Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Új plébános szolgál Győr-Szigetben

Egyházi viszonylatban még fiatalnak számít Zsebedics József kanonok, az új győr-szigeti plébános, hiszen „csak” 61 esztendős. Szellemileg sem cáfol rá a megállapításra: keresztényi derűvel tekint áthelyezésére.
Zsebedics József kanonok
– Harmincöt évet töltöttem Kapuváron, nagyon szerettem ott. Nem számítottam rá, hogy változtatni kell, viszont a püspök úr megkért, és én jöttem. Nem sirattam magam – mondta. – Kevés a pap, nem könnyű a püspök úr helyzete. Egyébként is Jeremiás próféta a példaképem, akit az Úr küldött, ő pedig ment... Mi, papok már a felszentelésünkkor engedelmességet fogadunk.

Én annak idején dr. Bánk József kezébe tettem le a fogadalmat. Kezdetben Gyarmatra kerültem káplánnak, aztán hetvennyolctól egy évig Révfaluban voltam plébános. Innen neveztek ki kapuvári plébánosnak. Meg is jegyezte akkor Tóth László kerületi esperes: „Te voltál az egyedüli győri ember, aki kiment vidékre." Na hát, most huszonnégy év múlva ismét „urbánus" lettem...

Schmidt Péter alpolgármester, a Győr-szigetiek Baráti Körének elnöke rendkívül büszke, hogy Zsebedics kanonok került a városrész plébániájára. – Nemcsak Sziget, de Pinnyéd és Újváros lelki gondozása is az atyához tartozik – hívta fel a figyelmet. Nagy örömmel fogadta Zsebedics kanonokot a lakosság, hiszen egy éven át üres volt a szigeti plébánia.

Már a millenniumi emlékkeresztnél szép beszédet mondott az atya, melyre nagy gonddal készült. Hivatali beiktatására zsúfolásig megtelt a szigeti templom, a szentmisén Győri Imre kanonok, a főszékesegyházi kerület esperese nyújtotta át számára a templom kulcsait. Fogadta őt Balogh József polgármester is bemutatkozó látogatásra.
Zsebedics József Győrszentmártonban született, „nagy hóesés idején". Pannonhalmára járt gimnáziumba, Áment Lukács, Tomka Ferenc bencés szerzetesek voltak többek között az osztálytársai. – Bejáróként napi három kilométert tettem meg föl a hegyre, le a hegyről – emlékezett. Kora gyermekkorától vonzódott az egyházi élethez.

A kapuváriaknak nemcsak papjuk, de jeles helytörténetírójuk is volt az új szigeti plébános. Rendszeresen publikált a Rábaközi honismereti évkönyvben – a pusztai iskolák, a nagytemplomok történetéről például. Hobbiját sok elfoglaltsága mellett Győrött is folytatni kívánja, bár most még csak az anyakönyvek válogatásánál tart. Az újvárosi anyakönyvek ugyanis szintén a Szent Rókus-plébánián találhatók. Annak idején nem gondoltak rá, hogy valaha is elkerülhetnek a kiállítási helyükről, nincsenek megjelölve, s most a beírt adatok alapján kell szétválogatnia azokat.

– A kapuváriaknak azt üzenem, továbbra is szeressék templomukat, az egyházat. A győriektől azt kérem, támogassák a munkámat: amilyen jó szívvel jöttem, úgy fogadjanak – zárta bemutatkozását Zsebedics József plébános.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zene hídként köti össze a két országot

Izrael állam függetlenné válásának 55. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést és koncertet… Tovább olvasom