Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Új név kell az új városrésznek?

Vízivárosként indult, de így már biztosan nem hívják Budai út telepének a helyére tervezett új városrészt.
A legtöbb szakértő abban egyetért, hogy új név kell a területnek. A győri városházán évekkel ezelőtt kezdték el Víziváros néven emlegetni a Rába-gyár volt törzsgyári – egyébként Gyárvárosban lévő – telepének helyét, nagyjából azóta, hogy kiderült, a nagy múltú cég elhagyja a területet. Az elnevezést néhány esztendeje a Globál kft. is használja a Mosoni-Duna túlpartján épülő lakóparkjára, s ezt reklámokkal meglehetősen ismertté is tette. Dr. Németh Iván volt főépítész – aki jelenleg városrendezési tervét készíti – úgy véli, ez nem volt szép dolog, de a nevet visszavenni már nem lehet.

Hozzátette: valamilyen vízre utaló elnevezést kellene kitalálni a volt Rába-területre, de a kézenfekvő Dunaváros nem lenne túl szerencsés sem hangzása, sem Dunaújvárossal való összecsengése miatt.
A több tízhektáros területen csaknem hatezer lakást építene az Engel-csoport. A cég projektfejlesztési igazgatója, Vavra András a Kisalföldnek elmondta: marketingszempontok miatt is fontos, hogy jellegzetes, jó nevet találjanak. Budapesten egyik lakóparkjukat Juharligetre, a másikat Sun Palace-ra keresztelték. Azzal ő is egyetért, hogy itt valamilyen, a folyóra utaló nevet kell használni, már csak azért is, mert Győr a folyók városa. A szakember elképzelhetőnek tart egy ötletbörzét, hogy megleljék a legjobb megoldást. A Víziváros „hajó" szerinte is elúszott. „Már eddig sok félreértés származott abból, hogy ilyen néven két beruházás futott" – tette hozzá Vavra András.

Dr. Horváth Tamás, az önkormányzat közigazgatási irodavezető-helyettese a jogi utat vázolta fel. Eszerint a névadást egy régi, minisztertanácsi rendelet szabályozza. A javaslatot a jegyző teszi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium mellett működő földrajzinév-bizottságnak, s a hivatalos döntést a tárca hozza meg.

Egyelőre nincs szó arról, hogy nevet keresnének az új városrésznek, igaz, az első lakásokat csak jövőre kezdik építeni.
Az új név szükségességével persze nem mindenki ért egyet. Horváth Mária Stefánia, az Együtt Gyárvárosért Egyesület elnöke szerint a területet sokáig ipartelepeknek nevezték, majd egy idő után ráragadt a Gyárváros, s ennek a vagongyár is része volt. „Azt, hogy itt volt a Rába, nem lehet kitörölni. Az értékeket meg kell őrizni" – vélekedett, s szerinte ezek alapján a Gyárváros elnevezés megtartása indokolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy szakasz kimaradt?

Az új bácsai út vagy feltáró út az elképzelések szerint a Ladik utca nyomvonalán folytatódik. Így gyakorlatilag lesz két majdnem párhuzamos út, a Bácsai út legalább részben mentesülhet a rajta átzúduló forgalomtól. Az építés megkezdése előtt még területrendezési módosításokra lesz szükség. Június végéig elkészül a Szent- Györgyi - iskolához vezető összeköttetés is. Tovább olvasom