Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Új pályára kell állítani Győrt

Győr felismerte azt, hogy fejlődésében megrekedt, de képes leküzdeni zavarait.
dr. Rechnitzer János
„ Győr felismerte azt, hogy fejlődésében megrekedt, de képes leküzdeni zavarait, a város és közössége ugyanis egyetért abban, hogy új pályára kell állítani a megyeszékhelyt" – vélekedik dr. Rechnitzer János. A professzor, az MTA nyugat-magyarországi intézetigazgatója hat hónappal azután fogalmaz így, hogy sok indulatot kavart interjúja (Győr megrekedt, előnyét behozták) a Kisalföld május 21-i számában napvilágot látott.

– Sokan azt állítják, májusban új időszámítás kezdődött Győrött, a dolgok már nem úgy mennek, mert nem mehetnek úgy, ahogy korábban. Osztja ezt a vélekedést?

– Örülök annak, hogy Győrben új dinamizmus vette kezdetét, ami véleményem szerint nem ennek a riportnak a következménye, sokkal inkább annak, hogy a város szükségszerűen eljutott egy új fejlődési ponthoz és át kellett lendülni a jövőt alakító rendszerbe.
Fantasztikusnak tartom azt, hogy ezrek kezdtek el gondolkodni Győr jövőjéről, a lehetséges megoldásokról, s ez új stratégia létrehozását indította el.

– Szerényen azt mondta, hogy gondolatainak nem volt köze a fordulathoz. De ezért úgy tűnik, gyorsított a folyamatokon.

– Vélhetően bátorítást adott azoknak, akikben lappangtak ezek a gondolatok, mert az interjúba bele tudtak kapaszkodni, s el mertek és el akartak indulni valamerre.

– Személyesen hogyan élte meg az elmúlt időszakot? Balogh József győri polgármester nevetségesnek és elképesztőnek nevezte az ön állításait, s még azt is mondta, kutyapisiltetés és kutyakakiltatás közben csak ilyen következtetéseket lehet levonni.

– Tisztelem a polgármester urat, nagyra értékelem és jóban is vagyunk. Szakmai beszélő viszonyban vagyunk. Ezek a kijelentések elsődleges médiareflexiók voltak, s nem tekintettem tényleges véleménynek. Az ügyek a fordítottját mutatják, hiszen az általam vezetett intézetet kérték fel annak a programnak az elkészítésére, amelynek során Győr megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az idézett vélemények arra azonban jók voltak, hogy további véleményeket gerjesztettek. Vagyis én nem sértődtem meg, nem is reagáltam az egészre, mert tudtam, hogy médiának szánt kijelentésekről van szó és nem valós tartalmakról.

– Amikor gondolataival a nyilvánosság elé lépett, gondolt-e arra, hogy hónapok múlva éppen azok kérik fel a kulturális fővárosi cím projektvezetésére, akik éppen a kritikát kapták?

– Ezt természetesen nem gondoltam volna, azt azonban igen, hogy azok a tapasztalatok és az a tudás, amit az intézet felhalmozott, nem mehetnek veszendőbe. Vagyis örülök, hogy azt a projektet vezethetem, s jogosnak tartom a városvezetésnek azt a kijelentését, hogy ha én okos dolgokat tudok mondani, akkor bizonyítsam be, képesek vagyunk jó stratégiát csinálni, s nyerjük el az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ennek kapcsán egyébként átélhettem azt a fantasztikus összefogást, pezsgő életet, alkotási akaratot, ami új dimenziókat nyithat a városfejlesztésben. Vagyis a szellem kiszabadult a palackból, ezt már nem lehet megállítani, s ez a szellem egy termékenyítő szellem.

– Nem tart attól, hogy csőbe húzzák? Ha Győr mégsem nyeri el a kulturális főváros címet, majd mutogathatnak önre, hogy lám, nyilatkozni tud, a gyakorlat azonban egészen más.

– Ezen a projekten százfős csapat dolgozik, előttük biztosan nem fogom magam szégyellni. Persze lesznek néhányan, de lehet, hogy sokan, ez az ő dolguk, akik mondják majd, hogy nagy szája volt a Rechnitzernek, s nem volt képes nyerni. Én azonban sikerorientált ember vagyok, s úgy állok hozzá, tudom, hogy nyerni fogunk.

– Ezek szerint akkor Győr esélyeit százszázalékosnak tartja?
– Száz százalék nincs, én ötven százalékot adok. Mégpedig azért, mert van egy nagy ellenfelünk, ez pedig Pécs. A baranyai város nagyon jó pozícióban van, sokkal erősebb városmarketinggel rendelkezik, s ismertsége is nagyobb, mint Győré. Vagyis jobb a kulturális imázsa.
Ugyanakkor Győr mellett szól, hogy a programja ötletgazdagabb, átfogóbb, európaibb, nyitottabb.

A verseny tehát nyílt lesz Győr és Pécs között, s ebből mindkét város csak profitálhat.

– Május 20-án a dolgozószobájában jelentette ki az azóta sokat idézett mondatot: Győr fejlődése megrekedt, előnyét behozták. Hat hónappal azután most mi a kulcsmondat?

– Az, hogy Győr felismerte, fejlődésében megrekedt, de képes leküzdeni zavarait, a város és közössége ugyanis egyetért abban, hogy új pályára kell állítani a megyeszékhelyt. S számomra azért volt szép az elmúlt fél év, mert sok száz telefont, e-mailt kaptam, gratuláltak és boldogok voltak, s biztattak, hogy igenis tehetünk valamit a városért. Én Győrben sosem éreztem ezt a polgári erőt, hogy tenni akarnak, de most már látszik, félelmetes energia, ami előjött, s ez biztosíték arra, hogy a városnak igenis van jövője.

– Önnel szemben még azt is megfogalmazták, hogy politikai ambíciói vannak, s ezért robbantott. 2006-ban valamelyik párt indítja majd polgármesterjelöltként?

– Ez meg sem fordult a fejemben, még véletlenül sem. Van munkám, van feladatom. Én 2006-ban arra készülök, hogy 2007-ben akadémikusválasztás lesz, s ott újra el akarok indulni. Vagyis a szakmában szeretnék előretörni, újabb eredményeket elérni. És persze szeretném szolgálni azt a várost, amelyet a legjobban szeretek, egészen addig, amíg a jó Isten megtart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falaznak a Frigyes-laktanyánál

Lapunknak köszönhetően gyorsan és megnyugtatóan zárult a Frigyes-laktanya megdőlt kerítésének ügye. Tovább olvasom