Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Új ökoturisztikai központ nyílt meg

A napokban adták át a község szívében kialakított díszteret, valamint azt az ökoturisztikai központot, amellyel a térség természeti és kulturális értékeit akarják népszerűsíteni. Két projektjére közel 52,5 millió forint támogatást kapott az Együtt Győrszemeréért Egyesület.

A település központjában lévő holokauszt- és millenniumi emlékmű környéke, a sportcsarnok előtti tér és az emlékpark kapott méltó arculatot annak a projektnek az eredményeként, amelynek megvalósításához 12,5 millió forint uniós és állami támogatást nyert az Együtt Győrszemeréért Egyesület.

Sétálóutakat és hangulatos zöldterületeket alakítottak ki, kerti padokat, díszkandelábereket, hulladékgyűjtőket és kerékpártárolót helyeztek el a megszépült területen.

Ahogy Horváth Gyula polgármester szavaiból kiderült, ennek a fejlesztésnek is nagyon örülnek, de igazi büszkeségük az a nyolc hónap alatt kialakított ökoturisztikai központ, amely egy 1920-as években épült lakóház felújításából, korszerűsítéséből született, amihez közel 40 millió forint támogatást kaptak.

(Felvételünkön Vadász Csaba [b], a kivitelező kft. műszaki vezetője és Horváth Gyula polgármester.) Fotó: Bertleff András
(Felvételünkön Vadász Csaba [b], a kivitelező kft. műszaki vezetője és Horváth Gyula polgármester.) Fotó: Bertleff András

– Nem tájházat akartunk, hanem megtartani és alkalmazni az épületen azokat a látványos népi építészeti elemeket – például tornác, nádtető, kémény –, amelyek hangsúlyozzák a jellegét, megszólítják, szinte hívogatják az odaérkezőt – hangsúlyozta a polgármester.

– Az épületben a turisztikai információs tér mellett közösségi teret, a térség természeti és kulturális értékeit bemutató kiállítótermet rendezünk be, valamint akadálymentes vécé, mosdó, zuhanyzó szolgálja a községünkbe érkező turistákat, ezenkívül öt-öt férfi-, női és gyermekkerékpár, hozzá tartozó gyermekülésekkel, védőfelszerelésekkel pedig a biciklizni vágyókat.

A hatalmas udvarban hangulatos rönkbútorokat helyeztünk el, a telek hátsó részében pedig tavasszal gyógy- és fűszernövénykertet telepítünk.

Horváth Gyula elmondta: a központ tárgyi adottságai, lehetőségei részét képezik annak a csomagnak, amely komplex programok – pl. túrák, előadások, időszaki tárlatok – és szolgáltatások – lovagoltatás, íjászkodás, kerékpárkölcsönzés – formájában mutatja be és népszerűsíti a sokorói kistáj látnivalóit, értékeit.

További fejlesztést is terveznek, többek között a jövőben szálláshelyeket is szeretnének kialakítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek ürülnek ki a rekeszei?

Öt-tíz százalékkal nőtt a forgalmuk azoknak a termelőknek, akik "Civil garancia" feliratú táblát… Tovább olvasom