Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Új program az azbeszt ellen?

A kormány tervei szerint ismét lehet majd pályázni a lakóépületek azbesztmentesítésére. Ez Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár lakótelepen élő lakossága számára húsba vágó, hiszen korábban csak Győrben végeztek mentesítést, s itt is nagyon sok ház vár még mindig a támogatásra.

A jellemzően a hetvenes-nyolcvanas években épült lakótömbök jó részét rákkeltő azbeszttel szigetelték, ami akkor válik különösen veszélyessé az emberi szervezetre, ha megbontják falakat. Hat évvel ezelőtt indult el az azbesztmentesítő program, amelyből Mosonmagyaróvár és Sopron is kimaradt, holott mindegyik jócskán részesült a tüdőre káros anyagból.

A kormány most meghirdette, hogy az Új Széchenyi Terv regionális operatív programjai keretében 2011 és 2013 között ismét támogatja az azbesztmentesítést, hiszen ma is emberek tízezrei élnek olyan épületekben, amelyeket ezzel az anyaggal fedtek, tömítettek vagy csöveit szigetelték vele.

Az azbeszttel készült elemek zömét a volt győri házgyár készítette, így azokból legnagyobb számban a megyében Győrben, Sopronban, de a többi városban is építettek – mondta el lapunknak korábban a Magyar Azbesztmentesítő Szövetség illetékese.

Fotó: Szük Ödön.
Fotó: Szük Ödön.


A szervezet felméréséből kiderült: Győrben 76.000 négyzetméter, Sopronban 11.300 négyzetméter, Mosonmagyaróváron pedig 8800 négyzetméternyi épületnek lett volna szüksége az EU-ban elvárt beruházásra, hozzátehetjük: négyzetméterenként sok tízezer forintért.

A szövetség tagja elmondta azt is: ezek közül kizárólag Győrben történt meg szabályos módon az azbesztmentesítés, másutt az országban is volt hasonló kampány, de Sopronban például nem.

A korábbi Inszolt is magába foglaló Győr-Szol Zrt.-nek nemcsak tulajdonosként, de a program hajdani koordinálójaként is rálátása van a panelok állapotára, míg például Mosonmagyaróváron és Sopronban az önkormányzat csak a saját épületeiről számolhatott volna be, amiket azonban nem érint az azbesztprobléma. Győrről tudni lehet, hogy 59 lakóépületet mentesítettek 2005-ben és 2006-ban, ennek során 330 tonna azbesztet használtak fel.

Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol szóvivője elmondta: bár itt jellemzően a házak közös helyiségeiről van szó, kimutatható, hogy ez a program 3126 lakást érintett kedvezően, míg a tízezernyi – azbeszttel érintkező – lakás kétharmada még mentesítésre vár.

Ozsvárt Tamástól megtudtuk azt is: a megvalósult program 600 millió forintba került a megyeszékhelyen, ebből 570 milliót adott az állam és 30 milliót vállalt az önkormányzat. Ami viszont biztosan jó hírnek számított akkor is, és most is: az önkormányzatnak egyetlen középületét – például óvodáját, iskoláját – sem érinti a probléma.

Olvasóink írták

 • 1. anuvuk 2011. július 04. 16:57
  „"Új program az azbeszt mentesítésére"

  - Igen, - de nem ám búvárruhában, embert gyilkoló módszerrel!
  Az azbeszt nedvesen lett felhordva, kenve a menyezettre!!
  Akkor mérnem a nedves megoldással, a szakaszos technikával, gumicsizmában és víz álló ruhában végzik!
  Az új módszerrel, valószínű még nem is foglalkoztak, vagy csak nincs tudomásom róla.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németországban fejlesztenék Hannát

Többször olvashattak lapunkban az SLO-szindrómában szenvedő győr-ménfőcsanaki kislányról, a Burján… Tovább olvasom