Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Új óvodájuk 170 millió forintból épülhet fel

Lébény - Óvoda építésére másfél száz millió forintra kapott ígérvényt egy európai uniós pályázat első köre után Lébény. A helyi óvodások jelenleg két elavult épületbe járnak, az ingatlanok fenntartása gazdaságtalan és ki is nőtték azokat.
Az elmúlt két évben hatvannal gyarapodott Lébény lakóinak száma: a község vonzó a betelepülők számára, s a gyermekvállalási kedv is bizakodásra ad okot.

2008-ban 31 kisbabával bővült a létszám, és a védőnő számításai szerint 2009 első félévében is legalább húsz apróság születése várható.

A településen jelenleg két óvodába – a faluközpontban és az Újtelepen – várják a kicsiket. Miközben nap mint nap csökkenő gyereklétszámról hallunk, Lébényre korántsem ez a tendencia jellemző. Jövő tanévtől a jelenlegi öt óvodai csoport helyett hatot indítanak, a mostani 27–28 fős csoportok zsúfoltnak bizonyulnak, emellett a szűkre szabott óvodai szobákat kinőtték.

– Az intézményünk jelenleg öt telephelyen működik, ebből kettő az óvodának és három az általános és zeneiskolának ad otthont. A faluközponti óvoda eredetileg bölcsődének épült, a csoportszobák kicsik, az épületek mára korszerűtlenné váltak. A két óvoda összevonásával a fenntartás gazdaságossága mellett a vezetés, a kommunikáció is egyszerűsödni fog, szakmailag jobban irányíthatóvá válik – tájékoztatott Sárvári István igazgató.

A faluközponti óvoda bölcsődének készült eredetileg, a gyerekek kinőtték azt. Itt kapna helyet az egyesített, korszerű épület.
A faluközponti óvoda bölcsődének készült eredetileg, a gyerekek kinőtték azt. Itt kapna helyet az egyesített, korszerű épület.

Szakértői számítások szerint az óvoda épületeinek felújítása, korszerűsítése jóval több pénzbe került volna, mint egy új megépítése – magyarázta Kovács Gábor polgármester. Az új óvodát a faluközpontba álmodták meg a mostani épület helyére, ehhez 150 millió forintos támogatást nyertek. Az előzetes számítások szerint közel 170 millióból készülő épület legalább 820 négyzetméter alapterületű lesz, hat csoportszobával.

Bíznak benne, hogy a 2010–2011-es tanévet az ovisok már itt kezdhetik.
Az oktatási intézmény vezetői ottjártunkkor tárgyaltak arról, hogy az építkezés elkezdése után hogyan oldják meg a teremgondokat. Az újtelepi (kinti) óvodában jövő tanévtől a mostani kettő helyett három csoportot kell indítani – a tornaszoba feláldozásával, a másik három oviscsoport ideiglenes áthelyezése is megoldható – szögezte le az intézményvezető. A későbbiekben felszabaduló ingatlan sorsáról az önkormányzat később dönt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Csabát faggattuk a gázválságról

Győr – Az energiaügyi miniszter az utóbbi napok gázos helyzetéről nyilatkozott a… Tovább olvasom