Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Új növényzet Győr forgalmas útjain - fotó

A lakossági igényekhez igazította a növényzetet a GYŐR-SZOL Zrt. a győri Szent István úton, belváros egyik legforgalmasabb útjának forgalmi irányait elválasztó sávjában.
A beavatkozásra közlekedésbiztonsági okok miatt volt szükség, a nagyra növő Canna növények bizonyos forgalmi helyzetekben korábban korlátozhatták az út beláthatóságát.

A Canna növények kiváltására alkalmas a Berberis. A Baross híd lábánál egy szakaszon már korábban beültetett Berberis (sóskaborbolya) cserjék esetében kedvezőek az eddig szerzett tapasztalatok. Az idők során bebizonyosodott, hogy a növény bírja a nagy forgalomból eredő nem átlagos légszennyezést, tűri a megszokottnál szárazabb talajt és elviseli a télen használt síkosságmentesítő anyagok hatásait is.

cserjeültetés a Szent István úton
Cserjeültetés a Szent István úton. Fotó: GYŐR-SZOL Zrt.


A Szent István út elválasztó sávjaiba – a Czuczor Gergely út és Gárdonyi út közti szakaszokon – a már meglévő cserjéket figyelembe véve – összesen 2.600 db sóskaborbolya növény öt különböző fajtáját ültették el a napokban a GYŐR-SZOL Zrt. kertészei.

Egyes fajták nyírás nélkül is alacsonyak maradnak – ez a szélesebb szakaszokon fontos, ahol a belső sorokat nyírással nem lehet kezelni –, míg más fajták jól nyírhatóak.

A Berberis díszítőértékét a színes lomb, a termés és a habitus adja. A Berberis-cserjék nem igényelnek intenzív gondozást – pl.: öntözés, növényvédelem –, ezáltal kisebb a fenntartási költségük.

A virágos felületeket virágládák kihelyezésével pótolja a GYŐR-SZOL jövőre, a színes egynyári virágokkal beültetett virágládák a tervek szerint a Szent István út szélesebb járdaszakaszaira kerülnek majd.


Olvasóink írták

 • 8. mir 2011. november 22. 20:29
  „"A Berberis-cserjék nem igényelnek intenzív gondozást - pl.: öntözés, növényvédelem -, ezáltal kisebb a fenntartási költségük."

  Ennyi a történet és ne a lakossági igényekre fogják mert körberöhögik őket :)”
 • 7. tradermike 2011. november 22. 18:11
  „5. Karlos :D:D:D
  ..és még locsolni sem kell. Ajánlottam volna még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által nemesített "városi lóf_szkát". Most pont nem jó a honlapjuk, de egyébként ott megtekinthető egy sikeres szögedi telepítés.”
 • 6. Goldman 2011. november 22. 15:26
  „Ezelőtt tíz évvel már megírtam itt, hogy azok a virágok nem oda valók a magasságuk miatt. Villogó sárga lámpánál nem látható a jobbról érkező a hídra kanyarodni készülő jármű a hídról balra lekanyarodni szándékozó szemszögéből.”
 • 5. Karlos 2011. november 22. 13:32
  „Betoncici kell oda meg Demszkycölöp mint Pesten... az kibír mindent”
 • 4. mir 2011. november 22. 12:10
  „Na most komolyan gondolták, hogy az úton végig azok az igénytelen rekettyések lesznek? Néha nő rajtuk majd egy-két bogyó”
 • 3. Madarász 2011. november 22. 11:43
  „Szerintem a lustaság volt a fő irányadó! A canná-k nagyon is szépek voltak, csak minden ősszel fagymentes helyre kellett vinni őket és tavasszal visszaültetni.”
 • 2. pappe 2011. november 22. 11:28
  „1-hez: ´Melyiket kell elhinni?" Hát legkevésbé azt, hogy lakossági igényeket vettek volna figyelembe. Én is a közelben lakom, de senkit nem tudok a környezetemben, akit bárki is megkérdezett volna, hogy szerinte milyen virág legyen a sávban...”
 • 1. bn 2011. november 22. 10:01
  „Lakossági igényekhez igazítva, majd két mondattal lejjebb, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt, majd alatta a szöveg azt sejteti, hogy az eddig volt növények nem bírták a szárazságot meg a szmogot, és a sózást.
  Melyiket kell elhinni?
  Ennyi erővel az autópályákon is veszélyes közlekedésbiztonsági szempontból a sövény. Ja, hogy ott nyírják...
  Itt pont arra volt jó, hogy a sok birka ne futkorásszon át az úton. Az Iparkamaránál nincs, ott rendszeresen át is mennek az emberek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesznek vagy nem lesznek újabb ingyenes parkolók a Petőfi hídnál?

A kisalfold.hu úgy tudja, hogy Győr-Szol egyszer már letett a győri Petőfi híd alatti ingyenes parkolók bővítéséről, de városházi "nyomásra" az engedélyeztetési eljárás tovább folyik. Tovább olvasom