Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Új parkolóház nyit jövő héten Győrben - nézze meg fotokón!

Ha minden a tervek szerint alakul, jövő héten megnyitja kapuit a Széchenyi Egyetem területén egy kétszintes, 159 férőhelyes "csupasz" parkolóház.

Úgy tűnik, az új építésű parkolók virágkorát éljük Győrben. Mint köztudott, a megyeszékhelyen a Jókai úti parkolóház után 2009 novemberében nyílt meg a Nádor aluljáró melletti, 2. számú városi parkolóház, majd idén márciusban, az első magánkézben lévő mélygarázs az egykori Frigyes-laktanya területén, a Leier-központban.

A sor tovább folytatódik: gyakorlatilag elkészült a Széchenyi Egyetem és az újonnan épülő Jedlik-híd közelében egy kétszintes parkolólemez, vagyis egy "csupasz" parkolóház.

A próbaüzem alatt ingyenes a parkolás

"Az engedélyeztetési eljárás jelenleg is zajlik. Ha minden terveink szerint alakul, akkor jövő héten meg tudjuk nyitni az elsősorban az egyetem munkatársainak és a hallgatóknak készült parkolólemezt" – mondta a kisalfold.hu-nak Lipi László, a Széchenyi István Egyetem főmérnöke.

"A parkolóépületben közel 159 kocsi fér majd el a rámpával együtt 5658 négyzetméteres felületen. Egyelőre ingyen használhatja majd mindenki a próbaüzem alatt, de később sor kerülhet fizetéses üzemeltetésre, melynek az alapját képező sorompórendszert már most megvalósítottuk" – tette hozzá Lipi László.


Galéria kép


Ez még csak a kezdet: második körben épül egy ötszintes parkolóház is


A Széchenyi Egyetemen zajló több milliárd forintos beruházások miatt vált szükségessé újabb parkolóépületek felhúzása; a korábbi parkolóhelyek területének nagy részére ugyanis új épületek kerülnek.

A tervek szerint egy öt félszintes parkolóházának is el kell még készülnie idén; ide körülbelül 122 autó fog férni 3096 négyzetméteren.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent adatok szerint hét ajánlattevő közül a ZÁÉV Zrt. legolcsóbb ajánlata nyerte el a győri Széchenyi István Egyetem parkolóépítési nyílt közbeszerzését 2009 novemberében. A szóban forgó cég nettó 379 millió forintos ajánlattal kezdhette el a munkát.

70 millió forinttal olcsóbban

Így több mint 70 millió forinttal olcsóbban sikerül kiviteleztetni a parkolóházat, mivel a két parkolóház építésének eredetileg becsült ellenértéke 450 millió forint volt.

Olvasóink írták

 • 14. Tabornok 2010. április 23. 06:04
  „Legalább nem túl drága!”
 • 13. gig 2010. április 21. 23:18
  „12. arrabonem

  Oké, legalább a funkcionalitásban egyetértünk, és ezek szerint részben az egyszerűségben is. A korlát esztétikai értékelése szubjektív műfaj. Nekem sem tetszik különösebben, de nem is várom el tőle, hogy műalkotás legyen. Ocsmánynak biztosan nem nevezném.

  A minimális elegancia megítélésem szerint jelen van pl. a képeken is jól látható ívekben, amelyek megtörik az egyenes vonalvezetést, de csak épp annyira, hogy ne legyen zavaros az összhatás. Ez az ívelt hatás amúgy a korlátok esetében is megjelenik.

  Az organikus építészet lényege, hogy az építmény szervesen illeszkedjen a környezetébe, ne üssön el tőle. Úgy tudom, a tervezéskor szempont volt, hogy a majdani hídról lehajtva ne egy jelentős méretű kiszögellés, hanem egy terepbe simuló műtárgy látványa fogadja az arra elhaladókat. Most még talán nehéz látni a végeredményt, de ez a szempont megvalósulni látszik. A kíméletlen jelzővel illetett korlát színe sem hasraütésszerűen lett kiválasztva - így fog beleilleszkedni a sok zöld felülettel bíró tájképbe (lásd a leendő terület makettjét). Hol itt a tárgyi tévedés?

