Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Új lehetőség: adóbevallás sokkal egyszerűbben

Győr - Új lehetőség idén a személyi jövedelemadó-bevallásban, hogy ennek elkészítését akár az adóhivatalra is bízhatjuk. Az egyszerűsített adóbevallásnak volt már egyfajta elődje, tudatta Jankovich Lórántné, az APEH regionális igazgatósága ügyfélszolgálati osztályvezetője. ADAM-nak, azaz adóhatósági adómegállapításnak hívták, ám meglehetősen bonyolult és kevesek számára elérhető volt.
Az egyszerűsített adóbevallást már széles körben igénybe vehetik – azok, akik bevallásköteles jövedelmet szereztek, amiből munkáltatójuk adóelőleget vont le, de a bevallást nem a munkáltató készíti el. Választhatja, akinek ingó- vagy ingatlan-adásvételből származó adóköteles jövedelme volt tavaly, vagy alkalmi munkavállalói könyvvel szerzett jövedelmet, vagy visszafizetendő adókedvezménye keletkezett. Nem választhatja az egyszerűsített adóbevallást: aki egyéni vállalkozó volt, akinek mezőgazdasági őstermelői tevékenységből volt bevétele és nem tett nemleges nyilatkozatot, tőzsdei ügyletből származott jövedelme, aki nem magyarországi illetőségű magánszemély, akinek áthúzódó végkielégítés miatt (is) van adókötelezettsége.

Az APEH ügyfélszolgálatain a héten nyílt napokat tartanak az egyszerűsített adózásról.

Az idei szja-bevallásban február 16. az első fontos határidő. Eddig kell visszaküldeni az APEH-nek az egyszerűsített adózást kérő nyilatkozatot. Ez jogvesztő határidő, a később érkező kérelmeket nem tudják elfogadni.

A nyilatkozat szerint az adóhatóság elkészíti a személyre szabott bevallási javaslatot, vagyis a „csomag" már kitöltve érkezik, legkésőbb április 30-ig.

Ha ebben minden adat stimmel, csak alá kell írni, és visszajuttatni az adóhivatalhoz. Ha valaki nem fogadja el, kézzel is belejavíthat, s úgy küldi vissza. Az APEH korrigál és elküldi a javított változatot. Az adóbevallás, illetve az adóhátralék befizetésének határideje május 20. Ha valaki a javítás miatt csúszik, a beérkezéstől számított 30 nap a határidő.

Egyre többen választják az elektronikus (ügyfélkapus) bevallási módszert, illetve azt, hogy az internetről letöltött program segítségével maguk készítik el a program által is ellenőrzött bevallást. A kitöltőprogram (Abevjava) más, egyszerűbben használható lett, mint a tavalyi volt. A kitöltés során, ha valaki nem ért valamit, a kitöltendő sorok melletti fülecskékre kattintva azonnal megkapja a tájékoztatást.

Újdonság az idén, hogy akinek adóhátraléka van, s az összeg nem magasabb 100 ezer forintnál, kérhet pótlékmentes részletfizetési kedvezményt, akár négy hónapra. Korábban méltányosságból lehetett ilyet külön kérni, az összegtől függetlenül 2200 forint illeték ellenében. Ilyen illeték már nincs, a részletfizetési kérelmet sem külön kell beadni, elég megjelölni a bevallási nyomtatvány elején szereplő rovatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényjavaslatok a szabad vasárnapért

Győr - A Munka Törvénykönyvét és a kereskedelemről szóló törvényt kívánja módosítani a… Tovább olvasom