Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Új óvoda vonzza a fiatalokat Ladamérra

A tavalyi árvízkor életveszélyessé vált óvodaépület helyett újba költöztek a győrladaméri gyerekek. A több mint százmillió forintos beruházást vis maior támogatás segítségével sikerült szinte rekordidő alatt megvalósítania az önkormányzatnak.
A gyerekek rövid műsort adtak az új épület avatásán.
„ Ajtó, ablak nyitva van, bejöhet akárki..." körjátékukkal szinte hívogatták a vendégeket a gyerekek a győrladaméri új óvodába, amit szombaton vettek birtokukba. A hétvégén tartott avatás keretében csodálhatták meg a kicsik új otthonukat annak köszönhetően, hogy a 117 millió forintos beruházás márciusban elkezdődött kivitelezését szinte rekordidő alatt sikerült befejezni. Az építkezést az a tény is sürgette, hogy a régi óvoda életveszélyessé vált.
Tavaly tavasszal, az árvízkor az épület mellett húzódó ér miatt megrepedtek a falak, az egyik óvodáscsoportnak családi házat kellett bérelni. Ezért kapott a falu 68 millió forintos állami támogatást a vis maior keretből.

Ahhoz azonban, hogy szeptembertől már az új helyre járhassanak a gyerekek, a helyiek összefogására is szükség volt. Többek játékokat, növényeket, dekorációs kellékeket ajánlottak fel, mások a kerítés összeállításánál vagy a belső berendezésnél segédkeztek, hogy a két csoportszoba és a tornaszoba minél takarosabban várja az ötven óvodást. Az összesen 700 négyzetméteres épületben konyha és tágas ebédlő is van. Az iskolások ide járnak étkezni és mivel a községnek nincs kultúrháza, az étterem rendezvényeknek is otthont adhat.

A termeket az ünnepély után a szülők is körbejárták, megcsodálták. Közülük két apukát kérdeztünk meg arról, mit szól az új épülethez. Németh László elmondta: örül, hogy kisebbik gyermeke a régi omladozó helyett az új óvoda előnyeit élvezheti, a korszerű, tágas, napfényes játszóhelyiségeket. Családja már alig várta, hogy megnézhesse azokat belülről is. Dávid Lehel szerint is tarthatatlanok voltak a korábbi körülmények. Most viszont lánya és fia talán még a városiakénál is szebb intézménybe járhat. És ez a falu vonzerejét is növeli. Az pedig minden helybelinek előnyös szerinte, ha gyarapodik Győrladamér.

Gyarapodó falu

A csaknem 1300 lakosú település polgármestere, Tatai Ernő Zoltánné elmondta, a településen a közművek teljesen kiépítettek és nemrégiben a közvilágítást is korszerűsítették. Az önkormányzat a tornacsarnok felépítéséhez, a játszótér és a Duna-parti strandolási lehetőség kialakítása érdekében pályázatokat nyújtott be. A hivatal környékének parkosításához már elnyerték a támogatást. A temetőt és a tűzoltószertárt társadalmi munka keretében tették rendbe a helybeliek és néhány járdaszakasz elkészítéséhez is hozzájárultak erejükkel, persze az utak fejlesztése és karbantartása folyamatos feladat. Az általános iskolába járók szüleit és a főiskolásokat az önkormányzat anyagilag segíti.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetett önkormányzat

Augusztus 20. alkalmából a győri önkormányzat, illetve munkatársai több rangos országos elismerésben… Tovább olvasom