Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Új labor, új szakok

A tanítóképző új sportegészségügyi laborjához hasonló csak három létezik hazánkban. Azokat azonban élsportolók vagy betegek vizsgálatára használják. Győrött viszont többféle célt szolgálhatnak az egyedi módon összeállított eszközök.
Terheléses vizsgálat
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karán nemrég avatták fel a húszmillió forintból kialakított sportegészségügyi labort, amely lehetővé teszi a mozgásszegény életmódból adódó problémák szakszerű kezelését és azt, hogy a főiskolai karon új szakokat indítsanak. A kar tanárai különböző korosztályú egészséges, túlsúlyos és betegségből lábadozó emberek vizsgálatát tervezik. Ezáltal oktató- és kutatótevékenységüket bővítik. A sportlabor alapja lehet újabb képzéseknek is, például egészség- és testnevelő tanári, szabadidő-szervező szakok indításának.

A korszerűen felszerelt sportlaborban terhelés-élettani vizsgálatok, mozgáselemzések végezhetők testnevelés-tudományi szakember és orvos felügyelete mellett. Azok alapján pedig személyre szabott mozgásprogram ajánlható. A teljes vizsgálat beszélgetéssel, adatfelvétellel kezdődik. A terheléses mérés futószalagon vagy szobakerékpáron végezhető. A testre rögzített érzékelők különböző műszerekkel vannak összekötve; a szívműködésre és a légzésre vonatkozó adatokat számítógép gyűjti és értékeli. A mozgáselemzéskor, a gumiasztalon szökdelés során kamera és számítógép segítségével a gerinc kóros elváltozásai szűrhetők ki.

Az eredmények összegzése alapján a tanárok szakcikkeket készíthetnek, konferenciákat szervezhetnek, nemzetközi együttműködést kezdeményezhetnek. Ezért is érzik úgy a testnevelési tanszéken dolgozók, hogy régi vágyuk teljesült a műszeregyüttes létrehozásával.
Bánhidi Miklós és Ihász Ferenc szerint a népegészségügyet szolgáló lehetőség kulcsszavai: a megelőzés és a rehabilitáció, azaz az elvesztett fizikai képességek visszaállítása. Magyarázatul elmondták, hogy a lakosság 70 százaléka túlsúlyos, 30 százaléka annyira, hogy sajátos mozgásprogramra van szüksége. Ezek az arányok a főiskolásokra és a gyermekekre is jellemzőek. A helytelen életmódból adódó problémák korán kezdődnek, s ha már kialakultak, speciális kezelést igényelnek. Erre pedig az általános iskolai testnevelők többsége nem felkészült. Ezért szeretnék a főiskolai oktatók a leendő tanítókat még hallgató korukban a gyakorlat bizonyító erejével – az új laborban – meggyőzni arról, mennyire fontos a kisiskolásoknál az állapot diagnosztizálása és a tudatosan tervezett mozgás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ezredik lakás ablakai

Változások a győri városháza hivatali működési rendjében, jelentős események a héten a város… Tovább olvasom