Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Új Leier-ajánlat a volt fogdára

Az elbontásához azonban a műemlékvédelmi szakemberek nem járulnak hozzá. Michael Leiernek most két új ajánlata van.

A győri Frigyes-laktanya Baross út felőli, gyönyörűen helyreállított egykori tiszti kaszinójának egyik szobájában maketten látható, miként szeretné felújítani az egykori kaszárnyát Michael Leier.


A modell mellett folytat ma egyeztetést az üzletember a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakembereivel. A téma a hogyan tovább lesz. Leier lapunknak szerdán elmondta: kész a kompromisszumra az egyik legneuralgikusabb pont, a Hunyadi utcai fogda sorsát illetően. Erről tudni kell, hogy a beruházó eredetileg azt szerette volna elérni, hogy a szerinte kicsi, környezetbe nem illeszkedő, annak harmóniáját megbontó épületet elbontathassa. Az elbontásához azonban a műemlékvédelmi szakemberek nem járulnak hozzá. Michael Leiernek most két új ajánlata van: engedjenek egy új, modern épületet építeni a fogda helyére, vagy legalább bővíthessék a meglévőt.

A mai egyeztetésen egyébként az egész területre kidolgozott koncepció és a Zrínyi utcai altiszti épület is szóba kerül. Ezt 19 lakásos társasházzá szeretnék átalakítani, lehetőleg már nyárra. Jelenleg állagmegóvási munkákat végeznek rajta. Utána következne a Hunyadi utca felőli nagy legénységi épület, amelyben színvonalas irodák kapnának helyet. A vele átellenben lévő másik legénységi épület ötcsillagos szállodának adna otthont a mellette található romos lőporraktár egy részének felhasználásával – utóbbiban például konferenciaterem és étterem lehetne. A terület közepére, a föld alá mélygarázsokat, a Wesselényi utcai frontra irodákat, lakásokat, parkolóházat építenének. A teljes beruházás 80–100 millió euróba (hozzávetőlegesen 20–25 milliárd forintba) kerülne. A tavaly átadott volt tiszti kaszinó rekonstrukciója 5 millió eurót tett ki. Michael Leier hangsúlyozta: hamarosan az önkormányzattal és Borkai Zsolt polgármesterrel is egyeztetnek.

A tárgyaláson nemcsak saját elképzeléseiket ismertetnék, de más észrevételeket is tennének. „Hatalmas energiákat fordítunk arra, hogy amennyire csak lehetséges, eredeti állapotába állítsuk vissza a Frigyes-laktanyát, és exkluzív városrészt hozzunk létre. Nagy értéket adunk Győrnek, és ennek érdekében a város részéről is hasonló koncepcióra várunk. Például, hogy a szomszéd területeken lévő új épületek se legyenek magasabbak vagy masszív beépítettségűek. Szeretnénk, ha az általunk létrehozandó szellős, szép környezet mellé hasonló épülne. Szeretnénk azt is, ha ezen gondolataink nyitott fülekre találnának" – fogalmazott Michael Leier.

Az üzletember emlékeztetett rá: a város korábban nekik nem engedte Baross úti székházukat olyan magasra építeni, amilyenre szükségük lett volna, majd később mellettük jóváhagytak egy annál kétszer nagyobb társasházat. „Ezt a hibát még egyszer nem akarjuk elkövetni és elszenvedni" – mondta Michael Leier.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkilenc év alatt ''kinőtte magát'' a Krúdy

Kinőtte az iskola épületét a győri Krúdy-középiskola, az igazgató szerint legfeljebb egy évig… Tovább olvasom