  Nem gondolom persze, hogy ez lenne a világ legszebb és legszuperebb építménye, de meglátásom szerint se nem csupasz, se nem ronda, se nem ocsmány, se nem brutális. Azt nyújtja, amit egy parkolótól elvárhatunk.”
 • 12. arrabonem 2010. április 21. 08:51
  „11. gig
  A funkcionalitás megkérdőjelezhetetlen, az egyszerűség érték lehetne, ha a helynek megfelelően minimális eleganciával is párosulna, de ez brutális, elsősorban művészien ocsmány "korlát-kompozíciójának" köszönhetően. Az organikus jelző használata szerintem tárgyi tévedés, ez nagyon nem az.”
 • 11. gig 2010. április 21. 00:01
  „Elég logikusnak tűnik, hogy nagyobb összterületen több jármű fér el (a "szint" kifejezés nem feltétlenül azonos alapterületű egységet jelent).

  A cikkró részéről többször emlegetett "csupasz" jelző kissé negatívnak tűnik. Miért baj az, ha formájával és színeivel nem akar kilógni a környezetéből? Van ott amúgy jónéhány pad, lámpaoszlop, korlát, útburkolati jelek, lépcsők, egypár színes oszlop... Tény, hogy kevés autó parkol most rajta, mivel még nincs megnyitva. Jobban illene oda egy betonkocka?

  Szerintem egyszerű, funkcionális, organikus, épp ezért jó ez a parkolólemez.”
 • 10. astra1 2010. április 20. 22:23
  „Kétszintes 180 helyes meg ÖTszintes 150 helyes....?”
 • 9. Irwine 2010. április 20. 17:08
  „#4 Stewe:
  A fejlesztések nem a mennyiséget, hanem a minőséget hivatottak szolgálni.
  Azért Révfalu nem csak az egyetem területéből áll... egyébként sztem nem lesz olyan szörnyű... sőt...

  #5 arrabonem:
  Hallgatóknak és dolgozóknak később is ingyenes marad. (legalábbis a múltkori épületbejáráson ezt mondták :) )”
 • 8. arrabonem 2010. április 20. 15:00
  „Most robbantottak kéményt. Parkolólemezt nem lehetne? :)”
 • 7. urbaniastapista 2010. április 20. 14:26
  „Nagyon ronda.
  A korlát is.
  Futtassanak rá inkább valami kúszónövényt.
  Előrelátó városfejlesztés emlékműve: az új híd mellett, a hídfőnél, az egyetem kapujában, a környék legjobb adottságú telkén, ez sikerült.”
 • 6. Mankapunka 2010. április 20. 11:35
  „Akik szoktak sírni,hogy nincs hely a Jókai utcában,azoknak üzenem,hogy a RÉvaiban,majdnem minden nap délelőtt min. 100 üres hely van.

  Nem sírni kell ,hanem egy kis sétát tenni.

  Hamár Tibi bácsi végre PDA-zik végre a belvárosban.”
 • 5. arrabonem 2010. április 20. 10:27
  „1. Az 5 félszint, az csak 2 és fél szint. Klasszikus, szinteltolásos parkolóház.

  Az egyetem hallgatóinak, oktatóinak épített parkolóház, hogyan lesz fizetős? Tanulni, dolgozni járók számára? Vagy csak a külsősöknek? (Azért megnézném azt az egyetemistát aki fizetne a parkolásért...)”
 • 4. Stewe 2010. április 20. 10:04
  „Milliárdokat egyetemfejlesztésre? Minek ennyi diplomás? A honi fizetés úgysem lesz jó nekik, de mindegy is, mert munka se lesz. Révfalu hangulata viszont drámaian megváltozik mind a hídtól, mind ettől a gigantikus betonkolonctól.”
 • 3. Dr.Horváth 2010. április 20. 09:19
  „Azért remélem, hogy a hallgatóknak nem kell majd érte fizetni.”
 • 2. tber 2010. április 20. 07:47
  „Nem biztos hogy rosszul van írva, minden az alapterületen múlik és nem fdeltétlenül azon hogy mennyi a szintszám.”
 • 1. cseri83 2010. április 20. 06:12
  „Tisztelt cikkíró!
  Hogy van ez? Az 5 szintes parkolóház kisebb lesz alapterületre is és befogadóképességre is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demjén-koncert - A műv. kp. elnézést kér

A Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ közleménye a szombat esti Demjén Ferenc koncerttel… Tovább olvasom