nem jutott el sehova táborba vagy akár csak egy pár napos vakációra, ezen a héten szívesen látott vendég Győrújbaráton, a Csutora Hagyományápoló Egyesület néptánctáborában. A programokat szervező Honfi Beatrix, Szűcs Károly, dr. Lanczendorfer Zsuzsa és lányai mindent megtesznek azért, hogy a lány játsszon, pihenjen, egyszóval jól érezze kicsit magát.


A világ élvonalában

Hazánk a szívsebészet vonatkozásában a nemzetközi élvonalba tartozik. A szívátültetések területén van még mit behoznunk, de nem a szakmai tudással van a gond, hanem a donorkeresés és -szervezés hagy még némi kívánnivalót maga után. Az első hazai szívátültetést dr. Szabó Zoltán Széchenyi-díjas professzor végezte 1992-ben, s azóta a győri Trajtlerné Zsuzsa operációja 136. a sorban. A műtét költsége mintegy 20 millió forint. Ezt és a szükséges utókezeléseket is a tb állja.

A győri Segítőház Alapítvány 12096705-00174855-00400006-os alszámlaszámláján, „Újszives" megjelölés alatt olvasóink is segíthetnek a történetünkben szereplő anyának és lányának.

 

Olvasóink írták

 • 5. Ébresztő 2008. augusztus 25. 14:55
  „Harcsás Judit újságíró félrevitte a történetet, de nagyon.
  Helyesbítenie kellene, mivel a riport készítésénél a férj is ott volt, és nem így hangzottak el dolgok, ahogy a Harcsás megírta.
  A lényeg, hogy az egész család kiköltözik a vikkendházból kialakítandó lakásba. A feleség érdekében teszik mindezt.”
 • 4. Nazire 2008. augusztus 23. 13:48
  „Tisztel Ismerős!
  Javaslom ön olvassa el figyelmesebben a cikket, mert a véleményem kialakítása a következők alapján történt:
  "Megegyeztek: Zsuzsa költözik"- ez alapján nem együtt...
  "a kislányom és a szomszédok mindenben a segítségemre vannak" - ez önmagáért beszél...

  Valamint az én hozzászólásom ismételt elolvasása sem ártana: "Igen, minden jót kívánok én is."”
 • 3. Ismerős 2008. augusztus 21. 22:25
  „Tisztelt Nazire!
  A cikk alapján lehet rosszat gondolni a férjről, mert a tények abból nem derülnek ki. De hát ilyen az újságírás!
  A férj nem hagyta magára a feleségét, nem kiköltöztette a hétvégi kertbe, hanem maga is vele lakik és mindenben segíti és támogatja. De mivel neki is van munkahelye ahol helyt kell állnia, előfordul, hogy nem tud a feleségével lenni. Azonkívül a kislánynak is nemsokára kezdődik az iskola, és egy víkendház nem igazán megfelelő számára. Pontosan a féltés késztette őket arra, hogy meghozzák azt a döntést amit hoztak, és ha figyelmesen olvasta a cikket, kiderül belőle, hogy nem liftes ház harmadik emeletére kellene felgyalogolni. Nincsenek könnyű helyzetben.
  Higgye el mindenki, hogy ez az asszony igen is megérdemelte a szívet amit kapott. Kívánok Neki hosszú boldog életet és legalább annyi szeretetet amit Ő adott másoknak.”
 • 2. Nazire 2008. augusztus 21. 11:28
  „Igen, minden jót kívánok én is.

  Viszont megjegyezném, hogy nem értem a szeretett párja viselkedését. Nem jut eszébe a jóban-rosszban, egészségben-betegségben fogadalma? Fordított esetben is ilyen könnyen "megegyezne"???”
 • 1. 65698794 2008. augusztus 19. 08:14
  „A JÓ ISTEN ADJON NEKIK ELÉG ERŐT ,KITARTÁST ÉS EGÉSZSÉGET !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értelem és érzelem a szakképzésben

Győr–Pitea - Az érzelmeknek a csoportmunkában és a szakképzésben betöltött szerepét vizsgálta… Tovább olvasom