Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Új orvosi rendelőt terveznek

Győrasszonyfa - Újra „próféta" lett falujában Valiczkó Mihály. A decemberi időközi választáson, öt év kihagyás után, újra polgármesterré választották Győrasszonyfán.

Bárcsak úgy sáfárkodna a sajátjukkal, vigyázna a magáéra, a család jószágára, mint teszi ezt a község esetében – hallotta olykor felesége rosszallását Valiczkó Mihály, mégis azzal kampányoltak ellene 2002-ben, hogy nem elég jó gazdája Győrasszonyfának. Tizenkét év polgármesterség után alulmaradt, nem választották újra negyedik ciklusára. A községért persze továbbra is  tett – egyházi elöljáróként – és tagja maradt a megyei közgyűlésnek is, ezenkívül  alpolgármesterként  segített utódjának.

Amikor tavaly év végén Király Bálint polgármester elhunyta miatt ismét választani kellett a településen, Valiczkó Mihály jelöltette magát, végül négyszer annyian voksoltak rá, mint vetélytársára.

A Valiczkó család százötven hektáron gazdálkodik, lenne civilként is bőségesen dolga, igaz, a munka javát a gazdaságban már a fia végzi. A falu ügye azonban nagyon is fontossá vált számára, ezért örül a visszaszerzett bizalomnak. Győrasszonyfa a maga ötszáz-egynéhány lakosával kisközség, ahol ahogy eddig, ezután is igyekeznek közösen is jól boldogulni.

A Győrasszonyfára járó iskolások jó körülmények között tanulhatnak. Az intézmény nemrégiben kapott tizenkét majdnem új számítógépet. Fotó: Krizsán Csaba


A helyi iskola mindig fontos volt a település számára. A falu beadta a derekát ugyan, elfogadta, hogy ne helyben legyen a felsősök oktatása, ám a kiválóan felszerelt intézmény mégiscsak megmaradt.  A helybeli kicsiken kívül oda járnak a szomszédból a tápszentmiklósi, a tarjánpusztai és a lázi kisiskolások is, iskolabusz hozza és viszi őket. A közelmúltban sikerült tizenkét majdnem új számítógépet is beszerezni.
Óvoda nincs Győrasszonyfán, a piciket a falugondnoki szolgálat autója szállítja a tarjánpusztai intézménybe.

Győrasszonyfa szeptemberben húszezer forinttal támogatta gyermekenként az iskolakezdést. A diákok ingyen kapták a tankönyveket és a füzetcsomagokat, a fejenként ötezer forintba kerülő közös kiránduláshoz pedig négyezret adott az önkormányzat.

Valiczkó Mihály az idei elképzelésekről szólva elmondta, hogy szeretnék akadálymentesíteni és kívülről szigetelni az iskolát. Tervben van új orvosi rendelő építése is. E két munkához a költségek tíz százaléka megvan, a hiányzót pedig az Európai Uniótól pályázat útján reméli megszerezni az önkormányzat.

Az önkormányzat hathektárnyi fejlesztési területét eddig kiadta bérbe gazdálkodóknak, most azonban visszavette azt, és ki akarja parcellázni házhelyeknek. A község két munkaadó cégének, a Leonswiss Konfekcionáló Kft.-nek és a Vitafruct Kft.-nek köszönhetően a községben alig van munkanélküli. A falu 2008-ban mintegy 48 millió forintból gazdálkodhat és egy kevéske tartalék maradt tavalyról is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb külföldi bűnöző a határok mentén

Győr-Moson-Sopron - A pesszimista előrejelzések, különösen a burgenlandi lakosság határnyitás miatti félelmei nem igazolódtak be. Tovább olvasom